Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '14

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Işık kirliliği

Işık kirliliği
 

Işık kirlilği


 
IŞIK KİRLİLİĞİ NEDİR?
Yerleşim alanlarının büyümesi, açık alanların güçlü aydınlatıcılarla donatılması , park ve bahçelerin çoğalması, nüfusun artması, bilinçsizce yapılan dış aydınlatmalar ile beraber gökyüzüne yayılan ışık miktarıda gün geçtikçe artmaktadır.
Bütün çevre kirliliklerinde olduğu gibi ışık kirliliği de çevreye ve canlılara zarar verir gökyüzünün olağan görüntüsünü bozarak doğayı etkiler.

IŞIK KİRLİLİĞİ HAYVANLARI NASIL ETKİLER ?

 
 


Işık kirliliği göçmen kuşlar için büyük bir tehlike arz eder .Geceleri yıldızlardan faydalanarak yollarını bulan kuşlar, şehir ışıklarından etkilenerek yön bulma duygularını kaybederler ve bu göçmen kuşların ölümlerine sebep olur. Diğer bir örnek ise deniz kaplumbağalardır. Sahilde yumurtalarından çıkan yavru kaplumbağalar gökyüzünün ışığından faydalanarak denize ulaşmaktadırlar  Sahile yakın yerleşim yerlerinde yapılan gereksiz aydınlatmalar yavru kaplumbağaları denizden farklı yöne yönlendirir ve ölümüne neden olur. Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göre mercanlar, üzerlerine düşen aşırı ışık yüzünden kendilerine renklerini veren mikroskobik bitkileri reddetmekte, beyazlaşmakta ve strese girmektedir !

Işık kirliliğinin insan sağlığına etkileri
Örneğin : Kadınlarda meme kanserine karşı koyan  melatonin geceleri üretilir ancak ışık kirliliği melatonin üretimini engeller. Çok parlak bir şekilde aydınlatılmış ortamlarda çalışan kişilerde baş ağrıları, stres, yüksek kan basıncı gibi etkiler ortaya çıktığı görülmüştür.

Bilime etkisi

Yapılan gereksiz aydınlatmalar bilim insanlarının uzay alanındaki araştırmalarını olumsuz etkilemekte ve gökyüzündeki değişimlerin takip edilmesini engellemektedir. Ayrıca gereğinden çok yapılan aydınlatmalar enerji kaybına neden olmaktadır. Bu da kaynakları doğru kullanılmadığımızı gösterir ve büyük para kayıplarına neden olur.

Işık kirliliğine önlem olarak :

Işıklar ihtiyaç duyulduğunda yakılmalı gereksiz aydınlatmalardan kaçınılmalıdır ,

Ortam büyüklüğüne uygun aydınlatma aracı kullanılmalı ,

Sokak, bahçe, park lambaları ışığı dağıtmayacak şekilde yapılmalıdır .   

 

Işık kirliliği olmasaydı dünyamız nasıl görünürdü ?
 

İşte dünyadan  görüntüler
 

 
 

 
 
 











 



 

 

 

 

 

 

Tüm bunlar ışığın faydasız olduğu anlamına gelmez, doğru ve yerinde kullanılması gerekir.

   

 

 

 

 SAYGILARIMLA ...

 
Toplam blog
: 2
: 7985
Kayıt tarihi
: 22.03.13
 
 

9 Eylül  Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi sonay..