Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Esra Kemer Kariyer Danışmanı

http://blog.milliyet.com.tr/cvcheckup

08 Ekim '17

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş Nasıl Aranır?

İş Nasıl Aranır?
 

İşsizken iş aramak, maddi manevi oldukça zor ve yıpratıcı bir süreç. İlanlara başvuruyorsunuz ama hiç bir şekilde geri dönüş alamıyorsunuz. Gittikçe moral bozuluyor, umutlar azalıyor…  Bir de yetmezmiş gibi çevrenizin soruları ve" hayırlısı, olsun" gibi sizi dibe çeken iş arama durumunuza hitaben yapılan konuşmalar. Bu bir süreç, öncelikle kulaklarınızı olumsuzluklara kapatın, duymayın, duymazdan gelin. Umutsuzluğa kapılmayın ve kendiniz dâhil kimsenin sizi dibe çekmesine izin vermeyin.

İş aramaya başlarken ilk önce…

·         Güçlü yanlarınızı, bilgi ve becerilerinizi, yapabileceklerinizi, başarılarınızı keşfedin,

·         Kısa-orta ve uzun vadeli hedeflerinizi belirleyin, yedekleyin

·         Özgeçmişinizi hedeflerinize göre yapılandırın ve yedekleyin

·         Gelişiminize odaklanın, becerilerinizi güçlendirin ve kendinize yatırım yapın.

·         B planınızı hazırlayın.

·         Mülakatlara hazırlanın

·         İş başvurularınıza odaklanın,

Peki, iş sadece başvurulan ilanlarla mı bulunur? . Tabii ki hayır! Sadece gazete ilanlarına, iş bulma sitelerine takılı kalmayın, başka neler yapabilirsiniz? Üzerinde biraz düşünün ve çalışın.

 

Networkunuzu kuvvetlendirin…

İş bulmak için size fikir verecek, yol gösterecek, referans olacak tüm iş ve sosyal çevrenizin listesini çıkarın. Hedefinize göre sizin iş bulmanıza destek olacak, yön gösterecek kişilerle iletişime geçin. Linkedin gibi iş odaklı platformlarda da bu ağınızı genişletmeye çalışın. Bu kişilerle mutlaka görüşmeler organize ederek hedefinizi ve kendinizi anlatın; onları dinleyin.

Linkedin’ de ağınızı genişletin. İK uzmanları ve hedefinize uygun kişilerle bağlantı kurun. Bağlantı kurma sebebinizi belirtin. Linkedin’in profesyonel bir iş ortamı olduğunu bilerek kullanın. Çok geniş bir platformda ve size neler katacağını belirlemek sizin elinizde.

 

Ağ kurmayın bağ kurun. Kapı kapı dolaşmaktan çekinmeyin…

Çalışmak istediğiniz sektörde ve/veya pozisyonda olan kişilerle iletişime geçin. Kahve içmeye veya bir öğle yemeğine davet edin. Cesaretli olun, ikna edin, niyetinizi net ifade edin; unutmayın tatlı dilin açamadığı kapı yoktur. Bu kişilerle iletişim kurmadan kendinizi nasıl daha iyi ifade edeceğinizi, sorularınızı, öğrenmek istediklerinizi hazırlayın. Sorularınız sektöre, o işin inceliklerine, avantajlarına, sahip olunması gereken bilgi ve becerilere yönelik olsun.   O kişinin AKLINDA KALIN. “İş arıyorum” modunda değil “çok güçlü özelliklerim ve niteliklerim bu işe ve size uygunum” modunda konuşun ve profesyonelliğinizi hissettirin. Sizi çalıştığı firmanın İK profesyoneli ile tanıştırabilir veya bir açık pozisyon olduğunda size haber verebilir.

Daha önce çalıştığınız yerlerde ki iş arkadaşlarınızla ve yöneticilerinizle görüşün. Onlar sizin performansınızı en iyi bilenlerdendir. Hem kendinizi hatırlatır hem de size iş arayışınızla ilgili fikir verirler. Hatta sizi iş bulabileceğiniz yerlere yönlendirebilirler bile.

 

Çekinmeyin girişken olun... SOĞUK TEMAS da kurabilirsiniz.

Başvurduğunuz işe ait İK Uzmanlarına veya o şirketten birine ulaşmaya çalışın. O şirkette çalışan bir tanıdığınız veya tanıdığınızın tanıdığı olabilir. İK’ ya veya ilgili birimin yöneticisine elden CV göndermek işi hızlandırır, görünür olmanızı sağlayabilir. (CV’niz o işe / şirkete özel olsun.) Ya da ilgili kişilere ulaşmak için telefon açın, eposta adresini öğrenin. En kolayı İK biriminin ortak eposta adresini öğrenmek olur. Gönderirken iletişiminizde ben bu işi yaparım ve size uygunum mesajını profesyonel dilde hissettirin.

