Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '14

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İş Sağlığı ve Güvenliği Ülkemizde ne kadar var ? Bu soruya biraz cevap arayalım

İş Sağlığı ve Güvenliği Ülkemizde ne kadar var ? Bu soruya biraz cevap arayalım
 

HAYATTA EN ÖNEMLİ KURAL SAĞLIKLI OLMAKTIR. HERŞEYİN BAŞI SAĞLIKTIR.


Ülkemizde ve dünyada son yılların en önemli konularından birisidir. Bu konu üzerinde çok ama çok titizlikle durulması gerekir. Şöyle ki; İşyerlerinde dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucunda iş kazalarının aşırı şekilde artması ortaya çok kötü neticeler çıkarmaktadır. Bir çok işyerinde hem can kaybı hem de büyük zararlar ortaya çıkmaktadır. Bu zararların ortadan kaldırılması ve insan sağlığının aşırı önem arz etmesi neticesinde İş Sağlığı ve Güvenliği devreye girmek zorunda kalmıştır.

Ülkemizde ve dünyada bu konu üzerine çok önemli çalışmalar, araştırmalar, tezler, seminerler ve çalıştaylar yapılmış olmakla birlikte, işyerinde çalışanlara sürekli eğitim ve seminerler verilmiştir. Bu konuda üniversitelerimiz üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışarak, bu konu üzerine bölümler ve programlar açılmıştır. Üniversitelerimizde bu bölümleri bitiren öğrenciler belirli bir kariyer elde etmekle birlikte, bu eğitim neticesinde sınavla sertifika almaya hak kazanmış olurlar. Bu sertifikalar A, B, C olarak adlandırılır. A sınıfı alnan sertifika; çok tehlikeli iş yerleri için geçerli olan bir sertifika olup gerekli şartları sağlayanlar bu sertifikayı almaya hak kazanırlar. Tabii bu A sınıfı sertifika en zor olanıdır. B sınıfı sertifikası ise tehlikeli iş yerleri için geçerli olmaktadır. C sınıfı sertifikası ise az tehlikeli yerlerde geçerli bir sertifikadır. Bu setifikaları alan uzmanlar değişik iş yerlerinde konumlarına göre işe başlarlar.

Devletin de son yıllarda bu konu üzerinde durması ile birlikte bu bölüme aşırı bir talep ortaya çıkmış olup, buna göre hemen hemen tüm iş yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanının çalışması veya çalıştırılması zorunlu hale gelmiştir. Böylelikle Üniversitelerde bu bölümlere ilgi aşırı derecede artmış hem üniversiteler hem de öğrenciler için büyük bir fırsat doğmuştur. Bu haliyle bir çok öğrenci bu bölümü tercih etmeye başlamıştır. Bu bölümü okuyan öğrencilerde; Eğer  2 Yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünü okuyorsa, ilk yılı 20 ikinci yılıda 20 olmak üzere toplam 40 iş günü staj yapmaktadırlar. Tabii bu stajlar üniversitelere göre değişiklik gösterebilir.  

Sonuç olarak hayatta hiç bir şey insan hayatından daha değerli değildir. Bu düsturla hareket etmeli ve elimizden geldiği kadar Sağlıklı ve Güvenli bir hayat yaşamaya özen göstermemiz şarttır.  Her zaman her yerde sağlık üzerine çalışmalar yapmalı ve bunu topluma tamamen kabul ettirmemiz zorunludur. Sağlığı her şekilde 1. planda tutmak gerektiğini, her platformda açık ve seçik bağıra bağıra anlatmak  her insanın boyun borcudur. Haydi toplum olarak Sağlıklı ve Güvenli yaşamaya............... 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 94
: 1680
Kayıt tarihi
: 20.06.14
 
 

Üniversite, Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Çalışan, İyi bir kariyer sahibi olmak, Kitap okuma, ..