Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '14

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İşe girişlerde yazılı sınavdan istersen 100 üzerinden 100 al, mülakatta dayın yoksa kazanamazsın

İşe girişlerde yazılı sınavdan istersen 100 üzerinden 100 al, mülakatta dayın yoksa kazanamazsın
 

Böyle yazıları siyaset katmadan yazmak istiyorum; ama ne mümkün! Başbakan bu başlığı okur mu acaba? Okumadığını nereden anlıyorum? Okusaydı “diktatör” demezlerdi ona. Sayın başbakan karşınızdakilerin söylediği her şey yalan olsa ve siz diktatör değil dünya lideri olsanız bile bu başlık doğru olduktan sonra neye yarar. Normalde partinizin ismindeki “adalet” kelimesini çıkarmanız ya da bu iddianın doğru olmadığını ispat etmeniz gerekir. Sandığı gösteriyorsunuz değil mi? Ben de size hakkı yenen milyonlarca insanı gösteriyorum.

Aslında işe girişlerde mülakat yapılması lüzumunu ortaya koyan gerekçeler var. Öyle ya işe alacağımız kişi kör mü, topal mı, işe uygun mu? Bazen çalışma hayatının içinde öyle insanlarla karşılaşıyoruz ki “bunu nasıl almışlar, görmemişler mi” diyoruz; adam resmen akıl hastası! Ciddi sağlık sorunları olanlar var.  Söylediği anlaşılmayan kişi halkla ilişkiler görevlisi. E şimdi bunları işe mi alacağız?

Fakat sorun şurada. Bu inceleme bakma, yazılı sınava girmeden önce yapılabilir. Adaya “Diksiyonun düzgün olmadığı için sınava kabul edilmiyorsun” denilir. Ağır bedeni iş ise zayıf çelimsiz birine  “Bu iş size göre değil” denilir. Kişi işe uygun olmadığını düşünerek anlayışla karşılayacaktır.

Yazılı sınav yapılır. 100 üzerinden değerlendirilir. Kaç kişi alınacaksa yukarıdan aşağı sıralanıp ihtiyaç kadar alınır. Hiç kimse itiraz edemez. Yalnız sınavı mutlaka ÖSS yapmalıdır.

Sen tut, adamı sınava sok, 100 üzerinden 100 alsın, mülakata çağır, annenin babanın adı nedir diye sor, sonra kazanamadın de. Ben olayım sınav yapanı döverim valla! Kazanması gerektiğine inanan ama mülakatta elenip haksızlığa uğradığını düşünenler AYM’ ye dilekçe versinler.

Ayrıca sınavlarda özellikle mülakatta siyasi ve inanç ayrımı yapıldığı da gerçek. Benim oğluma mülakatta “içki içiyor musun” diye sormuşlar. Sen adaya böyle bir soru soramazsın arkadaşım, yırtarım ağzını! Benim oğlum mülakatı kazanamadı. Benim oğlum girdiği yedi banka sınavının yazılısını kazandı, yedisini de mülakatta kaybetti. Ve o yedi sınavı da mülakatta kaybeden çocuk bugün özel bir şirketin foreks uzmanı.

Türkiye’nin her yerinde gençler yazılı sınavı kazanmışlar torpil yaptıracakları birini arıyorlar; yoksa kazanamayız diyorlar. Neden? Çünkü daha önceki sınavlarda böyle olmuş. Birisi gireceği mülakattan önce yanımda bakanı aradı ve arkadaşı gibi konuştu bakanla. Tabii ki sınavı kazandı. Gece gündüz çalışan bir başkası ise kazanamadı. O gencimizin gözyaşlarını unutamıyorum! %45 size hâşâ tapabilir sayın başbakan; lakin yönettiğiniz ülkede böyle adaletsizlik olduğu takdirde gök kubbe başınıza yıkılır! Sizi yukarıda da gözleyen var, unutmayın!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..