Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '22

 
Kategori
Anılar
 

İSA KAYACAN'I ANMAK

       ÖLÜMÜNÜN   8.YILINDA

PROF.DR. İSA KAYACAN’I ANMAK                                            

 

Prof. Dr. Gazeteci yazar İsa Kayacan, 10 Eylül 1943 yılında Burdur ili, Tefenni İlçesinin Ece köyünde dünyaya geldi. İlkokulu kendi köyünde bitirdi. Ortaokulu Tefenni’de okudu. Liseyi de Ankara’da bitirdi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümünden ön lisansını tamamladı. Uzun yıllar Ankara’da kaldı. 15 Ekim 2014 yılında aramızdan ayrıldı. Ölümünün 8. Yılında bir vefa borcu bağlamında Prof. Dr. İsa Kayacan’ı birkaç cümle ile anmak istiyorum.

Prof. Dr. İsa Kayacan’la dostluğumuz 1964 yılında başladı. O günden vefat tarihine kadar dostluğumuz devam etti. Zaman zaman İsa Kayacan’la mektuplaşıyor ve Ankara’ya ne zaman gitsem onunla mutlaka görüşüyordum. Cana yakın, sevecen vekonukseverdi. İsa Kayacan Anadolu’da yayımlanan birçok ulusal gazete ve sanat, kültür dergilerinde devamlı yazıyordu. Yazılarının yer aldığı yayın organlarından bazıları: Tercüman, Zafer, Son Havadis,  Adalet. Tasvir. Yenigün, Ulus, Yen İstanbul, Hür Anadolu, Başkent, Yeni Tanin, Gündem, Bugün, Ortadoğu, Hergün,   Ulus, Meydan, Ankara Ticaret. Anayurt, Belde, 24 Saat, Olay, Sonsuz gibi gazetelerde yazdı.  Yazı ve şiirlerinin yer aldığı bazı sanat, kültür dergileri de şunlardır: Ajans-Türk, Ana, Alkış, Avcı Rastgele, Bakış, Bizim Ece, Çocuk ve Yuva, Çağrı, Çaba, Beşparmak,  Ece, Emre, Günün Kadını, Gülpınar, Güvercin, İlkkurşun, Karınca, Kemalist Ülkü, Kızılay, Ülkü, Köy, Tarım, Tarla, Defne, Yeni Defne, Milli Şuur, Pos-Tel, Türk Basın Birliği, Sarızeybek, Size, Türk Yurdu, Türkiye, Türkiye Yeşilay ve  Yeni Batı Trakya gibi dergilerde de yazdı. Yazılarında şiirden hikâyeye, denemeden romana, radyo oyunundan film senaryosuna, röportajdan masala, folklordan incelemeye, kooperatifçilikten antolojilere kadar gibi birçok araştırmaya dayalı yazılarıyla Anadolu’nun basında göründü. Daha çok kendisinin yönettiği ve çıkardığı Ece Ajansı ile Anadolu’ya duyurmaya çalıştı.

