Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '18

 
Kategori
Güncel
 

İşiniz Yok ve/veya İş Değiştireceksiniz! Tüm Sınavları Geçtiniz! Son Engel; “Mülakat” İşte Taktikler

İşiniz Yok ve/veya İş Değiştireceksiniz! Tüm Sınavları Geçtiniz! Son Engel; “Mülakat” İşte Taktikler
 

4 İş Kolik Arkadaş Sohbet Ediyor.

Konu: İşe girişte mülakat engelini nasıl aşmalı?

Kemal: Konuyu Kazan& Kazan Kanunları (KAKEP) odağında sorguluyoruz.

Serdar: Sizlere yaşadığım bir mülakat tecrübemi paylaşayım. 90’ lı yılların sonuydu! Yeni kurulan bir şirket satış& pazarlama müdürü arıyor. O aralar işsizdim, Başvurdum. Özgeçmiş değerlendirmesi olumluydu. Sıra mülakata gelmişti. Kısmetse, bir aile şirketinde çalışacaktım.

Şirketin patronu hem mühendis, şirketin her şeyine karışan biriydi. Üstelik Kayserili! Ne demek istediğimi anladınız sanırım. Patron, İnsan kaynaklarının seçtiği adayları inceliyor, benimle bizzat kendisi görüşmek istiyor.

Randevu için aradılar, Fabrika kayseri de,  merkez İstanbul’da. Merkezde görüşme için sözleştik.

KAKEP.1UYANIŞ: “Bilinç Dışı Körlükten Kurtul”

Kemal:Sanırım, ürünle ilgili hem mühendislik hem pazarlama tecrübem vardı. Patron seninle görüşmeyi ondan istemiş olacak! Haksız mıyım?

Can: BizimSerdar, Otomotiv sektöründe tanınan biri diye biliyorum. Patron onun referanslarıyla görüşüp olumlu şeyler öğrenmiş olmalı! Yoksa patronların zamanı kıymetlidir. Her topa girmezler.

Serdar: Arkadaşlar aynen dediğiniz gibi. Ufak bir şirketten söz ediyorum. Yurt dışında üretilen bir işletme malzemesini kayseri de üretmek için kurulmuş. Patronun 5 şirketi olmasına rağmen bu şirket onun için çok önemli. Aylarca G. Afrika da kalarak fabrika üretim teknolojisi konusunda fizibilite yapmış biri! Kendisi Almanya’dan mezun yüksek metalürji mühendisi!

Deyim yerindeyse üretim süreçlerinin çizimleri ve üretim hatlarının imalatı dahil, fabrikayı tırnaklarıyla kazıyarak kurduğunu söylemek yanlış olmaz.

Caner:Böyle adamları iyi tanırım. Aile şirketlerinde çalıştım. Hem para vermezler, hem her şeye karışırlar. Birde iş garantin yoktur. Kendini her an kapı önünde bulabilirsin. Ben olsam kabul etse dahi işe girmezdim. Senin gibi adama iş mi yok? Bu kadar stresli işte çalışmayı şahsen tercih etmem.

KAKEP.2AMAÇ: “Kazan& Kazandır Amaçlarını Belirle”

Serdar: Tamam haklısın. Kolay insanlarla herkes çalışır. Önemli olan zor insanlarlaçalışmak! Bilirsiniz bende zoru severim. Bu yüzden tüm riskleri değerlendirdim. Kafamda bir oyun planı hazırladım. Kişisel SWOT analizimi yaptım. Öyle başvurdum.

Kemal:Bildiğim kadarıyla SWOT analizi şirketler için yapılıyor. Bireysel analiz yapanı duymadım.

Serdar:Şimdi duydun! Aşağıda mülakata girmeden evvel yaptığım SWOT analizini sunuyorum.(5)

Güçlü yönlerim:

Mevcut ve potansiyel müşterilere hızlı geri dönüşler yapabilirim. Otomotiv sektöründe satın alma müdürleri dâhil çoğu üst yöneticiyi tanıyorum.

