Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İsimleri hatırlamak

İsimleri hatırlamak
 

Eski Türkler çocuklarına adlarını bir beceri gösterdikten sonra verirlermiş. Bu sebeple ad kişinin niteliğine ilişkin bir bilgi içerdiğinden, olası düşmanlarca bilinmesi sakıncalı görülürmüş. Çünkü birine büyü yapabilmenin kapılarından birinin kişinin adını bilmek olduğuna inanılırmış. Biz her ne kadar filmlerde “Yiğidim, adını bağışlar mısın?” sorusunu kahramanlara soranları duymaya alışmışsakta bunun aslı kişinin kendi hakkında önemli bir bilginin yabancı biri tarafından öğrenilmek istenmesinin hoş karşılanmayacağı düşüncesidir. Şimdi ise adlarımız dağıttımız kartvizitlerimizin üzerinde elden ele dolaşmakta.

Kendimi bildim bileli insanların isimlerini hatırlamakta zorlanırım. Üstelik bir dönem sürekli beraber olduğum kişilerin adlarınıda belli bir zaman geçtikten sonra unuturum. Bu hiç iyi bir şey değil özellikle birisi görüp “Naber Savaş” dediğinde onun ismini hatırlamıyorsanız. Birde sizin isminizi bir kez öğrendimi asla unutmayanlar var ki onlarada ayrıca hayranım.

Bu konuda yapılabilecek bir şey var mı diye biraz interneti karıştırdım bazı önerilere rastladım. Sizlerle paylaşmak istiyorum;

Kişinin adıyla ilgilenmek – Beynimiz ilgi duyduğumuz yada istediğimiz şeyleri hatırlıyor. Bu yüzden birisi ile tanıştığınızda özellikle adını unutmamayı isterseniz unutma olasılığınız azalıyor. Karşılaştığım hemen hemen herkes adını söyleyerek benimle konuşmaya başlıyor ama ben ilgimi yada dikkatimi kaybettiğim için çoğunu hatırlamıyorum. Bunun sebebi çoğunlukla ego yani karşı tarafı dikkate almaktansa onu etkilemeye çalışmaktan kaynaklanıyor.

Tekrarlama – Bir ismi unutmöamanın en iyi yollarından birisi 3-5 kez tekrarlamak. Özellike sesli olarak tekrarlarsanız hatırlama olasılığınız ciddi anlamda artıyor.

Sık kullanın – Tanıştığınız birinin adını unutmamak için özellikle ilk görüşmenizdeonun adını birkaç kez kullanarak sohbet edin.

Not alın – Günlüğünüze, ajandanıza yada herhangi bir yere o kişi ile ilgili birkaç kelime ile birlikte ismini yazarak daha sonra hatırlamanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Eşleştirme – Kişinin adını herhangi bir şeyle eşleştirerek hatırlayabilirsiniz. Örneğin Önder isminde biri ile tanışmışsanız veeğer en yakın arkadaşınızında adı Önder ise o şekilde düşünebilirsiniz.

Herkesin ismi özeldir. Hepimiz hatırlanmak isteriz. Bu yüzden tanıştığımız insanların isimlerini hatırlama konusunda gayret göstermemiz karşımızdakine saygının bir sonucu olarak çok doğal bir şeydir. İsmini hatırladığımız kişilerde yaratacağımız olumlu intiba ile iletişim becerimizi artırmış olacağımız kesin.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..