Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '14

 
Kategori
Dünya
 

IŞİD ABD’nin her bedeli ödemeye hazır olduğu bir bölgede nasıl at oynatabilmektedir (1)

IŞİD ABD’nin her bedeli ödemeye hazır olduğu bir bölgede nasıl at oynatabilmektedir (1)
 

İçerisinde bulunduğumuz çağda iletişimi ve finansı kontrol edenler gerçeğinde her şeyi kontrol etmektedirler.


IŞİD’le ilgili sorulması gereken ilk soru; Batılı ve Batıda yetişen gençler ne adına bu örgüte katılmakta ve katılımcı ülkeler hangi hesaplarla bunlara izin vermektedir?

...

Ortadoğu Petrolleri ile Dünyada yeni bir düzenin kurulabilmesi için yaşanan iki Dünya Savaşı ve bu savaşlarda kaybedilen yüzmilyonlarca insan, büyük mali bedeller ve maddi-manevi yıkımlar herkesin malumudur.

Bu iddiayı, Yeni Bir Dünya Düzeni'ni desteklemek için meraklılarının da çok iyi bildiği iki bilgiyi sırası geldiği için aktarmış olalım.

Birincisi, İngiltere Başbakanı W. Churchill seslendirdiği;

-“Bir Damla Petrol, bir damla kandan daha değerli” ifadesidir.

İkincisi;“…Sykes-Picot Anlaşmasında, Irak’ın kuzeyi Fransız nüfuz bölgesi olarak tanımlandığı için, İngiltere Musul petrolünün çıkarılması ve işletilmesinde Fransa’nın da imtiyaz sahibi olmasını garanti etmiş ve bu garanti karşılığında Fransa Musul’un İngiltere tarafından işgalini kabullenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri ise, Ortadoğu’da İngiltere ve Fransa tarafından nüfuz bölgeleri oluşturulmasına karşı çıkmamakla birlikte, özellikle petrole ilişkin ticari faaliyetlere müdahale edilmemesini ve Amerika’nın bu yöndeki girişimlerinin engellenmemesini istemiştir. Amerikan firması Standart Oil of Newyork Secony),1919 yılında iki mühendisini Irak’a petrol aramak üzere göndermiştir. Bunlardan birisi yazdığı mektupta (1)

-“… pasta o kadar büyük ki, bunun Amerika’ya ait olması için her şey yapılmalıdır.

...

Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılan günümüzde yüksek teknoloji ve ekonomik güce sahip olan gelişmiş Batılı Devletler Ortadoğu (petrol için) her şeyi yapmaya hazırdırlar.

Ve bu (Ortadoğu’da) ortamda tabiri uygun olursa birkaç amatör ve  maaşlı profesyonel silahlı gruplar, “her bedeli ödemeye hazır!” gelişmiş devletlerin (kendilerine ait olduklarını düşündükleri) çayırlarda at koşturmakta, koşturabilmekte veya daha doğrusu “koşturuyor!” görüntüsüne izin vermektedir?

Bu normal şartlarda mümkün müdür?

Bu mümkün değilse, “IŞİD” kimlerin terbiye edilmesi için sallanan sopa veya silahında tetiği tutan eldir?

...

Başlamadan, Amerika’nın Sesi, BBC, Rusya, İran ve Almanya’nın Türkçe yayın yapan haber siteleri'nden IŞİD’le ilgili yazdıkları haberlerden birkaç satır alınarak IŞİD meselesine hangi pencerelerden baktıkları ve neleri gördükleri, görmek istedikleri sergilenecektir.

*

Amerika’nın Sesi

“...Türkiye, IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik’in kullanımına izin verecek mi,

Washington- Ankara hattında süren yoğun müzakerelerde, yanıtı hala bulunamayan soruyu, Amerika’nın başkentindeki Türkiye uzmanları masaya yatırdı

...panelde konuşan Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Henri Barkey, Washington ve Ankara’nın  farklı stratejilere sahip olduğunu, Obama yönetimi için önceliğin Irak, Erdoğan için Esat olduğunu vurguluyor.