Şiir ve değişik yazılarının yer aldığı Anadolu’da Trakya’dan Vana kadar yayımlanan birçok yerel gazetelerde yer aldı. Bunlardan bazı ları: Adapazarı Tribün Gazetesi, Alaşehir Toptepe Gazetesi, Ankara Ticaret, Anamur Ekspres, Antalya Ekspres, Batman Çağdaş, Bingöl Gazetesi, Bitlis Birlik, Burdur Gazetesi, Ödemiş ‘Cephe Gazetesi, Darende’nin Sesi, Demokrat Eğirdir, Develi Gazetesi, Dobra Gazetesi , Devdim Gazetesi (Muğla),Doğu Ekspres( Erzurum), Doğuş Gazetesi( Nazilli), Düzce Postası, Emel Gazetesi(‘ Korkuteli), Gölhisar Gazetesi , Hasandağı Gazetesi , Hürsöz Gazetesi, İki Nisan Gazetesi, Yeni Gün Gazetesi ( Burdur), Karacadağ Gazetesi (Viranşehir),Kastamonu Açıkgöz, Kent Gazetesi( Bitlis),Kooperatif Gazetesi ( Ankara), Marmaris Postası, Mücadele Gazetesi( Aydın) Mücadele Gazetesi  Bitlis), Emel Haber   (İstanbul), Önder Gazetesi(Keşan), Öncü Gazetesi’ (Mardin), Sesimiz Gazetesi (Tokat), Şirin Ereğli (Krd. Ereğli), Tarsus Ekspres Gazetesi,   Söke Ekspres, Yeni Söke Gazetesi, Türkeli Gazetesi (Afyonkarahisar), Yeni Meram Gazetesi (Konya), Yorum Gazetesi (Amasya), Yozgat Gazetesi, Yurt Sesi Gazetesi( Kırkağaç), Zümrüt Gazetesi (Rize) ve daha niceleri. “ İşte Hayatım – Bir Ömür Böyle Geçti –Ankara 2004) 720 sayfalık kitabında yaklaşık 35 bin 750 makalenin (yazılarında) yer aldığını öğreniyoruz.  ( Sevgili kadim dostum İsa Kayacan bu değerli kitabını:” Eskimeyen dosttum Sayın Abdülkadir Güler’e yılların gerilerinden sevgi ve saygıyla. 01.02. 2004 “ yılında imzalı olarak armağan etmişlerdi). İsa Kayacan yarım asır yazmadan fazla yazı yazdı, bence bir yazar için bu bir rekordur.  Türk edebiyatına armağan ettiği kitaplarından bazıları:  

Prof. Dr. İsa Kayacan yaklaşık yarım asırdan fazla Türk edebiyatına ve Türk kültürüne hizmet vermişti. Önemli bir özelliği vardı.  Yazılarında asla yıkıcı değil birleştirici idi. Bu memleketin tüm insanlarını bir kardeş gibi seviyordu. Eserlerinin odak noktası  bu idi. Aşağı- yukarı 130  parça esere   sahip oldu.  En son eseri Kadın Parmağı idi..  Aklıma gelenleri yazıyorum:

Makariosa Açık Mektuplar (1961),Dönemeç / Şiirler(1962), Tutam Tutam / Şiirler ( 1963),Çehre / Atatürk Şiirleri  (1964),Lekeli Önlük / Şiirler(1965), Hatır İçin / Şiir ve Mektuplar( 1966),Vatanım ve Ondan Başka / Şiirler (1966),Sonbahar Yaprakları / Şiirler (1966),Köyden, Şehirden / Radyo Oyunu ( 1966), Kıbrıs Semalarında Cengiz Topel’imin Yumruğu ( Hatırat –Röportaj (1966), Cepheden Kaçanlar / Roman (1966),Topraksızlar /Film Senaryosu (1967), Kennedy’ ye  Sesleniş / şiirler )( 1967), Askerlik Günleri  / Anılar  ( 1967-1969),Ece Şairler Toplaşması  / Antoloji (1969), Nodullar /Denemeler (1973),Kayacan Amca Anlatıyor / Masallar )1976), Bizim  Ecelilier / Folklorik Derleme (1976),Atatürk ve Laiklik (1986), Burdur Hatırlamaları / Araştırma –İnceleme (1989), Anadolu’da Kooperatifçilik Çıkmazı / Araştırma- İnceleme(1988),Ölümünün 100. Yılında Namık Kemal  / Araştırma – İnceleme (1988), Orta Asya Türk Cumhuriyetleri  /Araştırma – İnceleme (1993),Dünya’da ve Türkiye ‘de Gazetecilik (1996),Ağaç ve Orman Kültürü ( 1996), Bana Gelen Mektuplar (1999),  Destanlaşan Köylü İsa Kayacan – Hazırlayan: Mustafa Ceylan ( 1999), Sayfa Sütunlarında 45 Yıl  (2001), Özümüz, Sözümüz Can Azerbaycan (2003), İşte Hayatım- Bir Ömür Böyle Geçi (2004),  Kitaplarının  bir kısmı Milli Eğitim Bakanlığınca  Tebliğler Dergisinden de Öğretmen ve Öğrencilere tavsiye edilmiştir. ( Tebliğler Dergisi: 27.9.1993, Sayı:2391)      

İsa Kayacan, Ankara’da çeşitli görevlerde bulundu.  İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü’nde Genel Sekreter Yardımcısı,  TRT’de Program, Belgesel ve Genel Müdür Danışmanlığı ve Genel Yayın Yönetmeni, Orman Bakanlığı’nda (Hasan Ekinci), Prof. Dr. Sabahattin Özbek dönemlerinde Basın Danışmanlığı, Bakanlık Baş Müşaviri gibi görevlerde bulundu. Cumhuriyetimizin 75.Yılı Çerçevesinde, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürcüğü Koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, Cumhuriyet Dönemi Basın- Yayın Tarihinin anlatıldığı “Kalemin Gücü “ adlı Belgeselin danışmanlığını yaptı.

