Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Esra Kemer Kariyer Danışmanı

http://blog.milliyet.com.tr/cvcheckup

01 Ekim '19

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İşinde Pes Etmeyenler Kazanır

Çevrenizde pek çok başarılı insan var, değil mi? Başarılı insanların başarısızlık hikâyeleriyle bezenmiş sonu mutlu biten büyük başarı hikâyesi var. Hepsinin ortak noktası ise pes etmeden, azimle, inatla ve daha çok araştırıp öğrenerek inandıkları hedeflerine ulaşmaktan vazgeçmemek.

Hepimizin hayattan farklı beklentileri var. Bu beklentilere göre iş hayatına dair amaçlarımız ve başarı kriterlerimiz değişkenlik gösterebilir. Başarılı olmak; kimimiz için yüksek maddi gelir anlamına gelirken, kimimiz için ise mevki ile toplumda onaylanma anlamına geliyor. Kimi daha iyi standartlar için yüksek maddi gelir ister, kimi istediği üst düzey bir pozisyonda çalışmak ister. Kimimizin ise çalışma sebebi sadece ayakta durabilmek.  

Amacınız iyi bir yönetici olmak, istediğiniz işte çalışmak, kendi işinizi kurmak veya bir belki de hobinizi işiniz yapmak olabilir. Belki şu an iş arıyorsunuz ve hedefiniz sadece bir işe girebilmek.  Hak ettiğiniz terfiyi aldığınızda, veya istediğiniz zammı aldığınızda hedeflediğiniz başarıya ulaşacaksınız belki de.

 Hedefiniz ne olursa olsun yapmanız gereken; özgüveni yüksek bir birey olarak bir başkasından talimat almayı beklemeden en iyisini yapmayı, kendinizi aşmayı ve tüm enerjinizle çalışarak, pes etmeden yola devam etmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

Pes Etmemek İçin Bir Hedefiniz Olsun

Hedef ne olursa olsun, gün sonunda hedefini belirleyen, bu hedefe ulaşmak için çaba harcayan, çalışan, motivasyonunu kaybetmeyen ve pes etmeyen kazanır. Her yeni günle beraber yaşamak ve tekrar sıfırdan başlamak için en az on tane sebep bulabilirsiniz. Pes etmeden kazanmak için asıl bir hedefiniz ve bu sebebe ulaşmak için ara hedefleriniz varsa asla motivasyonunuz bitmez. Kendinizi her yönünüzle tanıyın ve kabullenin, eleştirmeyin, yargılamayın, kim ne yapmış veya kim ne der demeden hayallerinizi hedefleyin, kendinize odaklanın. Hedefler sizi canlı kılar ve harekete geçirir. Siz bu hedefe ulaştığınızda mutlu olup çevreniz de mutluluğu ile sizi geri besleyecekse durmak yok, yola devam…

Motivasyonunuzu Yükseltin

Enerjiniz yüksek olsun ve pozitif düşünmeye odaklanın. Hayatınızın her anında başrol oyuncusu ve yönetmen sizsiniz. Kendinizi motive edecek önce iç ve sonra dış kaynakları bulun. Hedefinize ulaştığınızda yaşayacaklarınızı düşünüp o anı tüm duygularınızla yaşayın. Ya mutluluğa ulaşmak ya da acıdan kaçmak için harekete geçeriz. Sizin eğiliminiz ne yönde bunu tespit edin. “Bu işi başarırsam ve başaramazsam ne olur?” sorularını cevaplayın ve her iki sorunun cevabında da ilgili ruh halini yaşayın. Sizi mutlu eden arzularınızı ve engelleyen engelleri nasıl aşacağınızı bulduğunuzda motivasyonunuz artar. 

