Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '15

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İş kanunumuzda mazeret izinleri

İş kanunumuzda mazeret izinleri
 

6645 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun, Türkiye Büyük Meclisi’nde 04.04.2015 tarihinde kabul edilmiştir. Bu doğrultuda, 4857 sayılı İş Kanunda mazeret izni uygulaması düzenlenerek çalışanlarla işverenler arasında mazeret izinlerinin ücretinin ödenip, ödenmeyeceği konusunda yaşanan sorunlardan birine çözüm getirilmiştir.
 
İş Kanununda, personelin çeşitli nedenlerle kullanabilecekleri mazeret izinleri için ayrı bir madde düzenlenmemiş olup, genellikle toplu iş sözleşmesi veya işyeri uygulamalarıyla çalışanlara sağlanmaktadır. Bu nedenle iş mevzuatından yer bulamamış olan mazeret izni uygulaması yasal zeminde tanınmıştır. Buna göre “torba yasa” olarak bilinen 6645 sayılı Kanununda yapılan düzenlemelere göre;
 
– İşçinin evlenmesi
– İşçinin evlat edinmesi
– Ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde ÜÇ GÜN ücretli izin verilecektir.
 
Ek olarak son torba yasayla getirilen yeni düzenleme ile eşinin doğum yapması hâlinde ise 5 gün ücretli izin hakkı getirilmiştir.
 
İşçilerin en az %70 oranında engelli veya süregelen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 GÜNE kadar ücretli izin verilecektir.
 
Toplam blog
: 7
: 822
Kayıt tarihi
: 09.12.14
 
 

Özel bir şirkette "Personel Müdürü" olarak görev yapmaktayım. İş hukuku, sosyal güvenlik, ücret, ..