Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '12

 
Kategori
Sosyoloji
 

İşimiz adalete kaldı!

İşimiz adalete kaldı!
 

İşimiz adalete kaldı…

Halk arasında kullanılagelen deyimleşmiş bir sözcük vardır “işimiz Allah'a kaldı” diye yani kısaca “o iş olmaz” demektir aslında. Halbuki inanç açısından ne kadar da yanlış bir söz, gerçekten inanan insanın kullanmaması gereken bir söz…

Adalet hak sahibine hakkını vermektir, yani gerektiğinde eşit olmamak da bir adalettir. Kanun önünde insanlar hakları bakımından eşit olsalar da toplumda adaleti sağlayan değerler sistemi olmasa hayat yaşanılmaz olurdu. Keşke kanunen de bu değerlerin bir değeri olsa idi de baklava çalanlara verilen ceza ile milletin parasını gasp edilenlere verilen ceza eşit değil de adaletli olsaydı.

Partizanlık kötüdür, hiçbir parti tamamen ak pak değildir, hiçbir futbol takımının ya da oyuncunun kusursuz olmadığı gibi. Ben yaptım oldu düşüncesi her zaman siyasette ters tepmiştir. Aşağıdayken yukarıdakileri eleştirenler yukarı çıktıklarında aşağıdakilerini unuttukları müddetçe aşağılara daha çok yaklaşırlar. İyilikleri kim yaparsa yapsın alkışlamasını bilmek yanlışlarda da susmamasını bilmek gerekir.

Önceden Genel Kurmay Başkanı’nı soruşturmaya çağırdığı için görevinden atılan ve avukatlık belgesi bile elinden alınan savcıların durumlarını gördükçe hükümete verip veriştirenler bugün bunu kendileri, devletin önemli adamları savcılar tarafından ifadeye çağrıldığında görevden el çektiriliyorsa, o zaman Roma İmparatoru Stoa Filozofu Marcus Aurelius’ un şu sözünü tekrar hatırlamak gerekir: “Kanunlar örümcek ağına benzerler, küçük sinekler yakalanır, büyük sinekler ağı delip geçerler.”

Adaletin tesis edilemediği geri kalmıştoplumlarda insanlar kendi mahkemelerini kurarlar ve kendi adaletlerini sağlarlar, eğer bir toplumda silahlanma yaygınsa insanların adaletten şüphesi var veya kendini güvende hissetmiyor demektir, çetelerin, mafyaların, sokak serserilerinin yaygınlığı onlara iş çıkaranların varlığına bağlıdır. İnsanlar mahkemeden çıkarken adalet yerini buldu diyemiyorlarsa hala içlerinde nefret varsa verilen kararların bir daha irdelenmesi gerekir. Ki adalet yerini bulmuş olsa bile insanların birbirlerine karşı işledikleri suçları devlet affettiği müddetçe insanlar verilen kararlara bile sevinememektedirler.

O yüzden başlık biraz tuhaf gelmiş olabilir çünkü bir insanın tüm çareleri tükendiyse orda hakkı temin eden adalet vardır diye bilinir. Ama artık adalete güven o kadar zayıfladı ki “işimiz adalete kaldı” sözü revaç bulacak gibi gözüküyor...

 
Toplam blog
: 6
: 527
Kayıt tarihi
: 12.02.12
 
 

İlahiyat ve Felsefe tescilli belgeli... ..