Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '08

 
Kategori
Söyleşi
 

İşitme engelli öğretmeni Kenan Göç röportajı

TOKAT YENİ UMUTLAR ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ İŞİTME ENGELLİ ÖĞRETMENİ KENAN GÖÇ: “ DEVLETİMİZ İŞİTME ENGELLİ ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA AKTİF GÖREVLER VERMELİDİR”

SORU- Sevgili Kenan Kardeşim, İşitme Engelli Kardeşlerimize olan ilginiz ve sevginiz, onlara yardımcı olma isteğiniz bizi fazlası ile mutlu etmiştir.Sizi bundan dolayı tebrik ederim. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız Kenan Kardeşim? Hangi okulları tamamladınız ? Nerelerde çalıştınız ?

KENAN GÖÇ- 1985 yılında Ordu’nun Korgan ilçesi Çamlı Beldesinde dünyaya geldim. İlkokulu Çamlı İlköğretim Okulunda , Ortaokulu ise Korgan İlköğretim Okulunda tamamladım. Liseyi Korgan lisesinde tamamladıktan sonra .Ondokuzmayıs Üniversitesi İşitme Engelliler Öğretmenliği Bölümünü kazandım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra Tokat’ta Yeni Umutlar Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezinde çalışmaya başladım. Yaklaşık 5 aydan bu yana Tokat’taki İşitme Engelli Kardeşlerimize hizmet etmekteyim ve onlara eğitmenin yanında hayat sevgisi ve umudu aşılamaya çalışmaktayım.

SORU- Niçin İşitme Engelliler Öğretmenliği Bölümünü tercih ettiniz. Sebebi neydi?

KENAN GÖÇ- Engelli Öğretmenliğini tercih etmemin sebebi Üniversiteyi tamamladıktan sonra, kolay iş bulabilmek ve hayata erken atılmaktı.İşitme Engelliler Öğretmenliğinin zor bir meslek olduğunu biliyordum. Fakat bu işi yapabileceğime inanarak sabrıma ve inancıma güvenerek böyle bir tercihte bulundum. Tabii ki öğretmenlik zor ve kutsal bir meslekti ama İşitme Engelliler Öğretmeni ya da özel insanların öğretmeni olmak normal öğretmenlikten farklı ve çok sabır gerektiren bir iştir. Şu anda severek ve özveri ile bu işi elimden geldiği kadar en iyi olarak yapmaya çalışmaktayım. Tokat’taki İşitme engelli yetişkinlerle de tanışarak onlara yol göstermeye de gayret etmekteyim.

SORU- Ailenizde işitme engelli var mı ? Bu mesleği seçmenizde etkili olmuş olabilir mi ?

KENAN GÖÇ- Ailemizde işitme engelli yok ama çevremde küçüklükten bu yana işitme engelli bireyleri görüyordum.Bence bu iş sadece işitme engelli insanların ailelerini değil, tüm toplumumuzu ilgilendiren bir meseledir. Benim gibi kendine güvenen sabırlı arkadaşlar bu işi yapmalı ve toplum olarak onları kabullenip yararlı bireyler haline getirmeliyiz. O özel insanların özel dünyalarına ışık tutabilmek hepimizin görevidir. Bizler onların eksik yanlarını bertaraf ederek onlara yardımcı olabiliriz. Buradan herkese özel insanlar konusunda biraz daha gayretli ve samimi olmaları hususunda çağrıda bulunmaktayım. Her insan engellileri severek , bir gün kendilerinin veya yakınlarının da engelli olabileceğini düşünerek öyle davransınlar onlara.

SORU- Bize ailenizden bahseder misiniz ? Onların işitme engelli öğretmeni olmanıza bakış açısı nasıldır ?

KENAN GÖÇ- Ben çiftçi bir ailenin evladıyım. Babam çiftçi annem ise ev hanımı. Memleketimizde ailelerin tek geçim kaynağı olan fındık bizim de geçim kaynağımızdır. Benimle beraber 4 kardeşiz.Ablam evli ve diğer kardeşlerim erkek. Benden küçük Kardeşim Erzurum Atatürk Üniversitesinde Gazetecilik Bölümünde okumakta. Diğeri ise Tokat Pİevne Lisesinde birinci sınıfta okumaktadır. Her aile çocuğunun okumasını ve iş sahibi olmasını ister. Benim ailem öğretmen olmamı çok istemekteydi ve İşitme Engelli Öğretmeni olmama çokta sıcak bakmadılar. Çevrelerinde gördükleri işitme engelli bireylerle iletişim kurmanın çok zor olduğunu görüyorlardı. Özellikle yakınımda bulunan ve bu işi anlamayan bir çok insan bana tercihimin yanlış olduğunu söylediler. Sanki hayatta onlardan başka kimse yokmuş gibi bir sürü olumsuz şeyler anlattılar. Ben kimsenin söylediğine aldırış etmeden 4 yılımı hocalarımızın büyük destekleriyle tamamladım. İşitme engellileri anlamanın yolu onlarla doğru iletişim kurmaktan ve onlarla benzer yaşantıları görmekten geçer. Bende Üniversitede okuduğum yıllarda işitme engelli insanlarla devamlı iletişim halinde oldum. Onları zamanla anlamaya başladım. Ailemde bu işi severek yaptığımı ve kutsal bir iş olduğun u görünce bana destek verdiler.