Diğer bir yöntem ise; Bu işi başarmak için sebeplerinizi belirleyin. Neden başarmalıyım, niçin bu işi yapıyorum gibi en azından on sorunuz ve cevabınız hazır olsun. Soruların cevapları aslında sizin arzularınız ve istekleriniz yani sizi harekete geçiren motivasyon kaynaklarıdır. Dışarıdan sizi destekleyen motivasyon kaynaklarınızı da belirleyin ve bu kaynakları kullanın. Yöneticinizin takdiri, iyi bir referans vb. birer dış motivasyon kaynağıdır. En iyi motivasyon içten gelendir. Sürekli birilerinin sizi motive etmesini beklemeyin.

Cesaretinizi Toplayın ve Tekrar Denemekten Korkmayın

İş hayatı da olsa hepimiz insanız, hata yapar ve dersimizi alırız. Önemli olan bu hatayı defalarca yapmamak, benzeri durumlarda daha iyi çözümler üreterek gerekli aksiyonları almak. Aldığınız derslerden gelişiminiz için çözüm bulmak üzere adım atın. Her başarı başarısızlıklardan geçer. Tekrar tekrar denemekten vazgeçmeyin. Bir kere olmadığı bir daha olmayacağı anlamına gelmez. Bazen korkularımız bizi frenler, harekete geçmek için engelleyerek pes etmemizi sağlar. Kar zarar dengesini iyi yapmadan korkularımıza teslim olur ve pes ederiz.  Her kapanan kapıdan, her hayır cevabından sonra cesaretinizi toplayıp tekrar çalışmaya devam edin, kaybeden onlar siz değilsiniz.

Geçmişle Bağınızı Kopartın

Daha önce yaşadığınız olaylar bir sonraki yaşayacağınız olaylarda önyargılı olmanızı sağlamasın. Son katıldığınız mülakatın olumsuz sonuçlanması, yeni gerçekleşecek olanın da olumsuz olacağı anlamına gelmez. Bir mülakatın kötü gitmesini sadece kendinize bağlamayın ama daha iyi nasıl olabilirdi sorusuna da cevap aramayı ihmal etmeyin. Her yeni iş değişkenleriyle beraber hepsi birer yeni deneyim ve hepsi ayrı yeni bir hikâye. Kendi hikayenizin yazarı olun.  “Artık dayanacak gücüm kalmadı, iş bulamıyorum” “Hak ettiğim değeri vermiyorlar” gibi serzenişleri duyuyorum. Ne olduysa oldu, unutun gitsin… Sadece negatif duygularla nereye kadar yaşayacaksınız.

Geri Bildirim Önemlidir

Çalışma arkadaşlarınızdan gelen her türlü geri bildirimle kendiniz hakkında birçok bilgiye, öngörüye ve ipucuna sahip olabilirsiniz. İş hayatında daha da başarılı olmak, kendinizi geliştirmek için size gelen geri bildirimleri değerlendirin. İş çevrenizde geri bildirim alamıyorsanız siz doğru soruları sorarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Gelen kaliteli geri bildirimleri değerlendirerek güçlü ve gelişmesi gereken yanlarınızı görebileceğiniz gibi, çalıştığınız kişileri de daha iyi tanır ve iş ilişkilerinizi daha iyi yönetebilirsiniz. Sürekli eleştiri veya şikâyetler alıyorsanız bunları değerlendirip daha iyi nasıl başarırım düşüncesine odaklanabilirsiniz.

Başarılı kişilerin yılmadan bütün zorluk ve krizlere rağmen kendisini motive etmeyi bilen kişiler olduğunu unutmayın…

E hadi ilk adımı atıp pes etmeden ilerleyin ama yarın değil şimdi…

 

Oğuz’um Mira’m sizi çok seviyorum. En büyük motivasyon kaynağımsınız. 


KARİYERİNİZ PARLASIN
Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için esra@cvcheckup.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.


ESRA KEMER
Kariyer Gelişim Koçu ve İnsan Kaynakları Danışmanı

Linkedin : Esra Kemer

Instagram : esra__kemer

Facebook : Esra Kemer - CVCheckup

 
Toplam blog
: 53
: 162
Kayıt tarihi
: 07.02.17
 
 

Profesyonel is yaşantısına 1999 yılında devlet okulları ve özel dershanelerde Fizik ve İngilizce ..