Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '17

 
Kategori
Dünya
 

IŞİD Kaybedince, ABD de Kaybeder, İran mı Kazanır?

IŞİD Kaybedince, ABD de Kaybeder, İran mı Kazanır?
 

Ortadoğu’da, son 7 yılda en çok kim kazandı?

İlk akla gelen cevap Rusya…

Rusya da iyi kazandı fakat dikkatle bakıldığında, en fazla kazananın İran olduğu gözüküyor!

Yedi yıl öncesine kadar, Amerikan ambargosunun ezdiği, içine kapanmış bir İran vardı.

Mart 2011’de Suriye iç savaşının başlaması ve Irak’taki otorite boşluğuyla istikrarsızlaşan bölgeye İran “sızmaya” başladı.

Haddizatında, tarihte birbirleriyle pek sıcak ilişkileri olmayan Rusya ile İran bölgede Batı’yı durdurma ve geriletme konusunda hemfikirdiler. Dünyanın içinde bulunduğu şartlar iki büyük komşuyu doğal müttefik haline getirdi.

Batı’nın Suriye’ye taarruzundan sonra, Rusya ve İran hemen her konuda birlikte hareket etmeye başladılar.  Dolayısıyla, bölgenin kadim ve büyük devleti İran için çok geniş bir alan açılmış oldu. İran bu alanda adım adım ilerledi… İlerlemeye devam ediyor.

22 Ekim 2017 tarihli İngiliz The Guardian’da, “gazetenin görüşü” olarak bir analiz yayınlandı. “IŞİD Kaybettikçe, İran Kazanıyor” başlıklı analizde, “Rakka Kürt (YPG) ağırlıklı SDG güçlerinin eline geçerken, Irak’taki Kürtlerin referandum sonrası hezimeti ve kayıpları” hatırlatılıyor.  İran etkisindeki Irak güçlerinin ilerlemesi, İran’ın bir kazancı olarak vurgulanıyor.

Rakka düştü diye hem ABD’nin hem de Kürtlerin sevinmesinin erken olduğu vurgulanarak; “Donald Trump’ın Rakka’nın düşüşü Suriye için siyasî bir geçiş olacak iddiası, hem alaycı hem de içi boştu.” deniliyor.

Analizde, “Şimdiye kadar bu çok yönlü bölgesel savaşta kaybettiğinden daha fazla kazanmış olan devlet mutlaka İran’dır. İran’ın etki alanı Irak, Suriye ve Lübnan’da büyümüştür.” görüşü dile getiriliyor.

Bu görüşler bizce de isabetli… Amerika, 7 yıl önce Suriye’yi ele geçireyim derken, Irak’ın elinden kayacağını, herhalde, hesap edememişti.

Amerika, dünyanın 7 yıl önceki dünya olmadığını görmeli!

Kendisi için en hayırlısı bölgeden elini çekmesidir.

Aksi halde, gittikçe batağa saplanacak!

ABD bölgeden elini çekerse, ihtimal, bölge de bataklık olmaktan kurtulacaktır!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..