Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İsa Kayacan Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmelidir

İsa Kayacan Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmelidir
 

Ankara’da İsa Kayacan’la ile ilgili bir Araştırma ve Değerlendirme Komisyonu kurulmuş. Gazeteci- yazar İsa Kayacan hakkında Guinness Rekorlar Kitabına alınması hususunda detaylı bir raporla hazırlanmıştır. Bu rapordan bazı istitaki bilgiler bana da 07.02.2001 tarihli bir mektup göndermişlerdir. 

Adı geçen mektupta İsa Kayacan’ın çalışmalarını, Anadolu’ basındaki yerini, 1956’dan bu yana Türk Basınındaki genel yayın görüntüsünü, Anadolu Basınının Fahri hemşerisi ve bu güne kadar yazdığı makalelerin sayısını, ( 31.12. 2010 ) tarihi itibariyle. Bugüne kadar yayımlanan kitapları ve köy, şehir il, ilçe okul gibi Anadolu kitaplıklarına gönderdiği kitapların sayısı hakkında yazılanların bir değerlendirmesi konusunda genişçe bir yelpazede bilgi vermekle birlikte 20 maddelik mektubun sonunda şu soruları yer alıyor İsa Kayacan hakkında “ İsa Karacanın “Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuru kitap yayın hazırlıkları sürdürülmektedir. 

Sizin, İsa Kayacan’ın yayıncılığı - yayımcılılığı gibi özellikleriyle ilgili görüşleriniz varsa, hazırlanan yayın çalışmaları çerçevesinde değerlendirilmek üzere; 

1- İsa Kayacan ve çalışmalarıyla ilgili söyleyeceklerinizle,  

2- İsa Kayacan’ın “ Guinness Rekorlar Kitabına adaylığıyla ilgili düşüncelerinizi yazılı olarak göndermenizi rica ediyor, teşekkürlerimizle, sevgi ve saygılarımızı sunmuyoruz” denilmektedirler. 

Ben şahsen gazeteci, araştırmacı ve yazar İsa Kayacan’ın Anadolu basınındaki çalışmalarını 1962’den bu yana izliyor ve onunla tanışıyorum. Yaklaşık 55 yıldır İsa Kayacan bu sanat ve kültür coğrafyasında çalışıyor. O sadece Ankara’da, Burdur’da değil Anadolu’nun her il ve ilçesinde çıkan yerel ve ulusal gazetelerde yazı yazıyor. Bıkmayan, yorulmayan ve usanman bir çabası vardır. Bunların bir yerde şahidiyim. Hatta bir ara bir yazımda Ankara’da yayınlanan Tasvir gazetesinde şöyle demiştim: “İsa Kayacan sanatımızın elektronik beydir, ben Ankara belediye başkanı yerinde olsam Ankara Kızılay Meydanı’na heykelini dikerdim “ diye vurgu yapmıştım… 

Kendisi 68 yaşında olmasına rağmen bugüne değin yaşının iki katı kadar kitap hazırlıyor, Türk edebiyatına kazandırıyor. Sanat ve edebiyatın her türden hikâye, şiir, makale, röportaj, roman, öykü, masal, gezi, , deneme, tiyatro, folklor, halk bilimi, araştırma ve inceleme gibi her hemen her konuda hazırlanan kitapları 129 adet eseri Türk edebiyatına kazandırmıştır. Yine 31.12, 2010 tarihi itibariyle Anadolu basınında 42 bin 075 makale, bu makalelerinde kendi ili olan Burdur’dan tam 65 bin 904 kez söz etmiştir. 

İsa Kayacan hakkında belki çok az kişiye nasip olan Türkiye ve Türkiye dışından 137 kişi şiir yazılmış ve bu şiirler 254 şiir halinde bir seçkide güldeste yer almıştır. Bu da bir rekordur. Yine Türkiye genelinde 2 bin 750 şairin, 11 bin 420 şiirine Anadolu’da yayımlanan gazetelerde kendi köşesinde bizzat yer vermiş ve bu gazeteleri yine PTT vasıtasıyla şairlerine gönderme nezaketini göstermiştir. İsa Kayacan’ın Türkiye dışında belki Azerbaycan en çok yazı yazan yazarlar arasında payesini kazanmış ve 1.674, Irak’taki Türkmenler için 805 makale yayınlamıştır. 

