Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

İşçiler bayramı çadırda geçirdi

Bu başlık sizleri yanıltmasın. Benim söylediğim bir söz değil. Adıyaman mevsimlik işçiler derneği başkanı Mehmet Gürbüz ‘e ait bu sözler.

Adıyaman insanının ırgatlığını anlatmakta aslında bu başlık. Bayramı evlerinde değil de gurbet ellerde, ekmek peşinde, çadırda geçirdiklerini anlatıyor. Tabii ki bayram yaptılar ise.

Onlar bayramda da çalışıyorlar. Onlara bayram yok. Sizin sofralarınıza taze meyveleri sunmak için çalışıyorlar. Siz onların ürettiği ürünleri satın alırsanız, onların boğazına da bir lokma ekmek girecektir diye düşünüyorum.

Bu nedenler ile il dışında ırgat olarak çalışan hemşerilerimizin bağlı olduğu mevsimlik işçiler derneği başkanı Mehmet Gürbüz onların dillerine tercüman olmak için kurdukları dernek adına açıklamalarda bulunarak onların sorunlarını anlattı.

Bakın başkan ne diyor

“Adıyaman Mevsimlik İşçiler Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz yaptığı açıklamada, mevsimlik işçi göçünün haritasını çıkardı. Malatya'da kayısı toplama ile başlayan mevsimlik işçi göçünün sırasıyla Karadeniz yöresi fındık, Niğde ve Nevşehir Patates ve ardından Harran ve Çukurova da pamuk, şu anda da Çukurova Bölgesi Turunçgil hasadı ile devam ettiğini ifade eden Adıyaman Mevsimlik işçiler derneği başkanı Gürbüz, yoksul vatandaşların bayramı bile yaşayamadıklarını ve islam alemi için önemli günlerden biri olan Kurban Bayramını vatandaşların çadırlarda geçirdiklerini söyledi.

Her yıl 50 bin dolayında fakir vatandaşımızın Türkiye'nin dört bir tarafına ekmek paralarının peşinden koştuğunu belirten Gürbüz, yetkililerin bu insanlarının sorunlarına çara olmadıklarını söyledi. Gürbüz sözlerini şöyle sürdürdü, "Bu insanların hesap soracakları, hallerini anlatacakları kimseleri yok. Özellikle Siyasilerimiz ve İlimizin Valisi'nin bu konuya eğilmesi gerekirken koltuk sevdası yüzünden hiç bir şey yapamıyorlar dedi. Oturmakla bu iş olmaz. Lütfen sesimizi duysunlar. Evine ekmek götürmekte zorlanan işçilerimiz artık yaşam savaşı veriyor" diye konuştu.

Başkanın sözlerine katılmamak elde değil. Daha önce ki yazılarımın birinde de bu konuya temas etmiş ve Adıyaman ‘ın ırgat kenti olduğunu yazmıştım.

Ne yazık ki bu acı bir gerçek. Ne kadar inkar etse de büyüklerimiz Adıyaman bir ırgat kentidir.

Dünyayı saran ekonomik kriz ilimizde etkisini gösterdi. Yüzlerce işçi işten çıkarıldı. Köyde ailelerini bırakıp Adıyaman ‘a tekstil sektöründe çalışmaya gelen gençlerimiz tekrar köylerine dönmek zorunda kaldılar.

Onlarda yeni ırgatlar olarak saflarındaki yerlerini aldılar.

Yıllardır Adıyaman ‘da faaliyet gösteren sanko bile 19 yıllık işçilerini işten çıkararak işsizler ordusuna kattı. Hepsi alanlarında kalifiye eleman olan ve yıllarca bu fabrikalara hizmet etmiş olan bu insanlar bir çırpıda kapının önüne koyuldular.
Aslında bu kriz denen meret başbakan ‘ın dediği gibi o kadar büyük değil. İşçi çıkarmak için fırsat kollayan patronlara da vesile oldu. Hükümetin uyarısı ile akaryakıtta fiyat indiren patronlar sanırım başbakan ve hükümetten bir şeyler koparma amacı gütmektedirler.

Onlara güzel bir yanıt verecektir hükümet diye düşünüyorum.

hidayetozdemir_0266@hotmail.com

 
Toplam blog
: 72
: 652
Kayıt tarihi
: 11.06.08
 
 

1966 Adıyaman doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi aynı şehirde okudum. Ankara Üniversitesi'nden..