Yazı konusunda bir rekordu onun çalışmaları.  Hatta bir ara

GUİNNESS Rekorlar kitabına da girmek istedi,  ömrü vefa etmedi.  

Şiirlerinde aşk, tabiat, umut, üzüntü, aile gibi temalara yer verdi. Doğduğu köy ve Burdur'la ilgili şiirler kaleme aldı. Yazılarında toplumsal konulara da eğildi, kendisine gönderilen kitaplar hakkında yüzlerce tanıtım ve eleştiri yazıları kaleme aldı.

Yazılarıyla, şiirleriyle ve kalıcı araştırmalarıyla Anadolu’nun fahri hemşerisi seçildi. Burdur- Merkezde Belediye Meclisinin almış olduğu bir kararla Feyzi Çakmak Mahallesinde bir caddeye “İsa Kayacan”  ve İlçesi Tefenni de yine bir sokağa “İsa Kayacan Sokağı”  adı verildi. ( tarih: 2000 )

Türk basını ve Edebiyatının gelişmesindeki başarılı çalışmalarından dolayı Türk Dünyası ve özellikle Azerbaycan Türkiye arasında ki dostluk ve kardeşlikten doyalı merkezi Azerbaycan’da bulunan Bakü Asya Üniversitesi Rektörlüğü ve VEKTÖR Uluslararası İlim Merkezi Başkanlığınca 19 ve 20 Haziran 2003 tarihlerinde İsa Kayacan’a iki ayrı Fahri Doktora diploması verildi.   İsa Kayacan Sürekli Sarı Basın Kartı sahibi idi. İsa Kayacan yaklaşık 130 kitaba imza attı. Ayrıca Anadolu’da bulunan halk kütüphanelerine birçok kitap gönderdiğini bizzat kendisinden işitmiştim.  “ İşte Hayatım “ adlı kitabından da Anadolu’da bulunan 750’den fazla halk kütüphanelerine kitap bağışı yapmış; resmi kayıtlara göre 19.750 kitap bağışı yaptığını öğreniyoruz. Sanatımıza ve kültürümüze verdiği değerden dolayı bir ödüller aldı. Bunlardan bazıları:

  • Anadolu Basın hemşerisi ilan edildi (1977)
  • Bakanlıklar arasa en çalışkan ve başarılı müşaviri seçildi (1980)
  • Türk Basının 25 yılın Basın Şeref Ödülü (1986)
  • Anadolu Basınında “ Fahri Başyazar” (1985)
  • Yılın Gazetecisi (1985)
  • Yılın Yazarı (1985)
  • Milli Prodüktivite Merkezi, Verimliliği Katkı Payı Ödülü ( 1991.1992.1993)
  • Yılın Edebiyatçısı (1994)
  • Burdur’u en iyi anlatan yazar ve gazeteci Ödülü ( 1990)
  • Merkezi Ankara’da bulunan Gazeteciler Cemiyetinden Basın Şeref Belgisi (1992)
  • Türkiye Tabiatını Koruma Şeref Ödülü ( 1994)
  • Türk Folkloruna Hizmet Ödülü (1997)
  • Merkezi Azerbaycan’da bulunan Dünya Genç Türk Yazarlar Birliğinden Hizmet Ödülü (2002)
  • Irak Türkmen Cephesinden, Türkiye’de Irak Türkmenlerinin Kültürünü tanıtımından dolayı Hizmet Ödülü (2002)

