Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İsim, sadece isim değildir!

İsim, sadece isim değildir!
 

Resim "img85.imageshack.us/img85/6554/dsc03912ad1.jpg" sayfasından alınmıştır


Geçtiğimiz yıl ülkemizde doğan çocuklara en çok "Yusuf" ve "Zeynep" isimlerinin verildiğini duymuşsunuzdur belki. Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü açıklamasına göre 2006 yılında en çok tercih edilen "Arda" ismi 2007'de ikinciliğe gerilemiş.

Bu isimleri erkek çocuklarında "Mehmet, Mustafa, Ahmet, Emirhan, Enes, Furkan, Muhammed ve Ali"isimleri izlerken kız çocuklarında ise Zeynep ismini "Elif, İrem ve Yağmur"isimleri takip etmiş.

Şimdi bazılarınızın ne olmuş yani! Çocuklara "Yusuf ve Zeynep"adlarının verilmesinde dediklerini duyar gibiyim. Ben çocuklara verilen isimlerin alt tarafı isim olmadığını düşünenlerdenim. Her ne kadar Taraf Gazetesi'nde Hakan Aksay "İsim Alt Tarafı İsimdir" dese de...

Bu konuda 1970-1980'ler hatırıma geliyor.O dönem doğan çocuklara konjonktürün de etkisiyle hep ideolojik adların verildiğini düşünüyorum. Sol cenahta: Eylem, Özgür, Devrim; Sağ cenahta da Turan, Alpaslan, Asena, Ülkü, Mücahit gibi... Sonrasında adını taşıdığı ideolojiye yabancı bir yığın genç ortalıkta dolaşır hale geliyor. Bizlerde "her gördüğümüz sakallıyı dedemiz zannettiğimiz" gibi, adında kendi ideolojimize yakın bir isim olan kişileri de "bizden" sayma gafletine düşüp üniversite yıllarında bir hayli yanılıyoruz. (Tabi ki adını taşıyanlar hariç...)
1990'larda da Yılmaz Özdil'in yazısında da belirttiği gibi Erkek çocuklarında " can"(Kemalcan, Mithatcan, Alican...); kız çocuklarında da "nur" modası başlıyor( Ayşenur, Fatmanur...).

2000'lerde Türkiye'nin ad profili tamemen değişiyor. Ya daha çok kutsal kitaptan alınan adlar çocuklara konuluyor ya da dizi kahramanları, manken adları, futbolcu isimleri çevremizde dolanır hale geliyor.

Anne ve baba çocuklarına isim koyarken aynı zamanda bu isimlerin çocukların yaşamında ne kadar önemli olduğunu düşünüyorlar mı dersiniz? Hiç zannetmiyorum.Öyle olsaydı çevremizde kimi zaman duyduğumuzda şaşırdığımız, kimi zaman gülmemek için kendimizi zor tuttuğumuz birçok isim bulunmazdı.Ya da dönemin iktidar ilişkileri çerçevesinde konulan bazı isimlerin o iktidar gözden düştüğünde hemen adların yanında bulunan ikinci isimlere meyledilmesi örneği.

Devir değiştikçe adlarda değişiyor. Bakalım bizleri ilerleyen yıllarda hangi adlar şaşırtacak kim bilir?

 
Toplam blog
: 46
: 2044
Kayıt tarihi
: 01.07.07
 
 

Edebiyat ilgi alanım... Şiir, kitaplar, denemeler ve lezzet durakları hakkında benim de bir çift ..