Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '08

 
Kategori
Söyleşi
 

İşaret dili tercümanı sevgi Tınmaz ile röportaj

Tokat Sosyal Hizmetler Müd İşaret Dili Tercümanı Sevgi Tınmaz: “ İşitme engelliler bence üstün varlıklardır. Onları sevmemiz gerekir”
SORU- Merhaba Sevgi Hanım, Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ?

SEVGİ TINMAZ-Evli ve 1 çocuk annesiyim. Annem ve babam İşitme ve Konuşma engelli. Ankara’da doğdum. Ankara İnönü lisesi mezunuyum. Amasya Meslek Yüksek Okulu Büro Yönetimi ve Sekreterlik Bölümü mezunuyum. Ankara’da özel şirketlerde çalıştım. Anakent İşitme Engelliler Derneğinde görev aldım. Özel bir TV’de tercümanlık yaptım. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğünün açtığı “ İşaret dili uzmanlığı” sınavını kazanarak Tokat İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne “İşaret Dili uzmanı” olarak atandım.

SORU-İşaret dili nedir? Faydaları nelerdir ? Bunu bilen insanın ne gibi kazançları olur ?

SEVGİ TINMAZ- İşaret dili insanlarla iletişim kurma yoludur. İşaret dilini bilen işitme engelliler ve aileleri ile toplum işaret dilini bilirse işitme engelliler kendilerini toplumdan soyutlamaz ve hayat ile adaptasyonları daha kolay olur. Sonuçta toplumun birer parçası olduklarına inanırlar ve bir lisan bir insandır. İşaret dili işitme engellilerin birbiri ile anlaştığı bir lisan sonuçta.

SORU-Her ilde işaret dili uzmanı var mı ? Bu proje ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri neye amaçlamaktalar ?

SEVGİ TINMAZ-Bugüne kadar işitme engelliler okullarında ne yazık ki işaret dili konuşmak yasaktı ve her ilde de işaret dili uzmanı yok. Bu uygulama ile işitme engelliler bir anlamda işaret dili kullanarak özgürlüklerine kavuşmuş olacaklar ve milli işaret dili konusunda ilerleme kaydedilmiş olacak.

Bizler SHÇEK üzerimize düşen görev olarak yardıma muhtaç olan insanlara hizmet vermekteyiz. Biz burada işitme engellilerin her türlü iletim ve sıkıntılarına yardımcı olmak ve onlara yol göstermek amacı ile atandık ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde her zaman onlara yardımcı olmak amacı ile hizmet etmekteyiz.

SORU-İşitme engellilerin en büyük sorunları nedir ve bunun çaresi sizce nedir ?

SEVGİ TINMAZ- Konuşamadıkları ve duyamadıkları içinde rahatça iletişim kuramamaları ve kurmak istedikleri zaman bazı bilinçsiz insanların önyargıları onları için en büyük sorun.

Kurum ve kuruluşlarda ve özel sektörde bu işi bilen uzmanların olması, hem işitme engellilerin toplumda anlaşılmalarını kolaylaştıracak, hem de önemsendiklerini hissederek moral bulacaklar ve TOPLUMDA BİZDE VARIZ diyerek kendilerini gösterme çabasında olacaklardır.

SORU- İşitme engelliler hayatta mutlu olmak için ne yapabilirler ?

SEVGİ TINMAZ- Öncelikle hayattan zevk almayı bilmeliler. Hayatı sevmeliler. Ailelerin yardımı ile yaşantılarında bir hedef belirleyerek o hedefe ulaşmak için çaba harcamalılar.

SORU- İşitme engelliler neden sadece kendi aralarında arkadaşlıklar kurmaktalar ve normal insanlardan kaçınmaktalar ?

SEVGİ TINMAZ- Ben buna inanmıyorum. Normal insanlar kendi akranları ile de arkadaşlık kurmaktalar. Normal ve olması gereken bu. Birbirleri ile vakit geçirdikleri zaman daha çok mutlu olmaktalar. Birbirlerine çok daha güzel örnek olabilirler.

SORU-Bugüne kadar görev aldığınız programlardan neler öğrendiniz ? Kısaca anlatır mısınız ?

SEVGİ TINMAZ- Bu projelerden birinde Anakent İşitme Engelliler Derneğinde “ Yardımcı Hizmet elamanı” kursunda tercüman olarak görev almıştım.Bu kursta işitme engellilere en basit şekli ile görgü kurallarını öğretmiştik. Amir, memur ilişkisini, oturup kalkmayı, jest ve mimiklerin önemini öğretmiştik. Beden dilini ve en önemlisi de toplum içerisinde kendilerine nasıl güvenmeleri gerektiğini öğretmiştik. Kurs tamamlandığında sonuç harikaydı ve ektiğimizi fazlası ile biçmiştik. Kurs basitti ama işitme engelliler için, günlük hayatta nasıl davranacakları konusunda çok önemli sonuçlar vermekteydi.Şu anda Tokat SHÇEK de görev yapmaktayım. Burada da işitme engellilere yönelik böyle bir kurs açılsa seve seve görev alırım. Hem işitme engelliler bir nebze günlük hayatlarını nasıl kolaylaştıracakları konusunda bilgi edinmiş olurlar, hem de hayattan daha büyük zevk almanın mutluluğunu yaşamış olurlar. Böylece hayattan daha da büyük sevk almış olurlar.

İşitme engelli çocuğu olan aileler , çocuklarına gereken önemi vermeliler ve annem ve babam işitme engelli olduğu ve hayatta hep işitme engellilerin içinde olduğumdan şunu bilmekteyim ki, işitme engelliler GERÇEKTEN DE TOPLUMDA ÜSTÜN İNSANLARDIR

SORU-İşaret dili uzmanlarının toplumda daha çok olması işitme engellilere neler kazandıracak ?

SEVGİ TINMAZ- Bugüne kadar işitme engelli okullarında işaret dili yasaktı.Siz bir insan diyebilir misiniz ki? Konuşmak ve duymak yasaktır diye.İşitme engelli için işaret dili bu kadar önemli işte.

SORU- Başarılı işitme engellileri, işitme engellilere örnek göstermek sizce onlara ne kazandırır? İşitme engellilerden bazılarının kitap yazarak işitme engellilere hayatlarını anlattıklarına şahit olmaktayız bu işitme engellilere ne kazandırır?

SEVGİ TINMAZ- Başarılı insanları , başka insanlara örnek göstermek güzel bir davranış, hele başarılı olan insan bir işitme engelli olursa ve örnek gösterilecek olanda işitme engelli olursa o zaman durumun daha önemi anlaşılır.

Kitap yazma konusuna gelince, işitme engellileri aydınlatmak için kitabın önemi daha çok anlaşılmakta. İşitme engelli başarılı insanların vereceği konferanslara işitme engelliler aileleri ile gitmeli ve çocukların başarılı olmasını istemekteysek en iyi iş başarılı işitme engellileri örnek göstermek olmalıdır ve bu işitme engellilerin kendilerine güven kazanması bakımından önemlidir. Anne ve babalar bu konuya nem vermeliler.

SORU- Başka ne anlatacaksınız ?

SEVGİ TINMAZ- Dediğim gibi annem ve babam işitme ve konuşma engelli ve babam elektrik işinden , annemde terzilik işinden iyi anlarlar ve bu konuda çevrelerine bayağı yardım ederler.İşitme engellilere çeşitli kurslarla yetenekli oldukları mesleklerde kurslar verilerek hayatta tüketici değil de üretici olmaları konusunda yardımcı olunabilir.

Teşekkür ederim Sevgi hanım.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..