Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '11

 
Kategori
Blog
 

İşin İçerisinde Cemaat Varsa Sansür Kaçınılmaz mı?

İşin İçerisinde Cemaat Varsa Sansür Kaçınılmaz mı?
 

Milliyet Blog ortamında siyasal görüş ve düşüncelerimin örtüşmediği bir yazar arkadaşımızdır Sayın Serhatt (Serhat Tuna). Serhatt’ın yazılarını okurum ve çoğunlukla olaylara baktığı noktayı ve değerlendirmelerini kendi siyasal görüş ve düşüncelerim gereği doğru bulmam. Yine bununla beraber Serhatt’ı bu sitenin önemli isimlerinden birisi olarak nitelendiririm.

Serhatt’ın dün yazmış olduğu “İmamın Ordusu” başlıklı yazısını okudum. Serhatt yazısında her zaman olduğu gibi Fethullah Gülen ve Cemaatini hedef almıştı ve eleştirileri de yerindeydi. Bu gün yayınlamış olduğu yazısından öğrenmiş olduk ki, Serahtt’ın “İmamın Ordusu” başlıklı yazısı, kimi gerekçeler gösterilerek yayından kaldırılmış ve yeniden güncellenerek yayına alınması yönünde kendisine bildirimde bulunulmuş.

Serhatt’ın yayına vermiş olduğu “İmamın Ordusu” başlıklı yazısını okudum ve bu yazısında değinmiş olduğu hususların tümüne katıldığımı belirtmek istiyorum. Emniyet içerisindeki cemaat örgütlenmesini bilmeyen yok. Her şey alenen ortada ve bu durum ister istemez her aklı başında insanın kafasını kurcalıyor. Devleti ele geçirme planlarındaki en önemli güç odaklarından birisi emniyet ve bu alandaki sıkı cemaat örgütlenmesine dair kaygı duymanın hiç de tuhaf bir yanı yoktur. Ben şahsım adına cemaat örgütlenmesini çok ciddi bulmuyorum, ama bu yapıya gözlerimi kapatacak da değilim. Cemaat örgütlenmesinden kaygı duyan çevrelerin kaygılarını ise görmezden gelmeye çalışmanın hiçbir esprisi olamaz.

O halde hemen soralım…

Bir cemaat neden ısrarla emniyet içerisinde örgütlenme, kadrolaşma gereği duyar? Öyle ya, ülkeyi yönetmeye talip değilse bu cemaat, devleti ele geçirme hedefi yoksa neden emniyet içerisinde sıkı bir örgütlenme faaliyeti yürütür?

Cemaat neden gidip kendi cemaat işleriyle uğraşmaz da, ille de memleketin ve dünyanın dört bir yanında okullar açıp, örgütlenme çabasına ve misyonerlik faaliyetlerine girişir?

Bu iki sorunun da yanıtı belli… Cemaatin temel bir hedefi var ve bu hedef on yıllardan beri bilinen bir gerçektir. O gerçek “Devleti ele geçirme gerçeğidir”. 28 Şubat sürecini gözümüzün önüne getirdiğimizde, Fethullah Gülen’in ekranlara düşen konuşmalarının ağırlığını mülki idaredeki örgütlenme faaliyetleri oluşturuyordu. Bu gün gelinen noktada cemaatin bu alanda önemli mesafeler kat ettiğini görüyoruz. Cemaat önemli mesafe katetti, zira şahsım adına, ben henüz daha güvenilir üyeliğim onaylanmadığı zamanlarda Fethullah Gülen ve Cemaatine ilişkin yazmış olduğum yazılar günlerce bekletilir ve çoğunlukla bir red gerekçesi ileri sürülerek yayınlanmazdı. Red gerekçesi çoğunlukla “Kişi haklarını ihlâl” olarak gösterilirdi. Şayet bu yazılarda “Kişi haklarını ihlâl” gerekçesi söz konusu ediliyorsa, yazmış olduğumuz hemen hemen her konunun yayından kaldırılması gerekir. Her yazım için bu gerekçeyi iler sürmek mümkün. Sadece benim yazılarım için değil, bu sitedeki birçok yazarın yazısı bu gerekçe ile yayından kaldırılması veyahut yayına verilmemesi gerekir.

Salt bu sitenin bile cemaate ilişkin eleştirel yazılara yönelik yönetim tavrının dahi, cemaatin gücünün hangi boyutlarda olduğunu işaret etmesi bakımından dikkate değer buluyorum.

Serhatt’ın dün yayınlamış olduğu yazısı “İmamın Ordusu” başlıklı yazısının, sansür edilecek hiçbir yanı olmadığı gibi, eleştiri sınırlarının dışına çıkmış bir yazı değildi. Sitenin bu antidemokratik tavrı benim için bir protesto sebebidir.

EDİTORDEN NOT:

Merhaba,

Son yazınızı okuduk. Ancak zaten Serhat Bey’in konuyla ilgili sabahki yazısından sonra yazıyı tekrar incelemiş ve yayına almıştık. Editörlerimiz ilk değerlendirme sırasında, yazıdaki bir cümleyi farklı yorumlamışlar ve bu nedenle eleştiri sınırını aşan bir ifade olduğunu düşünerek yazıyı yayından almışlar. Ancak bugün Serhat Bey’in uyarısı üzerine tekrar inceleme yaptıklarında yazıda yayınlanmaya engel bir sorun olmadığını gördüler ve yazı tekrar yayına alındı. Serhat Bey’e de bu konu hakkında bilgi verilmişti.

Sitemiz basın yayın ilkelerine uygun olduğu ve eleştiri sınırları aşılmadığı sürece her türlü görüşe açıktır. Bunu zaten yayınlanan blogların çeşitliliğinden de fark ediyorsunuzdur.

Bu durumda son yazınızı yazarken yola çıktığınız nokta geçerliliğini yitirmiş oluyor. Bu nedenle yazınızı güncellemenizin, okurları yanıltıcı bilgi olmaması açısından daha iyi olacağına inanıyoruz.

Konu hakkındaki hassasiyetiniz ve uyarınız için de teşekkür ediyoruz.

Saygılarımızla,

Milliyet Blog

 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..