Prof. Dr. İsa Kayacan’la ilgili birçok anılarım vardır.  Benim onun hakkında yazdıklarım ve onun benim için yazdıkları yaklaşık 300 sayfalık bir kitabı bulur. Sağlığında Onunla Ankara’da  (İLESAM)’ da yaptığım bir söyleşi sırasında bunları bir kitapta toplayalım” demiştim. O’da kısmet olursa olur böyle bir kitap yayınlasak iyi olur” demişti. Ne yazık ki ömrü fırsat vermedi. 15 Ekim 2014 yılında aramızdan ayrıldı. (1)

 

Prof. Dr. İsa Kayacan bir yazısında İlkan San’ı ve Şair Halil Soyuer’i özledim” diyordu. Ne yazı ki Kayacan’da 15 Ekim 2014’de onlara kavuştu. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.   Sevgili kadim dostum İsa Kayacan daha hayatta iken ona bir şiir yazıp göndermiştim. Adı geçen şiir 2004 yılında Ankara’da yayımlanan “İşte Hayatım “adlı kitapta da yer almıştı.  Aynen sizlerle de paylaşmak istiyorum:

 

                            İSA KAYACAN  

 

Kırk yıl hatırı var bir kahve fincan

Burcu burcu, buram buram heyecan

Sen Anadolu’nun basın dostusun

Adınla bin yaşa İsa Kayacan

 

O bir köylü, o bir şair, babacan

Sıcakkanlı, ak topuklu küheylan 

İ yi dost, güzel insan, vefalı adam

Bir gönül dostudur İsa Kayacan

 

          Abdülkadir Güler (Söke: 25.2.2000)

    İşte Hayatım / Dr. İsa Kayacan- Mayıs 2004

 

Sözün özü: Prof. Dr. İsa Kayacan 71 yaşında iken aramızdan ayrıldı.( 15 Ekim 2014).Ömrü boyunca Türk kültürüne ve Türk edebiyatına onurla hizmet etti. Onu yakından tanıyan şair Ahmet Tufan Şentürk onun için şöyle diyordu: Bana göre  İsa Kayacan, sahasında bir canlı tarih, ayaklık bir kitaplık, örnek alınacak bir insandır. Bugüne kadar verilen bütün ödüller, Azerbaycan Üniversitesinden aldığı iki “Fahri  Doktora” diplomasıyla  adının başına ilave edilen (Dr.)  unvanı, hepsi elinin emeği, gözünün  nuru, beyninin ürünüdür.  ( İsa Kayacan daha sonra BAKÜ  - Vektör’den da Profesörlük unvanı da aldı.) Ahmet Tufan Şentürk- 2003.  Sevgili İsa Kayacan’ın yetişmiş 3 kız evladı da vardır. Bu anma konusunda babalarını unutmamalarını dilerim. Onu her zaman yazılarıyla, kitaplarıyla saygıyla ve sevgiyle anacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Prof. Dr. İsa Kayacan’ı kadim dostumu rahmetle anıyor ve mekânı cennet olsun diyorum.  

 

KAYNAK:

Işık, İhsan (2004). "Kayacan, İsa". Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi. C. II. Ankara: Elvan Yayınları. 1082.

Işık, İhsan (2007). "Kayacan, İsa". Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi. C. V. Ankara: Elvan Yayınları. 2102-2103.

(2005). "Kayacan, İsa". Türk Dünyası   Edebiyatçıları Ansiklopedisi. C. V. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları. 411-412.

(2010). "Kayacan, İsa". Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi. C. II. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. 611.

https://www.antoloji.com/kutsal-kultur-hizmetinin-hizmetkari-prof-dr-isa-kayacan-dir-siiri/ [erişim tarihi: 23.10.2019]

http://blog.milliyet.com.tr/prof-dr-isa-kayacan-kimdir--/Blog/?BlogNo=411432 [erişim tarihi: 23.10.2019]

1-İşte Hayatım “ Dr. İsa Kayacan – Mayıs 2004- Ankara

2-Ankara'dan İsa Kayacan Yazıyor, Abdülkadir Güler / Milliyet Blog 21 Ağustos 2009

3-İsa Kayacan’a Şiir / Abdülkadir Güler,

    Milliyet Blog, 5 Ekim 2014 

4-İsa Kayacan Kimdir, Milliyet Blog,

Abdülkadir Güler,  13 Nisan 2013

 

 

Abdülkadir GÜLER 

17 Ocak  2022- SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..