Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İşçiyi patrona muhtaç bırakan işsizlik tablosu düzenin bilinçli tasarrufu

İşçiyi patrona muhtaç bırakan işsizlik tablosu düzenin bilinçli tasarrufu
 

Komplo teorileri ya da uydurma iddialarla yazı yazdığımız düşünülse de yıllardır üç aşağı beş yukarı pek değişmeyen standart işsizlik tablosu bu yalancı (ya da kötü niyetli) yazarı haklı çıkarır görüntüde maalesef. Yıllardır pek değişmeyen işsizlik oranları bizim bilmediğimiz bir planın sonucu gibi durmuyor mu? Hep%10’lar seviyesinde. Mesela niye%15–20, ya da %3–5 değil.

%3 olamaz, ekonomik şartlar izin vermez. %20 olsa ülkede ihtilal çıkar. Ama işte alışılmış, artık insanların kabul ettiği %10’lar 2–3 milyon işsiz normaldir. Hatta bu oranda bir işsizlik olmalıdır. Diyelim ki işsizlik hiç yok, patron sana asgari ücret verebilir mi? Patron düşük ücreti verirken “Dışarıda milyonlarca işsiz var, ne versem çalışır” diyor. Yani %10, üç milyon işsiz patronun sigortası. Bu standart oran çalışanın işveren karşısında pazarlık şansını ortadan kaldırıyor ve çalışanı işverene mecbur/mahkûm bırakıyor. “Ben bu fiyata çalışmam” diyemiyorsun. “Sen bilirsin, ben de başkasını alırım” diyor.

Gülünecek komplo teorilerine devam edelim… Hükümet ya da hükümet içinden birileri, bir gurup her neyse patronlarla gizlice anlaştı. Patronlar dediler ki zaten ekonomi bozuk (ki böyle kalması bizim için iyi) gerekçemiz de var, yatırımları azaltır, göstermelik bir iki iş sahası açıyor gibi yaparsınız.

Yatırım yapmada yavaş davranırız, değilse her taraf işyeri dolar. İşsizler iş bulur, işçi ücretleri yükselir.

Anlattıklarımız hikâye ise bir ülkenin her yıl ve yıllarca hep 3 milyon işsizi olur mu? Azalır ya da çoğalır değil mi? Milli gelir yükselmiş, ihracat artmış, kişi başı milli gelir 2500 dolardan 10000 dolarlara çıkmış buna karşılık işsizlik oranı 10 yıl öncekiyle (2003=10.49,2012 =10.40) aynı. Yani bunu mantık almıyor ki. Kriz olmuş; kriz olduysa diğerleri nasıl artıyor?

İşsizlik azalır da amcam izin vermiyor. Çünkü üç milyon kişinin dışarıda işsiz olması onun elini güçlendiriyor; “çalışırsan asgari ücret…” Hani bu gizli niyet rakamsal bir durum değil, ekonomik verilere dayandıramıyorsun. Adam “saçmalıyorsun” diyebilir. İsteyen dikkate alır, isteyen almaz; bana göre bu böyle. Ekonomi derin devleti ayarlamış. “Bu ülkede en az 3 milyon kişi işsiz olacak ki insanlar ağabey nolursun tek asgari ücrete razıyım” diye bize yalvarsınlar… Ben her şeyi biliyorum da arkamda halk desteği yok...

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..