Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İşçi Emeklileri zamlı maaşlarını ne zaman alacak?

İşçi Emeklileri zamlı maaşlarını ne zaman alacak?
 

Miting meydanı değil, emekli maaş kuyruğu!


Hani şu şarkının dizeleri gibi…

Dilimi bağlasalar anmasam hiç adını
Gözümü dağlasalar görmesem hiç yüzünü
Elimi bağlasalar tutmasam ellerini…

Diye uzayıp giden…

Bildiğiniz gibi önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer müjdeyi verip, işçi emeklilerine Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan partimizin grup toplantısında müjde verecek diyerek, gariban emeklilerin ağzına bir kaşık bal çaldı!

Türkiye hareketlendi! Nasıl hareketlenmesin ki. Bu müjdenin etrafındaki kalabalık aşağı yukarı 14 milyonu buluyordu. Ülkemizde bu rakam bir siyasi partiyi çok rahatlıkla iktidara taşıyabilir. Bunun bilincinde olan AKP’li kurmaylar, önce ballandıra ballandıra anlattılar. Herkes ağzı bir karış açık dinledi. Tabi bu arada yandaş medya aracılığı ile piyasaya farazi rakamlar salınmaya başlandı. Havalarda öylesine rakamlar vardı ki, bu rakamları gören AKP’li yandaşlar, birbiri ardına yorumları patlattı! Hele kahvelerde, halkın kalabalık olduğu yerlerde öyle anlatıyorlardı ki; görende iktidarın yeni işbaşına geldiğini, bütçe imkânlarını zorlayarak, önüne gelene nazar boncuğu taktığını sanır!

Bildiğiniz gibi Başbakan Recep Tayip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yüksek volümlü ses tonuyla, bu güne kadar kimsenin yapmaya cesaret edemediği(!) zam oranlarını açıklayıverdi!

Evet, “Dağ fare doğurmuştu” Kimse duyduklarına inanamıyordu. SSK emeklisi işçilere, Tarım sigorta emeklileri, Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 60 TL zam yapılmıştı. Kulaklara fısıldanan rakamların esamisi okunmuyordu. Başbakan’ın açıkladığı rakamları öve öve bitiremeyen yandaş medya, işi yüzeysel anlatıyordu.

Başbakan’ın açıkladığı zamdan memnun olan iki kesim vardı. 1. Kesim yandaş medyaydı. Ellerine iktidarı övebilecek bir koz geçmişti! Diğeri de Emekliler Derneği başkanıydı. Zaten o da memnuniyetini göstermek için önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına, sonra da Başbakan’a verdiği birer demet çiçekle gösterdi. Onun memnuniyeti farklıydı. Çünkü ayda 4.300TL maaş alacağı Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim kuruluna seçilmişti. Dönemi bitince yine yüksek seviyeden maaş almaya devam edecekti. Kendisine verilen bu haklar nedeniyle başında bulunduğu kurumun elamanlarını birer birer satmıştı!

Başbakan’ın açıklamalarındaki eksikliği hiç kimse görmüyordu.

Neydi o eksik olan?

Maaş zamları, bütçe kanundaki gibi bankaya yatırılmıştı. Yani seyyanen verilen zam ortada yoktu. Bunu görenler çevreye saldırmaya başladı. Oysa Banka görevlilerinin elinde hiçbir imkân ve yetki yoktu. Maaşlara seyyanen zammın niye yansımadığını, SGK açıkladı. Zamlı maaşlar için yasal düzenleme gerekiyor!

Yasal düzenleme için harekete geçildi mi? Ne gezer!

Yasa gereği söz konusu zammın yapılabilmesi için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Yani zam için yeni yasanın yürürlüğe girmesi gerek. Fakat yasa daha Meclis'e bile gelemedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, her zaman herkesin anlayabileceği dilden konuşup; yasa değişikliği için hazırlıkların devam ettiğini belirtirken, zamlı maaşların Şubat ayına yetişeceğini söylediler!

Evet, bir kaşık balın tadı damağında kalan emeklilerimiz, yasa ne zaman çıkarsa o zaman zamlı maaşınızı alabilirsiniz. Bu bütçe açığı ile biraz zaman alsa da, bir gün nasıl olsa zamlı maaşınızı alırsınız!

Hiç kimse meclis kürsüsünden atılan nutuklara, yandaş medyanın çanak sorularına verilen cevaplara aldanıp ta harcama yapmasın! Sonra bankadan eli boş döner.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..