Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş yerinde çatışma

Günümüzün 8 saati ve bazen daha fazlası işyerinde geçiyor. İş yerindeki ilişkilerimize önem göstermeliyiz çünkü bir süre sonra aile bireylerinden daha fazla gördüğümüz simalar oluyorlar. Hatalarımızı gördüğümüz, sevinçlerimizi, sıkıntılarımızı anlık yaşadığımız yerler bir bakıma ben öyle görüyorum. İşyerinde alıyorsunuz haberleri cep telefonunuzdan ya da iş arkadaşınızdan. Evden sinirli geldiyseniz uyuyamadıysanız gece tüm gün ya somurtuyorsunuz ya asabisiniz. Belki de yapamadığımız sorunları geçtiğimiz kapılarda bırakamamak. Eve girerken toplantıdaki konuyu düşünmek, işe giderken evdeki sorunu çözmeye çalışmak. Bu durum da birey rol karmaşasına girmekte . Meşgul olan beynini daha da yorarak önüne sıkıntılı saatler koymakta.

İş yerinde yaşanan bir kavram çatışma.İki veya daha fazla kişi veya grup arasında çeşitli nedenlerden oluşan anlaşmazlık olarak tanımlanır.Örgütte bireyler ve grupların birlikte çalışma sorunlarından kaynaklanmaktadır.Sonucu da faaliyetlerin aksaması yada durmasıdır.Bireysel ve grupsal farklılıklar olduğu müddetçe çatışma her zaman her yerde her örgütte yaşanacaktır. Çatışma mobbingin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Çatışma ortamı mobbing oluşumuna zemin oluşturmaktadır. Bunun kaçınılmaz olduğu bilinirse çatışma çözümü için daha esnek, kararlı, çözüm bulucu, takım birliği sağlayıcı politikalarla lider sorunu ortadan kaldıracaktır. Burada belirtmeliyim ki lider sorunu ortadan kaldırır dedim fakat liderin asıl görevi değildir bu. Çatışma bireysel farklılıklardan, örgüt yapısından ve grup yapısından kaynaklanmaktadır. Bireysel farklılıklardan ve bireysel çatışmalar dışındaki durum için çatışma yönetiminde söz sahibi olacak otorite liderdir.

Örgütte çatışma nedenlerinin iyi belirlenmesi gerekmektedir sorunun çözümü açısından.

- Anlaşmazlık nedeni,

- Çatışan taraflar,

- Tarafların tutumları,

- Çıkar hesaplamaları,

- Çözüm yolları,

- Örgüt koşulları,

- Öngörülemeyen nedenler,

Bu konuların iyi analiz edilmesi çatışma yönetiminde etkinlik sağlayacaktır. Çatışma bireyler arası, gruplar arası, bölümler arası ve örgütler arası yaşanmaktadır.

Çatışmayı görmezden gelme, kayıtsızlık, geciktirme ve inandırma yaklaşımı sık kullanılmaktadır. Gerçekçi ve kalıcı çözümler için, politik yaklaşımlar, liderin yönetim anlayışı, örgütsel değişiklikler ve görev tanımlamaları, karşılıklı anlaşma, yeni olanaklar ve tanımlama aşamaları tekrar gözden geçirilmelidir.

Örgütlerde çatışma olağan karşılanması gereken şiddetine göre yönetilebilen ve olumlu/olumsuza çevrilen bir olgudur. Çatışma rekabet unsuru doğuracak buda değişikliği enerjiyi getirecektir. Çatışma yönetimi örgüt için sonucunu olumluya çevirebilecek faaliyetlerden oluşmalıdır.

Kaynaklar:

Erol EREN, Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi .2006

Asuman Uluçınar TÜRKEL, Grup Dinamiği ve Çatışma Yönetimi. 2000

 
Toplam blog
: 6
: 1396
Kayıt tarihi
: 03.09.06
 
 

İşletme lisans ve işletme master mezunuyum.Akademik araştırmam iş hayatında yaşanan psikolojik şidde..