SORU-Size gelen işitme engelliler Tokat’ın genellikle hangi bölgesinden gelmektedir ?

KENAN GÖÇ- Öğrencilerimizin çoğu Tokat merkez ve Tokat Merkeze bağlı köylerden gelmektedir.Bunun yanında Artova, Sulusaray ve Yeşilyurt’tan gelen öğrencilerimizde bulunmaktadır. Öğrencilerimizden bir kısmı normal okullarda öğretim görmekte olup kurumumuzda ise destek eğitimi almaktadırlar. İlçelerimizden gelen öğrencilerimiz arasında daha önceden herhangi bir eğitim kurumuna gitmemiş öğrencilerde bulunmaktadır. Bizim buradan sınırlı sayıda öğrenciye ulaşma imkanımız oluyor. Duyarlı insanların katkı ve desteği ile bu eğitim desteğinden bütün özel eğitime muhtaç insanların yararlanmasını istemekteyiz.

SORU- İşitme engellilerin genel sorunları neler ve onların çözüm yollarını bir işitme engelliler öğretmeni olarak nasıl görmektesiniz?

KENAN GÖÇ- İşitme engelli insanların en büyük sorunu rahat iletişim kuramama sorunudur. Kimsenin onları anlamadığını düşünürler. İnsanlarla iletişim kurmaktan ve onlarla konuşmaktan çekinirler. İşitme engelliler toplumumuzda yeterince ilgi görememekte onların genel sorunudur. İşitme engelli öğrenciler öğretmenlerinin ve arkadaşlarının yeterli desteğini göremedikleri için normal okullarda okumak istemezler. Oysa öğretmenlerinin ve arkadaşlarının desteğini alabilseler başarılı olabilirler. Özellikle işitme engelli çocuğu olan aileler çocuğunu kabullenmeli. Çocuğunun iyi eğitim alması için elinden geleni yapmalıdır. Unutmayalım ki başarılı olmuş bir çok işitme engelli insan vardır.Yeter ki aileler bilinçli olsunlar ya da bilinçlensinler. Ayrıca işitme engelliler kendilerine uygun iş bulamamakta. Yeterli iş imkanı , Onlara uygun iş imkanı sağlanmalıdır.Mesela iyi eğitim almış olan işitme engelliler , sırf engelli diyerek aktif görev verilmemekte, bu da onların toplumun kendilerini sevmediği kanısı uyandırmaktadır. İşitme engellilerin iyi eğitim almış ve çalışmayı sevenler geçim sıkıntısı çekmeyecekleri ve topluma örnek olabilecekleri işlerde çalışmalılar. Onlarda evlenip bizler gibi aile kurmayı ve geçimlerini sağlamayı çok istemekteler. Devletin onları aktif ve verimli oldukları alanlarda istihdam etmesi gerekmektedir.Onlar devletin sıcak kucağını hissetmek istemekteler. Bu konuda yerel yöneticilerimiz illerinde bulunan işitme engellileri araştırarak onların daha verimli olabileceği işlerde istihdam edilmelerine çaba harcayabilirler.

SORU- Toplum işitme engelli insanlara nasıl yaklaşmalı ? İşitme engelli arkadaşı olan gençler ve çocuklar nasıl bir tavır takınmalılar ?

KENAN GÖÇ- İşitme engelli insanlar aklı başında nerede ne yapabileceğini bilen insanlardır. Yeter ki onları anlamak ve onların rahatça yaşayacağı imkanlar sunulsun. Engelli insanları toplumumuzun birer ferdi olarak kabullenmeliyiz. Onlarla devamlı olarak iletişim kurarak dertlerini ve isteklerini sormalıyız. Yapmak istedikleri şeyler içinde olanak sağlamalıyız. İşitme engelli arkadaşı olan insanlar arkadaşlarının eksikliklerini görmemezlikten gelip normal insanlar gibi iletişim kurabilir.İşitme engelli bireyler eğer öğrenci ise ona ders konusunda yardımcı olmalılar.Çok samimi olmalılar ve güven ortamı oluşturmalılar.Bazılarının yaptığı gibi onları yok sayarsak onlarda özgüven kalmadığı gibi kendilerini yalnızlığa terk edebilirler. İşitme engelliler aslında çok neşeli ve esprili özgüvenleri yüksek olan insanlardır. Yeter ki onların dünyalarına ortak olalım.

