Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '11

 
Kategori
Danışmanlık
 

İş planının başarılı sunumu

İş planının başarılı sunumu
 

presantasyon


İş Planının bitirilmesinden sonra bu planın üçüncü şahıslara sunulması için de hazırlık yapılması ve hatta sunulacağı kişilere göre esnek bir sunum hazırlanması gerekir. Bu sunumun iş fikriniz veya yapmakta olduğunuz iş için hayati bir önemdedir, bu iş planını işinizi kurmak veya geliştirmek için kullanılacak ve belki finansman sağlamak için banka yetkilileri ile paylaşılacak onların etkilenmesini sağlayarak sizinle sıcak ilişkiler kurmalarına zemin hazırlayacaktır. 

Böyle bir sunumun kaliteli ve etki yaratan bir sunum olması gerekir. 

Bu sunum 25-30 dakikayı geçmemelidir, aksi halde karşınızdakileri sıkabilir ve ilgilerini kaybetmelerine neden olabilir. 

Bu kadar kısa bir sürede etkili olabilmenin ise ön şartı çok iyi ve dikkatli bir hazırlıktır. Bu hazırlık süreci için aşağıdaki aşamaları dikkate almakta yarar olacaktır. 

1. Dinleyicilerin kim olduklarını araştırın: Öncelikle sunum, sunumu yapacağınız kişilere ve sunum nedenine göre değişiklik göstereceğinden sunumun amacını iyi belirlemeniz ve buna göre önem vereceğiniz noktaları vurgulamanız gerekecektir. Bu sunum, yönetim kurulunuza bir proje benimsetmek, şirket çalışanlarının projeye olan katkı ve inançlarını pekiştirmek veya borç verecek bir kuruluşun yetkililerini ikna etmek gibi çeşitli amaçlara yönelik olabilir. Her amaç için izlenecek yöntem, verilecek bilgilerin dağılımı, vurgulanacak noktalar değişiklik gösterecektir. Bu nedenle öncelikle sunumun amacını iyi belirlemeniz gerekir. 

Sunumda başarılı olabilmeniz için sunumun amacının yanı sıra sunum yapacağınız kişilerin kimler olduğu da çok önemlidir. Bu kişiler hakkında olabildiğince fazla bilgi toplamakta yarar vardır. Bu kişilerin beğenileri nelerdir, eğitimleri nedir, bugüne dek yaptıkları ve girdikleri işler nelerdir gibi bilgiler onları etkilemeniz için size birçok ipucu sağlayacaktır. 

2. Hazırlıklarınızı tam yapın: Hazırlık her işte başarının ön şartıdır. Hazırlığınız ne kadar özenli olursa, sunumdaki başarınız da o denli yüksek olacaktır. 

Öncelikle yapmanız gereken, sunumun akışını gösteren bir içerik hazırlamanızdır. Bu doğrultuda kullanacağınız tüm malzemelerin sıralı bir şekilde elinizin altında olmasını sağlayın, sunum sırasında bunları aramakla vakit kaybetmeyin ve dinleyiciniz üzerinde özensiz, organize olmamış bir insan görüntüsü ve izlenimi bırakmayın. 

3. Sunumu yazıya dökün: İş planına zaten çok zaman harcadım, konuya hakimim duygularına kapılarak sunum için yazılı bir metin hazırlamayı ihmal etmeyin. Sunumda kullanacağınız senaryo doğrultusunda söylemek istediğiniz her şeyi yazılı bir hale getirin, vurucu noktaları hızlı görebilmek için büyük karakterler kullanın, gerekli yerlere elinizle işaretler koyun. Unutmayın, bu bir mektup veya başkalarına vereceğiniz bir yazı değil, sadece sizin göreceğiniz, sunumunuza akıcılık sağlayacak bir araçtır. 

4. Söyleşi yapar gibi konuşun: Sunumunuz bir konferans veya müsamere tonunda olmamalıdır, sunumu bir sohbet havasında yürütecek tonlama ile götürürseniz daha etkili ve insanları çeken bir havada olacaktır. Monotonluk, ilginin kaybolmasına neden olur, bundan kaçının. Konuşurken içten olun ve bu işi yapmak için duyduğunuz çoksuyu ses tonunuza da yansıtmaktan çekinmeyin, coşku bulaşıcıdır, dinleyicilerinizde de bu coşkuyu taratabilirseniz başarı şansınız çok yükselir. 

5. Görsel araçlar kullanın: Dinleyicilerinizin dikkatini toplamak için projeksiyon, basılı malzeme vb. araçlar kullanmak çok önemlidir, bir resim bir konuyu birçok kelimeden daha iyi anlatabilir. Bu araçlarda tüm profesyonelliğinizi kullanın. Dağıtacağınız veya göstereceğiniz görsel malzeme adet olarak 10-15 adedi geçmemelidir. 

6. Sunumu mümkün olduğu kadar fazla prova edin: Bu provalar için arkadaşlarınızı kullanmaktan çekinmeyin ve konuların birbirini takibenden akıcılığa sahip olmasına özen gösterin. Provalarınız arttıkça sizin konuşma akıcılığınız ve rahatlığınız da artacak, bu da dinleyicilerinizi etkilemenizi ve ikna etmenizi kolaylaştıracaktır. Sınavlarda olduğu gibi sunumlarda da son gün çalışmaya ara verip enerji toplamakta yarar vardır. 

7. Sonucun başarısı sunumun başarısına bağlıdır: İş Planı sunumunuzda başarılı olabilmeniz, iş planına ne kadar hakim olabildiğinize bağlıdır. Bu nedenle iş planınızda hiçbir boşluk kalmadığına emin olun. İş planını hazırlayan veya hazırlatan siz olduğunuza göre iş olan hâkimiyeti kaybetmemek ve coşkuyu yakalayabilmek için sunumu siz yapın, ne kadar iyi olduğuna inandığınız birisi varsa da sunumu sakın ona bırakmayın ve hatta başkalarının iş planlarını sunmaktan dahi kaçının. 

Başarılar dilerim. 

Tufan Karaca 

İş Planı Sayfası 

İş Planı Blog 

İş Planı Facebook (lütfen beğenin) 

Resim : death-by-presentation illustrationBy HikingArtist.com 

 
Toplam blog
: 165
: 788
Kayıt tarihi
: 27.12.08
 
 

30 yıldır uluslararası yöneticilik ve zaman zaman da akademisyenlik yapmaktayım. ..