Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İsimleri akılda tutmanın 11 yolu

İsimleri akılda tutmanın 11 yolu
 

isimleri-akılda-tutmak


Bir toplantıya, partiye ya da güzel bir akşam yemeğine davet edildiniz. İçeride otururken size doğru samimi gözlerle bakan ve yaklaşan alımlı bir bayan ya da yakışıklı bir bay size “Nasılsınız? …” diyor. Size ismiyle hitap eden bu kişiyi anımsıyorsunuz ama ismi bir türlü aklınıza gelmiyor. İşte o an yerin dibine battığınız bir andır. Çoğunuz bu duruma düşmüşsünüzdür. Peki, bu duruma düşmemek daha doğrusu rezil olmamak için isimleri akılda nasıl tutarsınız?

İnsanlar isimleri ile özelleşir. Bir kişi, ismi ile anılır ve ismini duymak hoşuna gider. Çünkü isim: kişinin markasıdır, kişiliği ve özerkliğidir. İsmin hatırlanmaması önemsizliğe işarettir. Toplum ilişkilerinde bu çok önemli bir konudur. Bu nedenle şimdi isimleri akılda tutmanın birkaç pratik yöntemi anlatılacaktır.

1- Kendinizi daima zinde tutun. Birisi ile tanışacaksanız yoğun olduğunuz zamanları seçmeyin. Çünki yoğun zamanlarınızda aklınız başka bir yerde olacağından isimleri hatta konuşmaları bile aklınızda tutamazsınız. Bu tür görüşmeleri mutlaka erteleyin.

2- Aynı şekilde toplantı düzenlerken veya randevu verecekseniz yine yoğun ve yorgun zamanlarınızı seçmeyin. Özellikle toplantı zamanını günün geç saatlerine bırakmayın.

3- İlk tanışmada dikkatiniz en üst seviyede olsun ve kişiye konsantre olun.

4- Birisiyle tanıştınız. Eğer iş nedeni ile tanışmışsanız muhtemelen kartvizitler havada uçuşacaktır. Genellikle toplantılarda kartvizit ellerde, gözler boş boş kartvizite bakarken insanlar birbirini dinler. Sakın bunu yapmayın. İlk tanışmada gözlerinizi kullanın. Kişinin yüzündeki detaylara, kıyafetlerine ve konuşma şekline bakın. İsmi ile özdeşecek şeyler yakalamaya çalışın. Birkaç örnek; İsmi Kâmil, saçları siyah ise “Kara Kâmil” benzetmesi ile hafızanıza yerleştirebilirsiniz. İsmi Deniz, gözleri mavi ise “Deniz gözlü”, saçları siyah ise “Bendeniz” vs. eşleştirebilirsiniz. İsmi Mehmet, zayıf bedenli ise “İnce Memed” vs. İsmi Hasan, sigara içen biriyse “Tiryaki Hasan Paşa”, vs.

5- İlk tanışmada isimleri içinizden sürekli tekrar edin. Gerekiyorsa bir not defterine isim ile birlikte bazı özelliklerini not alın. Hatta dikkat çeken özellikleri varsa karikatürize edin. Mesela uzun burunlu, saçsız, bıyıklı, gözlüklü, kol düğmeli vs. gibi.

6- İsimleri, kişinin yüzünde gözlerinizle canlandırın ve her bir kişiye ayrı renk, ayrı karakterli yazı kullanın. Mesela Elif isimli birinin yüzünde Arapça elif harfini görün. Tuğba ise yüzüne bir cennet ağacı olan tuğbanın kökleri yukarıda resmini çizin. Kaan ise bir miğfer, Süleyman ise bir padişah kavuğu hayal edin. Sanki kişinin yüzünde ismi ya da şekli duruyormuş gibi hayal edin.

7- Birden fazla kişiyle tanıştırılıyorsanız vapura yetişecekmiş gibi davranmayın. Herkes ile samimi bir şekilde el sıkışırken gözlerine, yüzüne dikkatlice bakarak ismini sürekli tekrarlayın. Hatta sizin hatırlayacağınız sorular sorun. “Nerelisiniz, ne iş yapıyorsunuz, sevdiğiniz film, hobi gibi.”

8- Yeni tanıştığınız birisiyle sohbet ederken ilk ve çok konuşan asla siz olmayın. Dikkatlice dinleyin, ipuçlarını, davranışını, ses tonunu ve mimiklerini inceleyin ve ismiyle özet bir bağ kurun. Tıpkı yabancı bir sözlük gibi isimlerin karşısına anlayacağınız terimler koyun.

9- İsimleri “Asla unutmayacağım!” demeyin. Kesin unutursunuz. Bunun yerine “Ayşe’nin, Fatma’nın, Osman’ın ismini anımsayacağım.” şeklinde kendinize telkinde bulunun. Faydasını göreceksiniz.

10- Tanışmalardan sonra imkânınız varsa sıcağı sıcağına telefonla arayın ya da ziyaretine gidin. Bu davranış bayağı işinize yaracağı gibi aynı zamanda bir nezaket olarak algılanacaktır.

11- Bu tür hafıza ve eşleştirme yapamıyorsanız gazetecilerin kullandığı ses kayıt cihazı kullanın ya da topluca fotoğraf çektirip resimler üzerine isimlerini yazın.

Bu da çözüm değilse; kesinlikle siz kendi adınızı bile hatırlamıyorsunuzdur. Yapacak bir şey yok!
İsimleri Unutmamanın 11 Yolu

 
Toplam blog
: 106
: 4561
Kayıt tarihi
: 28.03.09
 
 

Ayhan Demiral ..