“Türkler her zaman bizden uçuşa yasak bölge oluşturmamız ve güvenli bölge gibi taleplerde bulundu. Amerika, böyle bir adımı, bölgeye askeri açıdan müdahil olmamak adına istemiyor. Amerika’nın Türkiye’den en çok istediği şey, İncirlik’i kullanmak. Çünkü Akdeniz üzerinden ne yapacağı belirsiz bir Suriye hava savunması alanının üzerinden geçiyor uçaklar. Bu tür konular üzerinde anlaşmanın çok uzun sürdüğü konular. Dolayısıyla İncirlik konusunda pazarlık süreci çok uzun olacak. Ve bu durumun Kobani’ye faydası dokunmayacak”

Türkiye’de görev yapmış olan Amerikalı eski büyükelçi Eric Edelman ise İncirlik’in kullanıma açılması konusunda umutsuz konuşuyor.

Edelman: Türkiye, İncirlik üssünü kullanma izni verirse sürpriz olur

“Eğer IŞİD’i alt etmeyi başaramazsak hem Irak’ın hem de Suriye’nin bölünme potansiyeli yükselir ve durum toparlanması güç bir hal alır ki bu da bölgede fiilen Kürt devleti ya da devletlerinin ortaya çıkabileceği anlamına gelir. Dolayısıyla Türkiye bu olan biteni kendisini etkiler hale gelmeden değiştiren ülke olmak istiyorsa, beklememesi ve bunu uluslararası ortaklarla hayata geçirmesi gerekmektedir...” (2)

*

BBC (İngiltere)

'Kobani abartılmıyor'

...ABD Barış Enstitüsü (USIP) Çatışma Araştırmaları Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Steven Heydemann'a göre Kobani'nin bu kadar ilgi görmesinin en önemli nedeni, 'buradaki olası zaferinin, IŞİD için etki, prestij ve Türkiye'ye ulaşımı kolaylaştıracak olmasından dolayı stratejik bir çatışma' olması.

...ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kamu işlerinden sorumlu bakan yardımcılığı ve aynı zamanda bakanlığın sözcülüğü görevini 2011 yılının Mart ayına kadar yapmış olan Philip J. Crowley'e göre ise, "Kobani, kendi başına ve yeri itibariyle stratejik bir yer olarak görülemez".

BBC Türkçe'ye görüş bildiren Crowley'ye göre, Kobani'nin stratejik öneme sahip hale gelmesinin nedeni ise 'Kobani'nin koalisyon stratejisinin çalışıp çalışmadığını ve koalisyon üyelerinin ortak hedefler çevresinde buluşup buluşamadığını gösteriyor olması'.

'Esad varoldukça, IŞİD bitmez'

...Başkentteki Atlantic Council adlı düşünce kuruluşundaki Rafik Hariri Center'de uzman olarak görev yapan Hof, 'Suriye isyanının başlangıcından beri Esad rejiminin, ulusal muhalefeti yok etme ve yerine tümüyle terörist bir örgüt kurma' stratejisini izlediğini söylüyor.

Hof'a göre bu nedenle 'Esad rejimi varoldukça IŞİD'in yenilmesi imkansız'...” (3)

**

Almanya Bülteni Berlin

"Türkiye’yi kirli siyaset yapmakla suçladı

Federal Parlamento Başkan Yardımcısı ve Yeşiller partili politikacı Claudia Roth Türkiye'nin IŞİD'le mücadeledeki tutumunu çok ağır kelimelerle eleştirdi. ARD-Morgenmagazin programına katılan Roth Türkiye'yi „kirli bir politika“ izlemekle itham etti.

ROTH, TAYYİP ERDOĞAN'I SUÇLADI

Yeşiller partili politikacı Claudia Roth Suriye'nin kuzeyindeki Kobani şehrini kuşatan IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'ye ağır ithamlarda bulundu. Halen Bundestag Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Roth, IŞİD militanlarının Türkiye'deki hastanelerde tedavi edildiğini iddia etti ve örgüte Türkiye topraklarından silah yardımı yapıldığı suçlamasını dile getirdi. Gelinen noktada NATO'nun yumruğunu masaya vurarak, bir NATO üyesi olan Türkiye'ye dur demesi gerektiğini söyleyen Roth, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın IŞİD'in Kobani saldırıları karşısında sessiz kalarak, bu bölgedeki Kürt bağımsızlığını zayıflatmak istediğini iddia etti...” (4)

*

Rusya’nın sesi

“Kobani sarmalı Türkiye'yi içine mi çekiyor?

