Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

İşe yarayan bir Bebek uyutma yöntemi

İşe yarayan bir Bebek uyutma yöntemi
 

Bugün sizlere Can’ı uyuturken işe yarayan bir bebek uyutma yönteminden bahsedeceğim. Bu yöntemi Can 3 aylık olduğundan beri aralıklı olarak ve son 3 aydır da sıkça kullanıyoruz.

Önce şunu belirtmem gerekir ki, hiçbir uyutma yönteminden mucize beklememek gerekir. Her evin ve her çocuğun koşulları farklı olabilir. Bir bebekte işe yarayan yöntem, diğerinde de mutlaka yarayacak diye düşünmeyin. Ancak aşağıda anlatacağım taktikler çeşitli doktorlar ve uzmanlar tarafından önerilen pekçok yöntemle, kendi içgüdülerimin bir karışımı. Bu nedenle bu yönteme güveniyorum.

Diğer önemli nokta da, uyku konusunda bence ebeveynler gerçekçi bir yaklaşım izlemeli. Kendinizi düşünün:

Bütün gün ayağınızı dikip oturduğunuzda mı daha iyi uyursunuz? Yoksa gün boyunca aktif bir şekilde dolaşıp, iş yapıp, enerji harcadığınızda mı?
Karnınız aç iken ya da çok tok iken uyuyabilir misiniz?
Evde bütün ışıklar ve televizyon açıkken ve evdeki diğer kişilerin ayakta olduğu belli iken, erkenden uyumak ister misiniz?
Eğer biri sizi deli gibi giydirirerek uykuya yatmanızı isterse, mesela pijamanızın üzerine bir kazak giydirir, onun üzerine de battaniye örterse, sıcak mı basar? Yoksa bu hamam ortamında daha mı rahat edersiniz?
Bu sorulara genel çoğunluğun vereceği yanıtlar aşağı yukarı belli. Öyle ise neden bebeklerden doğal olmayan bir uyku beklentisi var? Özellikle bir yaşından küçük bebeklerin gece sorunsuz olarak 20.00'de yatıp, hiç uyanmadan, sabah 9.00-10.00'da kalkmasını ummak biraz iyimserlik olur.

Can genellikle saat 20.00-21.00 arasında yatıp, aşağıda detaylarını anlatacağım yöntemle 10-15 dakikada uyuyor. Gece boyunca da 1 ya da 2 kere kalkıp, 5 dakikada sütünü içerek uyumaya devam ediyor. Sabah ise, yorgunluk durumu ve yattığı saate göre, 7.00-8.30 arasında uyanıyor. Her ne kadar bu uyanış saati, benim çocuksuzken uyandığım saate göre çok erkense de, onun için normal.

Can’ı yatırdıktan sonra benim de bilgisayar başında verimli olduğum saatler başlıyor. Tasarım yapayım, blog yazayım, internette dolaşayım derken, en erken 2.00 gibi yatağa gidebiliyorum. Bazı geceler yatış saatim 4.30'u buluyor. Bu nedenle, eksik olan uykumu, Can’ın genellikle 11.00-13.00 arasında olan öğle uykusunda, uyuyarak tamamlıyorum. Sözü daha fazla uzatmadan, “işe yarayan bebek uyutma yöntemine” geçeyim.