Müşteri memnuniyetini sağlamada avantajlarım var;

§  Metalürji mühendisi olarak ürünün imalatında tecrübeliyim.

§  Ticaret müdürlüğü yaptığımdan satın alma süreçlerini biliyorum

Sektörde kurumsal firmalarda çalıştığımdan, pazarda güçlü bir itibarım var.

Ticaret müdürlüğünde hem Satın alma hem de satış pazarlama faaliyetlerinde tecrübem vardı.

Evli olmadığımdan yurt içi ve dışı seyahatlere çıkabilirim. Uzun süre evden uzak kalabilirim.

KAKEP.3 HEDEF: “Hedefini Duyur”

Zayıf yönler:

Aile şirketinde çalışmanın zor olduğunu biliyorum. Patronla direk iletişimde, beraber çalışmada sorun yaşayabilirim.

Yeni bir şirket olduğundan yetişmiş kadro yok. Eleman almam ve yetiştirmem gerekiyor.

Ufak ve yeni bir şirket olduğundan imkânları kısıtlı! Piyasadan iyi eleman alma ve elemanları tutmada sorun yaşayabilirim.

Şirketin piyasada kalite ve imaj sorunu olduğunu duydum. Bunu düzeltmem sorun olabilir.

KAKEP.4 STRATEJİ: “Hedefe Uygun Strateji Seç”

Fırsatlar:

Şirketin iş yaptığı sektörde yüksek büyüme potansiyeli var.

Yerel yönetim yerel işletmelerin teşvik edilmesini istiyor.

Şirketin faaliyete geçmesi ithalatın önüne geçecek. İç piyasada rakipleri bulunmuyor. Olası rakiplerimiz yeni teknolojilere adapte olmakta zorlanabilir.

İşe alınma olasılığım % 50 üstüydü. Mülakatta patrona ret edemeyeceği bir teklif yaparak orta vadede çok yüksek maaş alabilirdim.

*Maaş + prim teklifi yaparsam kabul edilme olasılığı yüksekti. Çünkü üretim sorunları nedeniyle saha tek bir müşteriye fatura kesilmemişti. Bir kazan& kazandır sözleşmesi yaparsam orta vadede kazançlı çıkardım.

KAKEP.5 RİSK YÖNETİMİ: “Dinamik Önlemler Uygula”

Tehditler:

Teknolojik gelişmelerde zayıfım. Pazara adapte olacağımız şekilde kendimi geliştirmeliyim.

Dövizin düşük kalması, ithalatı ucuzlatıp, pazardaki pozisyonumuzu bozabilir.

İşe girersem iyi müşteri hizmetlerine ve ürün kalitesini rakiplerin kalite düzeyinin üstüne çıkarmaya odaklanabilirim.

KAKEP.6 TEKLİF: “Sektör Aktörlerine/Oyuncularına Ret Edilemeyecek Teklifler Getir”

Can: Sonuç ne oldu?

Serdar: işe alındım ve çalışmaya başladım. Asgari ücret+ satış primi teklif ettim. Kabul edildi. Noterden 2 yıllık sözleşme yaptık. İlk 6 ay asgari ücret aldım. Sonrasında her ay asgari ücretin 10-15 katı prim almaya başladım. Tam bir başarı hikâyesi oldu.

Caner: Günümüzdeişe giriş araçları kısmen değişse de, ana fikir aynı. Serdar’ın yukarıda anlattığı gibi mülakatı bir iş ortaklığı olarak görenler başarılı oluyor. Mülakatta görüştüğünüz kişiyi potansiyel ortağınız olarak görmelisiniz. Dolayısıyla insan potansiyel ortağıyla birlikte ne kadar başarılı olacaklarını, ne kadar zengin olacaklarını konuşur.