Dün Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, tampon bölge için BM Güvenlik Konseyi kararının şart olduğunu söyledi ve "Bu konuda karar yetkisine sahip tek organ, Güvenlik Konseyi’dir. Başka ülke ve koalisyonların bu yöndeki kararları meşru değildir" dedi. 

“TÜRKİYE’NİN İSTEĞİ, NATO VE AB’DEN DESTEK BULMADI”

21.yüzyıl Enstitüsü Slav Araştırmaları uzmanı Erhan Canikoğlu gelişmeleri RS FM’de değerlendirdi:

“Türkiye’nin Kobani konusunda ortaya koyduğu koşulların, ABD’de, NATO’da ve Brüksel’de bir karşılık bulduğunu görmedik. Son günlerde gerek Türkiye’yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri’nin açıklamasından gerek Beyaz Saray’dan gelen açıklamalardan, ABD’nin Beşar Esad rejimini devirmeye yönelik bir strateji izlemeyeceği açık şekilde görülüyor. Koalisyon da IŞİD’le mücadeleyi hedefleyecek şekilde oluşturuldu. Türkiye bu konuda bir açmazla karşı karşıya. Maalesef, bugün içinde bulunduğumuz gelişmelere katkı sağlayan taraflardan biri de Türkiye. Esad, rejiminin devrilmesi için Türkiye, Suriye’deki terör unsurlarına destek verdi. Batı bu aşamada Esad’ın devrilmesini değil, IŞİD probleminin çözülmesine yoğunlaştı. Ankara’nın Suriye’nin sınırında bir tampon bölge oluşturulması yönündeki talebi Batı’da olumlu karşılanmıyor. Bu örnekleri biz daha önce Irak’ta da yaşadık. O dönemki tecrübeler, bize Türkiye’nin uzun vadede ulusal çıkarlarına zarar verecek gelişmelerin yaşandığını gösterdi. Nitekim, Türkiye’de yaşanan son olaylarda da ulusal çıkarlarımızın zedelendiğini gördük.” (5)

*

Fars haber Ajansı

“Celili: IŞİD, ABD’nin bölgedeki Piyade güçleri

FHA- İslam İnkılabı Rehberi’nin İran (MGYK) Temsilcisi, Filistin İslami Cihad grubu lideriyle görüşmesinde “IŞİD, ABD’nin bölgedeki Piyade güçleri” dedi.

...Celili ayrıca “Filistin davası, İslam dünyasının vahdet, direniş ve başarı eksenidir. Gazze de direnişin zafer ve Siyonizm’la ABD’nin mağlubiyet simgesi sayılır” diye konuştu. (6)

 

 Devam edecek...

www.canmehmet.com

Resim; http://www.yuksekovahaber.com/haber/turkiye-dusunsun-pyd-iside-yenilirse-veya-isid-ile-anlasirsa-ne-olur-132450.htm

Kaynaklar;

(1)Fromkin, D. 1989, s. 534: (SEVR’E GİDEN YOL” AHMET HURŞİT TOLON, dip not. Daha fazlası için bakınız;  http://www.canmehmet.com/ve-musulda-isid-maskeli-balo-baslar-ingilizler-baloya-sirk-at-cambazi-kiyafeti-ile-gelirler-3.html

(2) Mehtap Çolak Yılmaz, 16.10.2014 17:11, WASHINGTON—  Daha fazlası için bakınız; http://www.amerikaninsesi.com/content/abdli-uzmanlara-gore-kobani-kurtler-icin-sembol/2484672.html

(3) İlhan Tanır Washington Daha fazlası için bakınız; http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/10/141016_abd_turkiye_kobani_ilhan_tanir

(4) Daha fazlası için bakınız; Haber: (Almanya Bülteni) – Berlin

http://www.almanyabulteni.de/politika/turkiye-yi-kirli-siyaset-yapmakla-sucladi

(5) Daha fazlası için bakınız: http://turkish.ruvr.ru/news/2014_10_10/Kobani-sarmali-Turkiyeyi-icine-mi-cekiyor/

(6) Daha fazlası için; http://turkish.farsnews.com/newstext.aspx?nn=9306092346

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..