Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Esra Kemer Kariyer Danışmanı

http://blog.milliyet.com.tr/cvcheckup

19 Eylül '17

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş Mi Arıyorsunuz, Peki Kariyer Yolunuzu Yedeklediniz Mi?

İş Mi Arıyorsunuz, Peki Kariyer Yolunuzu Yedeklediniz Mi?
 

Kariyer Yolunuzu Yedeklediniz mi?

İş değiştirmeye karar verdiniz veya halen iş arıyorsunuz. Yaz tatili, bayram tatili derken piyasalardaki durgunluğun yerini kıpırdanmalar aldı. İş ilanlarının biraz daha artacağı, hareketlenmelerin başlayacağı düşünülen en azından umut edilen bir dönemdeyiz… 

İster çalışma hayatının içinde olun, ister iş arayın; bir gerçek var ki o da ilerlediğiniz kariyer yolu. Bu kariyer yolu bazen dümdüz gittiği gibi bazen farklı yollara sapabilir.  Bu yolun nereye, nasıl, ne kadar sürede gideceğini belirlemek üzere kararı verecek ve hedefi belirleyecek kişi sizsiniz sonuçta.

Genel olarak amaç belirlenen hedefe ulaşarak başarılı olmak yani kendini gerçekleştirme gereksinimi karşılamak. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine baktığımızda da göreceğimiz üzere hedefe ulaşınca kendini gerçekleştirme gereksinimine ulaşıyoruz. Başarı kendimizi gerçekleştirme/tatmin noktamızla ilintili.  Hedefimizi de ihtiyaçlarımız, isteklerimizle şekillenen “kendimizi gerçekleştirme gereksinimine” göre şekillendiririz.

 

Metin Kutusu: Maslow'un İhtiyaç HiyerarşisiKimine göre başarılı olmak isteği belirlediği maaşı almak iken kimine göre istediği pozisyonda çalışmak, kimine göre ise çalıştığı şirketten emekli olmak olabilir.  İhtiyaçlarınızı karşıladığınızda isteklerinize ulaşırsınız yani bir ihtiyaç karşılanmadan bir üst basamağa geçemezsiniz. En basit ihtiyaç yeme-içme-nefes ihtiyacınızı karşılar bir sonraki adım yaşamı güvene alma-kendini koruma alma ihtiyacını karşılamak üzere çalışırsınız. Sonra ailenizi sosyal çevrenizi yapılandırır, sosyalleşirsiniz. Toplumda istediğiniz konumda olmak üzere ihtiyaçlarınızı sağlar ve sonra siz olmak üzere çalışırsınız. Kendinizi gerçekleştirdiğinizde belki bir CEO, belki emekli, belki de sektörde aranan bir danışman olursunuz. Hedef yani kendini gerçekleştirme tanımınız ne olursa olsun hedefinize göre bu yolda ilerlerken önünüze çıkabilecek her engelde yılmamak ve pes etmemek için de ayrı çaba harcarsınız, harcamalısınız da... Yılmadan devam etmek için kariyer ve çalışma hayatınız içinde bir yedek planınızın olmasında fayda var. Unutmayın! Yolun varış noktasını ve rotasını siz çiziyorsunuz. Her adımınızı hedeflerle planlayın.

Her an çeşitli sebeplerle kendinizi iş ararken bulabilirsiniz. Hedefinize ulaşmaya çalışırken engellerle uğraşacaksınız, savaşacaksınız ancak donanımınız ne kadar kuvvetli olursa o kadar hızlı tekrar yolunuzda ilerlemeye devam eder, bu dönemi çabuk atlatabilirsiniz.

İş ve özel yaşantınızda B planları/yedekleri tökezlediğinizde “Şimdi ne yapacağım?” sorusuna cevap verir. Vereceğiniz cevaplar sizin hızlıca hareket etmenize hizmet verecektir. İş ararken de yine bir B planınızın ve bu plana hizmet eden CV’nizin olması gerekir. CV’ ye ne gerek var demeyin. Unutmayın bireysel markanızı yönetiyorsunuz ve “CV profesyonel kimliğinizin tanıtım aracı”.