KAKEP.7 PAYLAŞIM: “Kazandığından Fazla Kazandır”

Can:Şunu mu demek istiyorsun? Mülakatta şirketi ve görüştüğün kişiyi nasıl zengin ve başarılı yapacağına dair mesajlar vereceksin. Doğal olarak bunu üstü kapalı yapıyorsun. Özet olarak bir kazan& kazan ortağı olmak istediğine görüştüğün kişiyi ikna edeceksin. Bunu yapabilirsen hem işe girmeyi garantileyebilir, hem de orta vadede yüksek bir maaşa kavuşabilirsin.

Kemal: Bu önerileriokuyup yorum yapmak isteyenlere de açığız. Somut örnekler üzerinde, mülakat öncesi başarıyı getiren öneriler sunabiliriz. Her şirket ve her mülakatçı ekibi için yapılacak “Ret Edilemeyecek Teklif”farklı olacaktır.

KAKEP.8 TAKTİKLER: “Ortaklaşa Kazandıran Taktikler Uygula”

Serdar:Klasik CV ile iş bulmak, doğru kişiyi seçmek mümkün değil! En detaylı yazılmış CV, özgeçmiş fark yaratmıyor.  İş arayan yetenekli-yeteneksiz insan çok, onlara uygun işyeri ve işler az.

Can:İş arayanlar feryat ediyor;  ‘’Bir sürü yere CV yolladım, cevap bile vermiyorlar!’’

Caner:İşverenler yırtınıyor;‘’Ne bu kardeşim, tüm adaylar fabrikasyon CV, hep aynı format, aynı sözler, Bana ne faydası olacağını anlatan CV’ ye daha rastlamadım.

Yeni fikirler, yaratıcı iletişim yolları bulmalı, olmalı!

Serdar:Sıkı durun! İşin formülünü veriyorum. Her işyeri için işe giriş planı ve ayrı CV hazırlanacak! Mutlaka “Ret edilemeyecek bir teklifiniz olacak” Bunu proje olarak sunacaksınız. CV’ nizi farklı kişilere okutun, ne anladığını sorun ve güncelleyin.

Kemal: CV başvuracağınız şirkete özel, Power Point sunum, videon veya link edin linki şeklinde olabilir. Önemli olan her şirkete özel ve ret edilemeyecek bir proje içermesidir. Bunun için her başvuru öncesi SWOT analizi yaparak CV’ nizi güncellemeniz gerekiyor.

KAKEP.9 KURALLAR: “Kazan& Kazandır Kurallarından Ödün Verme”

Can: Örnek veriyorum; Uluslararası bir ilaç şirketine 1500 yeni mezun başvurmuş, içlerinden 10 kişi alacaklar. İK Müdürü saçını başını yoluyor. İçlerinde, İnovasyon ve AR-GE projeleri bilme, uygulama, kafasında ilaç sektörüne dair projesi olan veya olduğunu zanneden 1(Bir) kişi çıkmaz mı? Yok…

Caner: Üzülerek söylüyorum. Gençler işe ararken, işe giriş müracaatı yaparken empati göstermeyi ya bilmiyorlar ya da önem vermiyorlar! Her ikisi de hata! Önerilerimi sıralıyorum:

§  GOOGLE Amca üzerinde sörf yapılır. Şirket hakkında tüm bilgiler toplanır.

§  Bir kazan& kazan projesi odaklı CV ve/veya video hazırlanır.

§  Evdekilere, arkadaşlara gösterilip, fikirler alınır, güncellenip son hali gönderilir.

§  Mülakat öncesi evdekiler veya arkadaşlar İK müdürü rolünde sizinle mülakat yapmaları sağlanır.

§  Deneme mülakatları sonuçlar değerlendirilir. Asıl mülakat için oyun planınız belirlenir.  

§  Bunlar doğru şekilde yapılırsa, işe girme şansınız % 50 dir. Yeter ki size ihtiyacı olan bir şirket bulun. Bulduğunuzda size ne kadar ihtiyaçları olduğu konusunda görüştüğünüz kişileri ikna etme tekniklerini kullanın.

