Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İshale iyi gelen yiyecekler

İshale iyi gelen yiyecekler
 

İshale Ne İyi Gelir ?


İshal, bir hastalık çeşidinden ziyade polifaktöriyel nedenli bir semptomdur. Bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu rahatsızlığı kısaca tanımlayacak olursak, dışkının normalden fazla yumuşak ve sulu olmasıdır. Kalın bağırsak, dışkıyı atmadan önce su emilimini gerçekleştiremezse, bağırsaklarda bulunan su dışkı ile beraber atılır. Sadece günlük ve sosyal yaşantımızı etkilemez, aynı zamanda küçük çocuklarda zatürre hastalığından sonra ölüm sebeplerinin başında gelir. Yetişkin insanlarda ise gıda zehirlenmesi habercisi olabilir. Vücudumuz aşırı su kaybederse, vücut direnci düşebilir ve bunun sonucunda meydana gelen halsizlik, mide bulantısı, susuzluk, baş dönmesi ve karın ağrısı bizi yatağa düşürebilir. Bu yüzden ishal olan bir kişi bu rahatsızlığı önemsemelidir. Eğer çok sancılı ishaliniz varsa kesinlikle Diyetisyen Işın Sayın olarak kesinlikle doktorunuza başvurmanızı öneriyorum.

Bu rahatsızlığın sebeplerini özetleyecek olursak, tüketilen gıdalar ve içilen sağlıksız sulardır. İshal rahatsızlığı bulunan kişi yediğine dikkat etmeli ve içme suyunu güvenilir kaynaklardan temin etmelidir. Bu rahatsızlığa sebep olan diğer faktörleri de sıralayacak olursak; kalabalık ortamda yaşama, kişisel hijyen ve kanalizasyon sorunu olan mekanlardır. Sindirimi daha kolay olan gıdaları tüketmeli ve bol su içilmelidir. Bazı gıdalardan kaçınılmalıdır. Bunlar; süt ürünleri, baharatlı yiyecekler, yağlı besinler, yüksek lif içeren gıdalar ve kafeinli içeceklerdir. Ayrıca alkol tüketimi ishali şiddetlendirir ve rahatsızlık geçene kadar tüketilmemelidir.

İshal rahatsızlığı yaşayan kişiler tüketeceği bazı besinler ile bu rahatsızlığı durdurabilir. Hatta tamamen iyileşmeyi de sağlayabilir. Az lifli veya posalı yiyecekler ishalin geçmesine yardımcı olur. Yalnız ishal olan kişiler de iştahsızlık görülebilir ve yemek yenilmese bile bazı besinleri tüketerek bu rahatsızlığın geçmesine yardımcı olunabilir. Bu besinleri sizin için inceledik;

Limon Suyu: Taze sıkılmış limon suyu günde 3-5 kez tüketilirse, ishale sebep olan bakterileri yok edecektir.

Elma Püresi: Elmanın kabukları soyulmuş olarak hazırlanan püre, bağırsakların normal çalışmasına yol açacaktır.

Pirinç: Özellikle düşük lif yapısı olan beyaz pirinç bu rahatsızlığın tedavisinde önemli rol oynar. Pirinç tüketmek istemeyenler ise, 100 gr pirinci 3 bardak suda yaklaşık 1 saat bekleterek suyunu içmelidir. Sadece suyu bile ishali geçirmeye yardımcı olacaktır.

Muz: İçerdiği potasyum sayesinde ishalin geçmesine yardımcı olur. Sindirimi kolay olduğundan ishale iyi gelir. Özellikle ishalle kaybedilen mineralleri tekrar almamızı sağlar.

Kepek: Yenilen 1 kaşık kepek ishalin hafiflemesine yardımcı olur.

Elma Sirkesi: Tüm sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı olur. Doğal bir antiseptik olan elma sirkesi, içerdiği pektin maddesi sayesinde dışkıyı sertleştirir.

kaynak :
Diyetisyen Işın Sayın
http://isinsayin.com/ 

 
Toplam blog
: 13
: 2060
Kayıt tarihi
: 01.03.16
 
 

Işın SAYIN, Yugoslavya ve Bulgaristan göçmeni bir ailenin kızı. 08.12.1975 tarihinde ailesinin ta..