SORU- İşitme engelli insanlar güzel eğitim alarak Üniversite okurlarsa hayatta neler kazanabilirler ?

KENAN GÖÇ- Başta işitme engelli çocukların ailelerine örnek teşkil ederler. Üniversite okumaları işitme engelli bireyler için ve aileleri için çok önemlidir. Başarılı insanları görmek onları mutlu eder. Ayrıca Üniversite okuma konusunda öğrencileri motive eder. İşitme engelliler Üniversite okuyarak kendilerini kanıtlarlar. Neler yapabileceklerini gösterirler. Bunun yanı sıra ne kadar başarılı olduklarını topluma bu yolla anlatabilirler. İşitme engelli bir çok bireyi bilinçlendirip, eğitim konusunda onlara yol gösterici olurlar. Üniversite okumaları onları aktif bir şekilde kamu kurumlarında görev alabilecekleri konusunda da belirleyici unsur haline gelmektedir. Ben inanıyorum ki , her işitme engelli birey yeterli destek gördüğü takdirde başarılı olabilirler.

SORU-İşitme engellilerin istihdamı konusunda neler önermektesiniz ?

KENAN GÖÇ- İşitme engellilerin istihdamı konusunda yeterli düzeye gelmiş değiliz. Bence devletimiz işitme engellilerden bilinçli olan Üniversite tamamlamış kişilere aktif görevler vermelidir. Çünkü insanlara yardımcı olmak onları son derece mutlu etmektedir. Mesleki yeterlilik çalışma hayatında çok önemlidir. İşitme engellileri doğru yerlerde doğru iş yapmaları için mesleki yeterliliğe ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar giderilmeli ve iş bulma konusunda onlara kolaylık sağlanmalıdır. İşitme engelliler kendilerini işaret dili ile ifade edebilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında onları anlayan kişilerin olması gerekmektedir. Yani işaret dilini öğrenmek için çaba sarf etmeliyiz ki, onlara yardımcı olalım.

SORU- İşitme engellilere toplum ile daha iyi anlaşmaları için işaret dilini mi yoksa bilinçlenmelerini mi önermektesiniz ?

KENAN GÖÇ- İşitme engellilerin iletişim yolları işaret dili dudak okuma ve doğal işitsel ve sözel yöntemdir. İşitme engelliler bunlardan yararlanarak karşılarındaki insanlarla iletişim kurarlar. Kendilerini böyle ifade ederler. Bunu da gittikleri eğitim kurumlarında ya da işitme engelli yakınlarından kazanırlar. Fakat iş iletişim kurmakla tamamlanmamakta. Hayat bilinçli birey olmayı gerektirmektedir. Çünkü onlarda evlenip aile kurmaktalar ve çocuk sahibi olmaktalar. Bilinçli olmazlarsa çocuklarına ve yakınlarına nasıl yol gösterebilirler ki? Üniversite okumuş bir işitme engelli normal insanlara eğitim konusunda yol gösterebilir. Yardımcı olabilirler. Yeter ki bilince sahip olabilsinler .Bence onların iletişim yollarını hepimiz öğrenmeliyiz. Elbette birbirimizden faydalanacağımız bilinçli bireyler haline gelebileceğimiz bir çok şey vardır. İşitme engelli bireylerin hemen hemen hepsi birbirleri ile iletişim kuruyor ama bilinçli olmuyor. Yaşamımızı daha rahat sürdürmek için bilinçli olmak çok önemlidir.

SORU- Son olarak neler anlatacaksınız bizlere Kenan Kardeşimiz ?

KENAN GÖÇ- Öncelikle bu imkanı bana sağlayan, kendisi de işitme engelli olan arkadaşımıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım. İşitme engellilerin ailelerinin ve toplumun onların dezavantajlarını avantaja dönüştürme konusunda ellerinden geleni yapmalarını isterim. İşitme engellilerin bu desteklerle bir çok yeni başarıya imza atabileceğine inanmaktayım. Asla toplumdan kopuk bir halde yaşamayalım. İnsanlar çevrelerinde başarılı olan insanları örnek almalıdır. Tokat’taki işitme engellilerin eğitimi konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerini beklerim. İşitme engellilerle ilgili yapılan etkinliklere ailelerin ilgi göstermesini önermekteyim. Bizlerin de o insanlar için elimizden gelen her şeyi yapıp görevlerimizin hakkını vermeliyiz.

RÖPORTAJ TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..