Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş içi şahsi tehlikeler

İş içi şahsi tehlikeler
 

İş hayatı doğadaki birçok alandan bile kaygan bir zemindir. Doğanın bir çok alanında bu zeminler uyarı tabelalarının vasıtasıyla dikkat çekilerek tehlikeye düşülmemesi sağlarlar. Örneğin, tepelerden taş düşebileceği, düşük banket olduğu, çığ tehlikesinin varsayıldığı gibi.

Doğanın anlaşılmaz yapısına karşın bazı durumlar ön görülebilmekte ve bazı önlemler önceden alınmaktadır. Buna karşın biz doğanın küçük bir parçası olan insanların kurduğu işyerleri ve kurumsal yapılarda oluşan kaygan zeminler anlaşılmaz boyutlarda ve bir sonraki durumun farkedilemeyeceği noktalardadır.

Piyasalarda gerçekleşen dalgalanmalar, tüketici tarafından vazgeçilen ürünlerin yanı sıra iş yerlerinin tam göbeğinde uzaydaki karadeliklere benzeyen ve etrafındaki kaygan zeminden insanları içine alan anlaşılmaz durumlar mevcuttur.

Bu anlaşılmaz durumlar patron dışında genellikle personellerin (Ast/Üst) birbirlerine düzenledikleri olaylardır. Patron her zaman işin yürümesine ve kar’ın artmasıyla ilgilenirken, bazı personellerde birbirleriyle ilgilenirler. Bu ilgilenmeler kulağa hoş gelecek şekilde değil, etik ve ahlaki ilkelerle kesinlikle örtüşmeyen şekillerde gerçekleşir.

Bir çok örneği mevcuttur. Yapı ne kadar büyük olursa bu tür durumlar daha da fazla olur. Genellikle şahsi meselelerin ele alındığı durumlarda karşılaşılan bu ilişkilere örnek olarak; Tayin, terfi, yeni süreçlere katılım, performans değerlendirilmesi gibi ve daha da örneklendirilebilecek prensiplerde günlük hayatımızda kullandığımız kelimelerle çelme, itme, kaydırma, çamur atma, iftira gibi oyunlarla olayların şahsi hale getirildiği görülmüştür.

Şahsi meselelerin kaynakları çeşitlidir fakat bu şahsi meseleleri oluşturan ve uygulayan kişiler tarafından da kabul edilen ya da doğrulanan bir itiraf iş hayatı tarihinde pek rastlanmamıştır. Daha önceki yazılarımda kurumsal yaşamda karşılaşılacak bazı sıkıntılarda nasıl bir rol oynanacağına dair bazı ipuçları vermiştim. Fakat bu konuda herhangi bir ipucu ya da yol haritası yok. Olması da mümkün değil. Çünkü yapılanlar şahsi hareketlerdir ve işyerlerinde şahsi hareketler hiçbir zaman şahsiyetli davranışlar olmadığından dolayı da bu kaygan zemine kendi imkanlarınız doğrultusunda önlem alarak hendeklerinizi kazmanız ve olabildiğinde bu durumlardan kendinizi korumanız gerekir.

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..