Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '07

 
Kategori
Tiyatro
 

Işığın ve hüznün ressamı... Modigliani

Işığın ve hüznün ressamı... Modigliani
 

"Bir senin gözlerin var zaten daha yok / ya bu başını alıp gidiş boynundaki / modigliani oğlu modigliani " Cemal Süreya

Devlet Tiyatroları Cevahir Sahnesinde yeni bir oyun izledim: "Modigliani".

Afişte "ışığın ve hüznün" ressamı yazıyor. Picasso, delice kıskanmış yaptığı tabloları ...

Amadeo Modigliani (1884-1920) İtalyan ressam. Floransa’daki Güzel Sanatlar Okuluna yazılmış; ancak bu okulun kendisine fazla bir şey veremeyeceğini anlayınca müzeleri gezerek, ressamları, tablolarını inceleyerek kendini yetiştirmiş.

Öyle ya... ressam olmaya karar verdiysen eğer, kendinden önce gelmiş geçmiş tüm ressamları inceleyeceksin.*

Modigliani, 1906 yılında Paris’e gider oradaki çağdaş sanat atmosferinde resim yapmayı sürdürür. Picasso, Salmon, Jacob, Utrillo gibi sanatçılarla tanışır. Loutrec’ten etkilenir. Bu atmosferden beslenir. Paul Cezanne’dan etkilenir. Bu etkileri yepyeni bir üslupla tablolarına yansıtır. Portreleriyle ve nü’leriyle ünlenir. Picasso'dan nefret eder.

Oyunda Modigliani'nin hayatından üç günlük bir kesit veriliyor. Burada kendisi gibi alkol bağımlısı ressam Utrillo’yla yakın arkadaşlığının, kader birliğinin altı çiziliyor. Her ikisi de şiddetli ruh sarsıntıları içindedir; ayrıca açlık ve alkol bağımlılığı onları tüketmektedir. Tablolar, böyle bir ortamda derin ruh sarsıntıları içinde doğar.

Oyun, o dönemde Paris'te Mont Parnasse'ta yaşayan ressamların bohem yaşantılarına bir kapı aralıyor. Hayranlıkla izlediğimiz tabloların, alkolle, açlıkla, uyuşturucuyla bohem hayatın dibine vurmuş bu insanların yüreğinden bir çığlık gibi ortaya çıkışını izlemek müthiş hüzün veriyor. Ayrıca sevgilisi ve modeli İngiliz şair ve eleştirmen Beatrice Hastins’le fırtınalı aşkı da oyunda ağırlıklı olarak işleniyor.

Oyun, sanırım kısa bir süre için İstanbul’da. Olcay Kılavuzlu (Modigliani) ve Ümit Hasret Aslan (Utrillo) son derece başarılı bir oyun sergiliyorlar. Modigliani’nin sevgilisini oynayan Berfu Öngören, Modigliani tablolarındaki kadınlara şaşılacak denli benziyor. Ayrıca çok da başarılı bir oyun çıkarıyor.

Oyunu herkese tavsiye ederim

*"Resme Başlarken" Bedri Rahmi Eyüboğlu

 
Toplam blog
: 11
: 3261
Kayıt tarihi
: 24.10.06
 
 

Eskişehir'de doğdum. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdim. Aynı Üniversitede yüksek l..