Kemal:En önemli mülakat öncesi vücut dilinizi doğru kullanmak ve yüksek enerji konumuna geçebilmenizdir. Görüşmeye girmeden evvel tuvalete girin ve olimpiyatta ipi göğüsleyen bir sporcunun vücut dilini modelleyin. 2 dakika aynı pozda kalınız. Garanti ediyorum. Mülakat odasına girerken yüzünüzde ipi göğüslemeye hazır şampiyonların ifadesi olacaktır. Vücut dilinizin odaya yaydığı enerji, mülakatçıyı ve& veya ekibi anında pozitif etkileyecektir.

Serdar: İster CV, ister mülakat olsun; Kendinizi bir marka olarak görün! Sizin gibi bir markanın kazandırabileceklerini anlatın;Ne yapmak istediğinizi, ne işe yarayacağınızı, becerilerinizi, gelecekte neler yapmak istediğinizi, karşınızdaki kişi ya da kurumlara çok net, eğlenceli, heyecanlı, coşkuluaktarabilmelisiniz.

KAKEP.10 SÜREKLİ İYİLEŞTİRME”KAİZEN” “Hedefleri sürekli iyileştir” 

Can:CV’ nizi gören, okuyan veya sizinle mülakat yapan kişi ve/veya kişiler,sizi işe almak için değil, ‘’sizinle iş birliği’’ yapmak için heyecanlanmalı. Altın kuralları unutmayın;

·         Siz kendinizin patronusunuz! İster bir şirkette çalışın, ister kendi işinizi yapın, fark etmez!

·         Kendi başının çaresine bakmak zorundasın. Beraber çalışacaklarla birlikte nasıl zengin olacağınıza dair kafanda A,B.C…Z planları olmak zorunda.

·          Hiç bir şirket, kurum, müdür hiçbir çalışanın sevabına beslemez. Hiç bir patronun, kimseyi taşıyacak, kaşıyacak, yukarı çekecek, aşağıdan itecek hali ve kaynağı yok! Bu tür beklentilerinizi unutun!

·         Burası gerçek dünya, okul bitti, anne, babanızın güvenli kollarında değilsiniz, fanusun içinden çıkın, bunu yaparsanız başarırsınız, Seçenekleriniz az değil aslında! Dünyada trilyonlarca doların sahiplerini geceleri uyku tutmuyor, bunun nedeni kendi servetlerini katlayacak sizin gibi parlak zihinlerle karşılaşmak istemeler, kendinize ve onlara bir iyilik yapın, kafanızda onlarca kazan& kazan projeniz olsun.

·         Unutmadan boş zamanlarınızda su doku çözün. Bu sizin iş bulmanızı ve mülakatta başarılı olma şansınızı yükseltecektir.

Caner:Kendinizi ve beceri/lerinizi, kazan& kazan eylem planlarıyla ifade edin, onu da yaratıcı biçimde sunun. Buyurun teknoloji de emrinizde! Kendi kısa filminizi yapın. Her şey mümkün…

Kemal: Toyota gibi firmalar telefonda ön mülakat yaptığını duyuyorum. Gittikçe daha çok firmanın telefon mülakatından asgari puan alanları asıl mülakata çağıracaklarını düşünüyorum. Aşağıdaki olası mülakat sorularını ailenizden birinin veya bir arkadaşınızın sormasını sağlayarak telefon mülakatındaki performansınızı iyileştirmeniz mümkündür. İşte olası telefon mülakatı sorularından birkaçı!

Kendinizi nasıl bir çalışma ortamında hayal ediyorsunuz?

İşin gerektirdiği sorumluluğu kaldırabilir misin?

Sizi neden işe alalım?

Zayıf yönleriniz nelerdir?

Teklif yapılırsa eğitiminizi yarıda bırakmayı düşünür müsünüz?

Çalışma prensibiniz nedir?

Almak istediğiniz ücret ne kadardır?

