Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '16

 
Kategori
Güncel
 

IŞİD yok edilse de, Suriye savaşı devam edecek

IŞİD yok edilse de, Suriye savaşı devam edecek
 

google


Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın böyle demiş.

Yani Erdoğan böyle demiş.

Kalın tarafından söylenen şu:

“Burada ister istemez, DAİŞ ile mücadele stratejisinin ne kadar etkin olduğu sorusu gündeme geliyor. Ama bir şey daha var burada, farz edelim ki yarın, önümüzdeki hafta DAİŞ yenildi. Yok edildi, Suriye ve Irak topraklarından sürüldü. Ki ben mevcut strateji ile bunun olabileceğine çok ihtimal vermiyorum. Böyle bir şey olduğunu düşünelim çok iyi bir senaryoyla. Suriye savaşı yine devam edecek. Esed rejimi kendi insanları öldürmeye devam edecek. DAİŞ sonrası Suriye’de tüm sorunlar ortadan kalkacak değil. Bu strateji devam ettiği sürece, Suriye savaşı, mülteciler, tüm bunlar devam edecek.”

http://www.haberdar.com/siyaset/cumhurbaskanligi-sozcusu-ibrahim-kalin-isid-yok-edilse-de-suriye-savasi-devam-edecek-h18927.html?mnst=6278

Doğrular ve yanlışlar birarada.

Sonuçta, IŞİD’in güçsüzleştiği biraz tartışmalı. Kullanılan yöntemlerin işe yaradığı kuşkulu. Hatta, IŞİD’e karşı ciddi bir niyetin olduğu kuşkulu gibi olmaya başladı.

Kara savaşı istenmiyor gibi. Ancak, Saddam’a karşı Basra’dan Bağdat’a 3 günde varıvermişlerdi. Ölü sayısını da düşünmemişlerdi. Üstelik, Saddam’ın nükleer silahı falan yoktu.

Yani:

AB, ABD, Rusya ve Çin, Suriye’de her ne yapmak istiyorsa, bu belli değil. Bir şey yapmak istedikleri bile belli değil.

ABD’nin başkanlık seçimi için idrar molası alması, tam evlere şenlik bir durum. Başkan aday adaylarının hiçbiri, bu işin nasıl bitirileceğini söyle(ye)medi henüz.

Gelelim bizimkilere:

Esed ile elele dizdize gözgöze iken, şimdiki durumumuz, rolünü abartmışlık ve kraldan çok kralcılık oluyor gibi.

Esed’in IŞİD kadar acımasız olduğu doğru, çünkü o daha güçlü.

Sonrası küllüm mafiş:

TC, Suriye’ye kara ordusu ile girerse, çıkamaz. (Belki de bunu istiyor, bilemeyiz.)

Esed’in kalması konusunda büyükler anlaştı. Küçük TC’ye uymak düşer.

Esed de, IŞİD de olmasa, 30 grup kalır geriye, yani kabile savaşı (Irak gibi). Büyük ülkeler de AVM’de mal beğenir gibi, saf beğenir, küçükleri birbirine kırdırır.

Irak desen, o ayrı dert:

TC Irak’a da girmeye niyetli. Barzani ayrı devlete niyetli. TC, açıkça söylemese de, fiilen bunu okeylemiş durumda gibi. ABD’nin muhalefetine karşın, Musul’a girdi çünkü, Barzani onayıyla.

Ancak Barzani’nin, hem Arap, hem de Talabani grubundaki Kürt rakipleri var. IŞİD’e Kuzey Irak’ın yarısını da kaptırdı ayrıca. Yoksa, Irak’ın kuzeyi toptan onundu hesapça.

Çift cephede savaş, büyük devletler için bile zor. Bu orduyla orta-TC için hepten zor.

Doğrudur:

Hem AKP’nin, hem de 1980 liberalizminin denizi bitti, gemi karaya oturdu.

Herkes savaşa sarılıyor. AB ise; savaştan kaçacağım diye, hem Bosna soykırımlarına göz yumuyor; hem de terörü engelleyeceğim diye, insan haklarını eziyor.

Diğerleri ise, toptan savaş peşinde.

Sorun, Ortadoğu’nun artık enerji odak bölgesi olmaktan çıkıyor olmasında. Müstakbel enerji savaşı bölgesi, Güney Çin Denizi ve Çin-Japonya arası.

Fosil yakıtların tüketimi, rahat rahat %75’ine düşebilir. Bu, ekonomilerin küçülmesinden bağımsız bir tez. Tasarruf yani.

Dünya 2016-2029 arası için, global ekonomi açısından, 2007’den beridir çıkışsız durumda. Japonya ise, 1990’dan beridir böyle.

Asya kaplanları filan bitti çoktan. Çin ve Hindistan’ın hızı kesildi. Afrika ve Latin Amerika’yı sayma.

Barnett anlamında, yeni pazar olasılığı kalmadıartık yani.

Ancak, AB’nin ve ABD’nin önümüzdeki 30 yılda alacağı 100-150 milyon göçmen, tüketici olabilecek bundan böyle. Gerisi, karnını bile doyuramıyor zaten.

Sorun şu ki hem salgın, hem de kıtlık, hep böyle zamanlarda gelir.

Yani:

Nasıl olur bilmiyorum ama önümüzdeki 7 yıl içinde, TC’nin kuyruğu toplayıp, eski usül ‘yurtta barış, Dünya’da barış’ ilkesine dönmesi gerek.

Yoksa, tüm AKP’liler UCM’ni görür gibi...

Dipnot:

Tüm bu gidişte, NATO desteği bile bulamayabileceğimizi, NATO yetkilisi söyledi geçenlerde.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..