Azerbaycan’daki kişi ve kuruluşlara gönderdiği bütünlük içindeki gazete ve kesiklerinin ( kupür ) sayısı 29 bin 445’e ulaşmıştır. Ayrıca İsa Kayacan’ın yazıları 1956’dan buyana Türkiye de yayımlanan yerel, ulusal gazete ve dergilerle birlikte 31 .12. 2010 tarihine kadar yazılarının yer aldığı yayın organlarının sayısı bizzat isa Kayacan’ın hazırladığı tematik istatistiklere göre bu ramak 3 bin 560 sayısına ulaşmıştır. Bu rakamda bir yazar için ulaşılması zor olan bir rekordur. Profesörlük payesi verilmiştir. Yine bu yazılarından dolayı İsa Kayacan, 18 Ekim 1977 yılında Anadolu Trakya Basının Fahri hemşerisi seçilmiştir. 

İsa Kayan yarım asırdan fazla yazı ve şiirleriyle sanat ve kültür çalışmalarıyla Anadolu basınında yer alıyor. Ankara’dan Burdur’da, Yozgat’a, Kırşehir’den Trabzon’a Gazi Antep’ten, Kilis’e, Kilis’ten Van’a, Tokat’tan Adana’ya, Trakya’dan Edirne’ye, Ardahan’dan Sivas’a, Kayseri’den Aydın’a, Söke’den İzmir’e, Rize’den Borçka'ya kadar olan yayın organlarında İsa Kayacan’ı görmeniz mümkündür.Bence bu da bir rekordur. 

Sonuç olarak gazeteci ve yazar İsa Kayacan yerel ve ulusal basında yarım asırdan fazla kulaç atıyor. Yazılarından dolayı aldığı ödüllerin sayısını kendisi de bilmiyor. Birçok özel tüzel kurum ve kuruluşlardan onlarca plaket ve onur belgesi almaya hak almıştır. İsa Kayacan’ın Anadolu’nun her il ve ilçesinde yayınlanan yayın organlarında yazıları olduğu gibi, Kafkaslarda, Azerbaycan’da, Ortadoğu’da, Kerkük’te gibi yerlerde yazıları yayınlanmaktadır. Dışişleri Bakanlığı tarafından Fahri Konsolosluk unvanı da verilmiştir. 

Üniversitelerde hakkında doktora ve yüksek lisans tezleri hazırlamıştır. Anadolu basınını duayeni, yerel basının ağabeyi, Anadolu basını büyük ve deneyimli şefi, sürekli sarı basın kartı sahibi yazı fabrikatörü ve imparatoru unvanlarıyla anılmaktadır. İsa Kayacan bu nedenlerden dolayı GUİNNESS REKORLAR KİTABINA aday gösterilmeli ve girmelidir. İsa Kayacan, bu üretken, çalışkan sürekli yazan, yazdıkları dağıtan ve azimli çalışmalarıyla hak ettiğine inanıyorum. Aslında İsa Kayacan girse de girmese de ben şahsen pek önemsemiyorum. 

Gazeteci, araştırmacı yazar Prof.Dr. İsa Kayacan, Yurt içinde ve yurtdışında milyonlarca insanın gönlünde taht kurmuş bir yazın eridir. İsa Kayacan, bir edebiyat, kültür elçisi ve bir gönül adamıdır.Anadolu'da dik duran bir koca çınardır. Heykeli dikilecek adamdır. Anadolu'da yerel basının fahri hemşerilik unvanını almış bir duayenimizdir. Yani söz yerinde ise adam gibi adamdır. Kendisine uzun ömürler, sağlıklı günler diliyorum ve Söke’den selam, saygı ve sevgiler gönderiyorum. 

Üstteki Fotoğrafta : 

Soldan Sağa: Prof. Dr. İsa Kayacan, Kerim Özbekler ve Abdülkadir Güler. 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..