Can: Telefon mülakatlarında, genel olarak aday hakkında bilgiler alınır ve adayın konuşma becerine bakılır. Ayrıca mülakat aniden gerçekleşebilir yani başvuru yapılan şirket tarafından hiç beklemediğiniz bir anda aranabilirsiniz. Peki, telefon mülakatlarında yapmanız gerekenler nelerdir? Hiç düşündünüz mü? Gelin bu konuda daha yakından bakalım ve telefon mülakatlarına karşı hazırlı olmanıza yardımcı olalım.

·         İlk olarak dikkat edilmesi gereken husus ses tonuna dikkat etmektir.

·         Karşı tarafa kendinizi tam olarak anlatmalı ve konuşma sırasında kekeleme ya da yanlış sözcük kullanımlarına dikkat etmeniz önemlidir.

·         Diğer yandan panik olmamaya özen göstermeli ve her an aranacağınızı bildiğiniz için strese girmemek adına provalar yapmalısınız.

·         Bunun yanında özgeçmişinize dair vereceğiniz yanıtlar ve diksiyonu düzgün şekilde bunu anlatışınız başarılı olmanızda etkili olacaktır.

Caner: Mülakatta rol yapmayın, Kendiniz olun, aşağıda sayacaklarımı günlük alışkanlıklarınıza dönüştürmek başarınızı arttıracaktır.

·         Her görüşmenizde, yanınızda not almak için kalem, ajanda veya tablet bulundurun.

·         Görüşme sırasında ne kadar ilgili ve meraklı olduğunuzu gösterin.

·         Karşınızdakiyle haklı da olsanız, tartışmaya girmeyin. Amacınız galip gelmek değil, işe girmektir.

·         Konuşma aralarında su içmeye özen gösterin.

·         Karşıdaki kişiye nazik olun ve resmiyeti elden bırakmayın.

·         Sorulara verdiğiniz cevapları fazla uzatmayın, kısa cevaplar vermeye dikkat edin.

Kemal:Kendinize yakışanı ve sizi olduğunuz gibi taşıyan kıyafeti seçmelisiniz. Şık giyinmeyin. İlk imaj önemli tabi ki ama biçim içeriğin önüne geçmemeli. Vurgu kıyafete değil sizin iş kimliğinize olmalı. Alınacağınız işte nasıl giyinmeniz gerekiyorsa öyle giyinin. Sadece bir nebze daha özen gösterin ki karşınızdaki işi önemsediğiniz mesajını alabilsin. Temiz olmak lazım. Ayakkabı özellikle.

Serdar: Bekletilmek iyidir. İşverenin kasıtlı olarak bekletmesi ise marifet değildir. Vaktinde orada olmalı. Biraz bekletilmek adetten, fazlası ise plansızlıktan kaynaklanır. Size düşen sabırlı olmak! Sabır görüşmede artı hanesine yazılır. Bir de elinizde, beklerken ikram edilmiş, yarım içilmiş kahveyle/çayla çaycı gibi içeri girmemek lazım.

Can:Yanınızda CV olması iyidir. Bazen masada CV niz önceden olmayabiliyor. Çıkartıp verirseniz karşıdakinin işi kolaylaşır. CV de resim mutlaka olması lazım. Çok fazla CV arasında kimle görüşüldüğü unutulabiliyor. Ama resim akılda kalıyor.

Son söz: Kendine değer vermeyene, kimse değer vermez!

Faydalanılan kaynaklar:

1.        http://www.egepolitik.com/izmirli-genc-issizlik-yuzunden-intihar-etti/20338/

2.        www.cvornekleri.gen.tr

3.         www.ufuktarhan.com

4.        https://www.msxlabs.org/forum/meslekler/269264-is-gorusmesinde-dikkat-edilmesi-gereken-hususlar-ve-mulakat-tiyolari-2.html

5.        http://www.yeniisfikirleri.net/swot-analizi-nedir/

 

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..