İşe Yarayan Bebek Uyutma Yöntemi
 

Uykuya Hazırlık
 

Enerji Harcatma: Öncelikle bebeğinizin gün içinde yeterince enerji harcadığından emin olun. Karın üzeri egzersiz, yerde emekleme, oyuncaklarıyla oynama, parkta oynama ve hatta siz alışveriş yaparken bebek arabasının içinde size eşlik etme (bkz. temiz hava alma) gibi aktiviteler ona enerji harcatır ve gece daha iyi uyumasına yardımcı olur. Yalnız, onu çok fazla yormamaya gayret edin. Tıpkı yetişkinler gibi, bebekler de aşırı yorulduklarında huysuzlanıp, uykuya dalmakta güçlük çekebilir.
Beslenme: (Uyku saatinden 1,5-2 saat önce) Bebeğe kuvvetli bir akşam yemeği yedirin. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmasın. Aksi takdirde enerji verir ve uyuma güçlüğü yaratır. Ayrıca hazım ve gaz problemleri de oluşabilir.
Dış Uyarıcıların Azaltılması: (Uyku saatinden 1 saat önce) Bebeğin bulunduğu odadaki ışıkları azaltın. Televizyon ve diğer gürültü çıkartıcı aletleri kapatın. Fazla oyuncakları toplayın. Daha büyük çocuklarınız varsa, onları sessiz aktivitelere teşvik edin.
Pasif Uyku Öncesi Dönemi: (Uyku saatinden 1 saat – yarım saat önce) Bu 30 dakikayı bebeğinizle fazla hareketli olmayan aktiviteler yaparak geçirin. Ortada olan bir-iki oyuncağı ile oynayabilir, ona kitap okuyabilir ya da banyo yaptırabilirsiniz.
Uyku Sinyalinin Verilmesi: (Uyku saatinden yarım saat önce) Bebeği alarak sizin odanıza geçin. Bebeğin günlük giysilerini çıkarıp pamuklu pijamalarını giydirin. Pijamanın üzerine de uyku tulumu giydirin. Ancak eviniz aşırı soğuk olmadığı sürece bebeğin üzerine başka bir örtü örtmeyin. Beraberce yatağa uzanın. Onu kucaklayın. Saçını okşayın. Sevildiğini hissettirin.
Uykuya Geçiş
Beslenme:  (Uyumasını hedeflediğiniz saatten on dakika önce) Odanın ışıklarını kapayın. Dilerseniz koridordan çok hafif bir ışık sızabilir. Bebeğe her zaman içtiği ölçü kadar biberon verin ya da onu emzirin. Biberon veriyorsanız başını mutlaka bir yastıkla yükseltin. Yastıksız, düz zeminde biberon içmek, bebeklerde kulak iltihaplarına yol açabilir. Ayrıca bazı uzmanlar bebeğin uykudan hemen önce beslenmesine sıcak bakmaz. Bebeğin uykuyla beslenme arasında hatalı bir bağlantı kuracağıdan ve dolu mide nedeniyle çiş yapıp, ıslak bez yüzünden uyanacağından endişe ediyor. Bu yaklaşım bana mantıklı gelmesine rağmen, bugüne kadar Can’ı süt vermeden uyutmayı başaramadık. Bence işe yaradığı sürece çok da önemli bir detay değil.
Uyku Pozisyonu Alma: Biberon bitince bebeğin başının altındaki yastığı alın. Sırtı sizin göğsünüze yaslanmış, yüzü de dışarıya bakacak şekilde  bebeği  sizin yanınızda yan olarak yatırın. Bebeğin yüzünü size doğru çevirirseniz, yüzünüzü ilginç bulup sizinle oynayabilir. Bu da uykuya geçişini uzatır. O nedenle yüzü dışarıya dönük olmalıdır. Bir kolunuzla bebeğe sarılın. Sarılmanın sebebi Can gibi oyuncu bebeklerin ayağa kalkmasını engellemektir. Sarılışınız kararlı olmalı, ancak boğucu olmamalısınız. Bebeğine sarılırken kolunuzun tüm ağırlığını bebeğe yüklemeyin. Gerekirse kolunuz hafif yukarıda olsun. Burada amaç bebeğin ayağa kalkmasını engellemek ve onu mümkün olduğunca sabit bir pozisyonda tutmaktır.
Kararlı Bekleyiş: Bu yöntemin en zor aşaması bekleme aşamasıdır. Bebek gün içinde yeterince enerji harcamışsa, fazla beklemenize gerek olmadan uykuya geçer. Ancak yorgun değilse ya da oyun oynamak istiyorsa, bu aşamada zorlanabilirsiniz. Bebek mızıldanabilir, ağlayabilir ya da kolunuzun altından kaçmak isteyebilir. Ne olursa olsun yataktan kalkmasına ya da pozisyon değiştirmesine izin vermeyin. Bebek ağlıyorsa, hafif sesle ninni söyleyin ya da kulağına şşş! sesini çıkarın. Bebekle çok konuşup uykusunu açmayın. Normal koşullarda, sizin uyku konusunda kararlı olduğunuzu anlayıp, 10-20 dakika arasında  kendini uykuya teslim edecektir.
Taktik Değiştirme: Eğer yarım saat geçmesine rağmen bebek hala şiddetle ağlıyor ve uyumak istemiyorsa yataktan kaldırın. Uyku tulumunu çıkarın (pijaması kalsın) ve “Pasif Uyku Öncesi Dönemi” aktivitelerine geri dönün. Bebeğin durumuna göre, 30 dakika-1 saat daha oyalandıktan sonra, o adımdan devam edin.
Uykuda Kalış
Yatağa Transfer: Bebek gözlerini kapayıp en az 5 dakika gözünü açmadan durduktan sonra, onu kendi yatağına koyun. Bu aşamada bebek, mümkünse çok derin uyumamalı ve kendi yatağına gittiğini algılamalıdır. Aksi takdirde, gece uyandığında sizi bıraktığı gibi bulamadığı için ağlar. Bebeği yatağına koyduktan sonra fazla oyalanmadan odadan çıkın.
Gece Beslenmeleri: Bebek gece uyanırsa, onu yatağınıza alıp hızla emzirin ya da biberonunu verin. Biz Can’a biberon veriyoruz ve devam sütünü de ısıtmıyoruz. Bu da sütü hızla hazırlamamıza yardım ediyor. Bu arada bebeğin uykusunun açılmaması için bir ebeveyn biberon hazırlarken, diğeri de bebeği kucaklayıp hafifçe pışpışlayabilir. Burada kritik nokta bebeğe fazla uyarıcı vermemektir. Bu nedenle bebekle fazla konuşmayın ve mümkünse odanın ışığını yakmayın. Şanslıysanız bebek sütünü içtikten sonra uykuya devam edecektir. Uyuyunca onu hemen yatağına transfer edin.
Hepsi bu… Gördüğünüz gibi hiç de mucizevi bir yöntem değil. Ancak işe yarıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi Can, bu yöntemle 10-15 dakikada uyuyup, gece boyunca da sadece 1-2 defa 5 dakikalığına süt içmeye kalkıyor. Böylece gece yaklaşık 8.30-9.00'dan sonraki saatler bize kalıyor. Umarım size de yardımı olur.

Sevgiler

 

 
Toplam blog
: 143
: 7266
Kayıt tarihi
: 19.09.11
 
 

Merhabalar! Adım Tanla. Dijital tasarımcıyım. Eşim Kuzey ve küçük oğlum Can'la beraber dünyayı ke..