Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '14

 
Kategori
Güncel
 

İşçi ölümleri

İşçi ölümleri
 

Soma'da maden patladığı zaman içimiz kan ağlıyordu. Meydana gelen ölümlerle birlikte alınmayan önlemler daha fazla yer alıyordu sözde duyarlı basında. Halbuki, o zamanlar bakan iftar için Soma'ya gittiğinde ve ''Burası dört dörtlük, her türlü önlem alınmış.'' dediğinde basın ayakta alkışlamıştı. Patlama meydana geldiğinde bu alkış tutanlar konuştu sadece orada nasıl önlem alındı da bu maden böyle çöktü diye.

 

Ölen madencilerin cesetleri çıkıp, kontrol edildiği zaman yaşam odasının olmadığını yazdı herkes. Üstelik, bundan ders çıkarılmadı ve diğer madenlerede konmadı.

 

***

 

İşin acıklı tarafı ise, ölen madenci yakınlarına ''Sizin eşiniz, çocuğunuz, kardeşiniz artık şehit olmuştur'' dendi. Sanki o insanların acısını dinderecekmiş gibi. Evet, maden kazasında ölen kişi dinen şehit sayılan birisiydi ama kusuru örtmek için bu yolu seçmekti acıklı kısım.

 

Bu cümle zikredildiği zaman ne oluyor ?

 

Velev ki şehit oldu.

 

Ne olacak ?

 

Sen ne olacaksın ?

 

Öldüğün zaman, mahşer gününde nasıl bakacaksın o insanların yüzüne ?

 

Bu işin öbür tarafı var ya hani...

 

***

 

Ve geçen gün...

 

Ali Sami Yen stadının yerine yapılan ''Üç büyükler'' diye de lanse edilen bu inşaatta asansör çöktü ve onlarca insan hayatını kaybetti. O sözde üç büyükler dikilmeye başlandığından beri medyaya pek yansımasada sürekli yangınların çıktığı bir inşaat alanıydı. Çalışan işçiler içinse tabi ki güvenlik önlemi alınmamıştı.

 

Asansör kazası oldu, insanlar öldü !

 

Aralarında öğrenci olup okul harçlığını çıkarmak için çalışan var, eve ekmek götürmek için taa Anadolu'dan gelen var... Netice ne oldu dersiniz ? 

 

Çıktılar, açıklama yaptılar.

 

''Bu kazada ölen arkadaşlarımız şehit olmuştur.''

 

Bu adamlar asansör şehidi oldu. Onu diyorlar yani !

 

Naneyi bunlar yiyor, adam sırf ihmalsizlikten ölüyor ve bunlar diyorki ''Öldü ama cennete gidecek !''

 

***

 

Kimse şunu anlamıyor.

 

Evet bu insanlar şehit olabilir.

 

Ama bu adamlar kardeş, baba, oğul, arkadaş...

 

Bu insanlar bir daha geri gelmeyecek.

 

Çocuğu babasını bir daha göremeyecek ve sırf ihmalsizlik yüzünden ölen kişi cenneti kazansa da çocuk burada cehennemi yaşayacak ! Ya da babası oğlunu, bir diğeri arkadaşını...

 

Kimsenin anlamadığı şey bu işte !

 

***

 

Neden şehitlik mertebesini her başları sıkıştığında kullanıyorlar anlamıyorum. İnsanların yıllardır dini inançları sömürüldüğü için bu bir tür silah vaziyeti görüyor. 

 

İnsanlar eve ekmek götürmek, okul harçlıklarını çıkarmak kaygısıyla harıl harıl çalışırken hem de bu güvensiz şartlarda çalışırken ve üstelik can verirken bu insanlara ''Şehit oldular'' diyeceksin ki kimse ses çıkarmasın hatta öldüğüne sevinsinler !

 

***

 

Son olarak...

 

Artık inşaatlarda, madenlerde vb çalışma alanlarında lütfen güvenlik önlemi alınsın. Yaşam odalarını Meclis'te reddetmek akıl işi değil.

 

Rant için insanların hayatını riske atmanın ne anlamı var ?

 

Yukarıda da dediğim gibi...

 

Onlar şehit oldu.

 

Ya siz ?

 
Toplam blog
: 117
: 379
Kayıt tarihi
: 01.09.12
 
 

Öğrenci, sanatsever, sporsever, Mustafa Kemal Atatürk... ..