İş ararken yaptığınız işler gibi yapabileceğiniz işler de olabilir. Nasıl mı? Örneğin bir firmada idari işler uzmanı olarak çalıştınız, pek çok göreviniz ve sorumluluğunuz vardı. Firmalar hacimlerine göre görev tanımlarını genişletirler. Görevinizin bir kısmı da satınalma süreçleri. Yeni iş arama sürecinde satınalma süreçlerini yürütebileceğiniz gibi, idari işler sorumluluğuna sahip bir İK ekibinin de üyesi olabilir, yine idari işler görevinizi yapmaya devam edebilirsiniz. Hatta bir kobide idari işler yöneticisi bile olabilirsiniz. Hedeflerinizi sınırlamayın, gerçekçi hedefler olsun yeterli. Belki de tamamen karşınıza çıkan başka bir kariyer fırsatını değerlendirirsiniz. Bu olasılıklar sizin yedek planlarınız aslında ve hepsi size göre şekilleniyor. Diğer yandan hayatta hiçbir şeyin tesadüf olmadığına da inanırım bu ayrı konu.

İster çalışan ister iş arayan olun kariyerinizi yedeklemeli Peki, profesyonel kimliğinizin, kariyer yolunuzun, CV’nizin yedeğini nasıl yapacaksınız?

1.       Profesyonel kimliğinizi iyitanıyın. Lider, güler yüzlü, pratik, problem çözen vb.

2.       Güçlü ve gelişmesi gereken yönlerinizi belirleyin. A ve B planlarınızı en iyi şekilde hayata geçirmek üzere gelişiminizi sağlamanız gerekir. Kişisel ve teknik gelişiminize odaklanın ve bu konularda çalışmaya başlayın. Öğrencilik hayatı ölene kadar devam eder.

3.       Profesyonel bilgi ve becerilerinizi iyi belirleyin. Tüm uzmanlık alanlarınızı sıralayın, gruplandırın ve en iyilere göre önceliklendirin. En iyi olduğunuz konularda iş bulmanız daha kolay. Diğer uzmanlıklarınızı geliştirmeye özen gösterin.

4.       Çalıştığınız ve çalışabileceğiniz işleri/görevleri/unvanları belirleyin. Bu işleri yapabilmeniz için hangi özelliklere sahipsiniz sıralayın, gruplandırın.

5.       Çalışabileceğiniz işlere özel hedeflerinizi belirleyerek ulaşılabilir küçük parçalara bölün. Vizyonunuz olsun…

6.       Uzmanlıklarınızı, sorumluluklarınızı, özelliklerinizi ve çalışabileceğiniz işleri belirlediniz. Sıra detaylar doğrultusunda özelliklerinizi ön plana çıkarak bir CV hazırlamada… CV’niz sizi mülakata davet ettirecek pazarlama aracınız.” CV’nizi hazırlarken kendinizi iyi tanımalı, iyi anlatmalı ve CV’nizde yapılandırdığınız kariyerinize göre mülakata hazır olmalısınız.

7.       Başvurular için hedeflerinize ve CV’nize özel ön yazılarınızı yedekleyin.

8.       Bu kariyer yedeklerine uygun kimliğinizi ön plana çıkaracak şekilde mülakatlara hazırlanın. Karşınıza çıkacak sorulara nasıl cevaplar vereceğiniz ve mülakatları en iyi nasıl yöneteceğinize üzerine odaklanın.

9.       Kariyer planlarınıza göre kaynaklarınızı belirleyin ve yapılandırın.

10.   İş arama kanallarında ki İş ilanlarını inceleyerek uygun olan CV ve ön yazı ile başvurularınızı yapın. Çevrenize gönderim yaparken işe-firmaya uygun CV’leri paylaşın.

11.   PES ETMEYİN…siz veya başkasının sizi aşağıya çekmesine izin vermeyin… Tabii ki belirleyeceğiniz hedefler doğrultusunda yolunuza devam edeceksiniz, yoksa ilk planla başlayıp devam ettirilmeye çalışılan her savaş yenilgiyle biterdi. Bu süreçte hedeflerinizi revize edin, başarılarınızı kutlayın.

 

Tüm bunları kendiniz yapamıyorsanız bir uzmandan destek alın, işi şansa bırakmayın. Olduğu kadar demeyin, güç sizin elinizde…

Yedekli planla ve CV’ ile hareket etmeniz keşke deme riskinizi azaltır ve korkularınızla baş etmenizi sağlar, motivasyonunuzu artırır.Önceliklerinize, özelliklerinize göre her iki planı da iş arama sürecinde kullanabilirsiniz. Ne duruyorsunuz e hadi, yedekleme çalışmalarına BAŞLAYIN, HAREKETE GEÇİN.

Sevgi ve saygılarımla

KARİYERİNİZ PARLASIN

Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için esra@cvcheckup.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ESRA KEMER

Kariyer Danışmanı, İnsan Kaynakları Profesyoneli

 
Toplam blog
: 53
: 162
Kayıt tarihi
: 07.02.17
 
 

Profesyonel is yaşantısına 1999 yılında devlet okulları ve özel dershanelerde Fizik ve İngilizce ..