CV’niz İK uzmanına ulaştı mı? CV’niz ve işe uygunluğunuzu sorun cevapla birlikte fikriniz olur. Telefon açın işe uygunluğunuzu sorun. Olumsuz cevap da duyabilirsiniz, KİŞİSELLEŞTİRMEYİN. Bu sizi kötü hissettirmesin, aksine nasıl daha iyi olurum üzerine odaklanın.

Başvurduğunuz iş için firmaya gidin. İş başvuru formunu doldurun, hatta belki o sırada İK uzmanı ile görüşür ilk teması kurmuş olabilirsiniz. Veya güvenlik görevlisinden alacağınız ufak bir tüyo sizi yol gösterebilir, kim bilir?

 

SOSYAL MEDYAYI etkin kullanın.

Sosyal medya artık çalışanların işten çıkışına bile sebep oluyorsa neden işe alınmasına vesile olmasın. Hedefiniz kurumsal firmalar ise paylaşımlarınıza dikkat edin. Paylaşımlarınız sizi temsil eder,  bireysel markanız hakkında fikir verir. Özellikle Linkedin gibi platformlarda beğenileriniz, yorumlarınız profilinizi inceleyen İK uzmanına sizi anlatır. Sosyal medya platformlarından da yine sizi işe yönlendirecek, iş bulmanızı sağlayacak kişiler çıkabilir. GÖZÜNÜZ AÇIK OLSUN. Bu kişilerle iletişime geçin ve onların dikkatini çekecek paylaşımlar yapmaya çalışın. Bir bakarsanız iş teklifi almışsınız, belli mi olur?

 

Tecrübeler Google arama sonuçlarında görüntülenmiyor, BLOG YAZIN ve sonuçta siz çıkın.

Kendinize ait bir blogla iş hayatına dair tecrübelerinizi yazabilirsiniz. Teknik yetkinliklerinizi, gündeme ait düşüncelerinizi, mesleki bilginizi ön plana çıkararak yazılar yazabilirsiniz. Bireysel markanızı kuvvetlendirmek ve iş arayışınızda dikkat çekmek için faydalı olur. Yazılarınızı dikkatini çekmek istediğiniz kişilere gönderin fikir alın, sohbet edin. Kendinizi geliştirecek notlar alın. Fark edilmeniz için harika bir araç…

 

Hedefinize Uygun STK'larda GÖNÜLLÜ Çalışın

Mesleklere, sektörlere ait STK'lar nirden fazla profesyonelle tanışabileceğiniz, iletişim kuracağınız ve kendinizi gösterebileceğiniz yerlerdir. Bu kurumlarda ki çalışmalarda yer almaya çalışın. Burda kritik nokta ne de olsa gönüllüüm diye beş toplantıdan sonra vazgeçmeyin, başladığınız işin sonunu getirin. İyi bir intiba bırakmaya, doğru kişilere ulaşmaya özen gösterin. 

 

GİRİŞKEN OLUN, kendinize güvenin, pozitif düşünce ile iletişim kurun. Kimin nerden karşınıza çıkacağı belli olmaz… İş bulma kaynaklarınızı (İş bulma siteleri, danışmanlık firmaları, İŞKUR, gazete ilanları, sosyal çevre vb. ) İş arama sürecinize ODAKLANIN, işiniz bu olsun. Süreci zamana bırakın, işe başlayacağınız zaman için SABIRLA bekleyin ve yılmayın.  Tek bir pozisyonda ISRARCI OLMAYIN, YEDEK PLANLARINIZ içinde iş arama sürecini devam ettirin.

 

Hadi ne duruyorsunuz, şu an itibariyle kendinizi yenileyin ve yenilenmiş düşüncelerle iş aramaya başlayın.  

 

Sevgi ve saygılarımla

KARİYERİNİZ PARLASIN

Soru ve talepleriniz için esra@cvcheckup.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ESRA KEMER

Kariyer Gelişim Danışmanı, İnsan Kaynakları Profesyoneli

 
Toplam blog
: 53
: 162
Kayıt tarihi
: 07.02.17
 
 

Profesyonel is yaşantısına 1999 yılında devlet okulları ve özel dershanelerde Fizik ve İngilizce ..