Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '07

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İş kanunu sorular - cevaplar

S.1 İşçinin ne kadar süreyle devamsızlığı halinde iş sözleşmesinin işveren tarafından tazminatsız feshi mümkündür?

C.1 İş Kanunun 25/II maddesi gereğince, işçi işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki gün veya bir ay içinde iki defa bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işe devam etmemesi halinde iş sözleşmesi işveren tarafından derhal fesih hakkı kullanılarak, ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeksizin feshedilebilir.

S.2 İşçinin ikinci bir işte çalışmaya başlaması işveren tarafından derhal fesih hakkı doğurur mu?

C.2 İşçinin bu hareketini yasaklayan yazılı veya sözlü bir anlaşma yok ise işçinin birden fazla işverenle çalışmasını yasaklayan bir yasa maddesi yoktur. Ancak işveren sözleşmeye yazılı izin alınmaksızın herhangi bir işyerinde veya yapmakta olduğu işin benzeri işyerlerinde çalışmayı yasaklamış olması halinde bu sözleşmeyi imzalayan işçi buna uymamakla işverenin güvenini ve iyi niyetini kötüye kullanmış olmakla derhal fesih hakkı doğurmuş olur.

S.3 İş Kanunu açısından İşveren Vekili kimdir?

C.3 İşveren vekili İş Kanunun 2. maddesinde “İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir” şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre işveren vekili işyerinde çalışan müdür, şef, ustabaşı, amir sıfatıyla çalışan tüm yöneticileri kapsar.

İşveren vekili işçilere her türlü emir ve talimatı vermeye yetkili olduğu gibi imzaladığı tüm belge ve yazılardan da işletme sorumludur.

İşçiye verilen izin kağıdı, maaş bordrosu, kıdemini gösterir yazı ve sözleşmeler işveren vekilleri tarafından imzalandığında da geçerlidir ve işletmeyi bağlar. O nedenle banka veya konsolosluklara veya resmi diğer kurumlara verilen ücret yazılarında işveren vekilleri de doğruluğa dikkat etmek zorundadır.

S.4 İş Kazası halinde neler yapılmalıdır?

C.4 SSK 11. maddesi gereği işyeri çalışanlarından birinin bedence veya ruhça hemen veya sonradan arızaya uğraması olayına iş kazası denir. Bu durumda işverenin sorumluluğu ve yükümlülüğü vardır.

Yükümlüğü: İş kazasına uğrayan işçiye derhal gerekli sağlık yardımlarını yapmak ve SS Kurumu sigortalıyı sağlık kontrolüne alıncaya kadar hastanın kötüleşmesini engelleyici tedbirler almak.

Bu durumda en yakın hastaneye sevk veya sevk için ambulans çağırmak, ilk yardım eğitimi almış kişiler aracılığıyla ilk müdahaleyi yapmak, kurtarmak, kan kaybını önlemek vs.

Sorumluluğu: İş kazası işverenin kastı veya işçilerin sağlığını koruma ve iş güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hareket etmekten kaynaklanmış ise kurumca sigortalıya yapılan her türlü yardım ve masraflar işverenden tahsil edilir. İşveren işçiye diğer bir işçi tarafından zarar verilmesinden dahi sorumludur.

Bu sorumluluğun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır.
17 Ekim 2007
Mummer MURAT
İnsan Kaynakları Danışmanı
www.muammermurat.com
 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..