Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '08

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

İşitme engelli Web Tasarımcı Turgut Baştürk ile sohbet

İşitme engelliler ve dostları kulübü kurucusu işitme engelli Turgut Baştürk.” Hayat felsefem İnanmak, çalışmak : Başarmak üzerine kuruludur.”
SORU- Turgut bey kardeşim bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ? Hangi okulları tamamladınız ve ne gibi işlerde çalıştınız bugüne kadar?

T.BAŞTÜRK- 1980 yılında Ankara’ da doğdum. İlk orta ve lise tahsilimi Antalya’da tamamladım. 2000 yılından bu yana Turizm sektöründe çalışmaktayım. 2003 yılında çalıştığım firma tarafından çalıştığım firma tarafından “yılın turizmcisi” seçilerek Turizm sektöründe örnek turizmci olarak ödüllendirildim.

YORUMU – Demek ki bir işitme engelli isterse çalıştığı sektörde de örnek olabilmekteymiş ve çalışanların içlerinde “en iyi” de olabilmekteymiş. Turgut Kardeşimizin hayatına baktığımız zaman bunu açıkça görmekteyiz.Tüm işitme engellilerde çok çalışarak alanlarında en iyisi olmaya çaba harcarlarsa o zaman hayat onlara daha kolay ve zevkli gelecektir.

SORU- Turgut Bey Kardeşim, bir işitme engelli olmanıza rağmen oldukça başarılı bir insansınız Bu başarınızın sebepleri acaba neler?

T. BAŞTÜRK-İşitme engelli olmamız bizim hiçbir şey yapamayacağımız anlamına gelmez. İlk olarak hayatın temel ilkelerini öğrendim. İNANMAK, ÇALIŞMAK ve BAŞARMAK. Hiçbir zaman umudumu yitirmedim. Azim ve kararlılıkla inandığım yolda yürümeye devam ettim. Başarmak için öncelikle başaracağınız şeylere inanmanız lazım. Gerisi de zaten kendiliğinden gelecektir. Ayrıca duyarlı bir aileye sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissetmekteyim.

YORUMU- İnanmak, çalışmak ve verimli olmak her insana hayatta başarı getirecektir.İşitme engelli sadece işitme gücünü kaybetmiştir ama inancı ve başarma isteği ve çalışma gücü varsa işitme ama inanmayan insana nazaran her zaman bir adım ilerde olacaktır.Bunu Turgut Bey kardeşimizin bu hayat amaçlarında ve çalışma azminde gün gibi görmekteyiz işte.

SORU- İşitme engelliler ve dostları Kulübünün kurcususunuz .Bu hangi ihtiyaçtan doğdu ve size ne gibi kazancı oldu?

T . BAŞTÜRK- Bir işitme engelli olarak hayatın her alanında büyük sıkıntılar yaşadım. İletişimden eğitime, sosyal hayattan iş hayatına kadar büyük sıkıntılar çektim. Bu sorunların biz işitme engellilerin yanı sıra toplumun işitme engellilere karşı bilinçsizliğinden de kaynaklandığını düşündüm. İşte bu amaçla yola çıkarak işitme engellilerin sorunlarının, sıkıntılarının paylaşılıp, çözüm önerilerinin masaya yatırılacağı bir ortam düşündüm. Toplumun işitme engelliler konusunda bilinçleneceği bir site kurmanın zamanı gelmiştir diye düşündüm. Kısaca yelkenleri suya indirmenin tam zamanıydı. Büyük cesaretle işitme engelliler ve dostları kulübünü kurdum ve şu anda 235 kişiye ulaşan üyemizle örgütlenmeye doğru emin adımlarla ilerlemekteyiz.

YORUMU – Bu sitenin de amaçlarına uygun yayın yaparak işitme engellilerin sorunlarını kamuoyuna yansıtması, başarılı işitme engellilerin , kendini daha geniş kitlelere tanıtması konusunda çok faydasının olduğunu görmekteyiz.

SORU- Turgut Bey kardeşim, işitme engelliler daha güzel okullarda okusa, daha iyi eğitim alsa bunu yapmayanlara nazaran daha mı başarılı olurlar hayatta sizce?

T. BAŞTÜRK- İşitme engelliler ülkemizde el atılmamış sorunlardan birisidir. İşite engelliler normal okullarda mı yoksa işitme engelliler okullarında mı okumalı? Bu sorun halen çözülebilmiş değil. Ben işitme engellilerin normal okullarda okuması gerektiğini ve tüm okullarda işaret dilinin zorunlu ders kapsamına alınması gerektiğini düşünmekteyim.Neden diye soracak olursanız işitme engelli olsun olmasın tüm öğrenciler arasında bir iletişim gelişecek ve işitme engelliler gelecekte sosyal hayata uyum sağlamakta bir sıkıntı çekmeyeceklerdir. Asıl hayat ise okuldan sonra başlamaktadır.

YORUMU- İşitme engelliler eğer hayatta başarılı olmak istemekteyseler işitme engellerinin verdiği dezavantajları çok okuyarak kapatmaya bakmaları lazım. İşitme engelliler ne kadar çok okursa ve okuduklarını anlarlarsa hayatları o oranda daha güzel olacaktır. Bunu bizzat yaşayarak bende bilmekteyim.

SORU- Turgut Bey Kardeşim işitme engellilerin istihdam konusunda sorun yaşamalarının sebebi ne sizce ?

T. BAŞTÜRK – İşitme engelliler en iyi okullarda okusalar dahi bir işe girmeleri zor görünmektedir. Çünkü bunun en büyük sebebi işverenlerin işitme engelli bireyleri yeterince tanıyamaması . Bunun sonucunda da önyargılı davranmalarından kaynaklanmaktadır. İşveren işe girecek işitme engelli bireylerimize bir şans tanımalılar. Çünkü onları denemeden bilemesiniz. Ben bana verilen şansı iyi kullandım ve şu an hayatımda sıkıntı yaşamamaktayım. İşverenleri sağduyulu davranmaya davet etmekteyim.

YORUMU- İşitme engellilere iş verildiği zaman işi iyi tarif ederseniz ve sabırlı olursanız belki de sağlamlardan daha verimli olabilmekteler.Ama önyargılı yaklaşarak başarılı olmamaları için her yolu denerseniz tabii ki onlardan başarı da bekleyemezsiniz

SORU- Turgut Bey işitme engelliler evliliklerinde genellikle sorun yaşamaktadırlar.Gerçi siz bekarsınız ama, İşitme engelliler ve Dostları Kulübünün kurucusu olarak bunu nasıl değerlendirmektesiniz ?

T.BAŞTÜRK- İşitme engellilerin evliliklerinde yaşadıkları en büyük sorun , engelli olsun engelsiz olsun insanların birbirlerini yeterince tanıyamamalarıdır. Yani demek istediğim işitme engellilerin evlilikleri konusunda toplumda yeterince bir bilinç oluşturulamamıştır. Türk Toplumu işitme engellilerle yeterince iletişim kurabiliyor mu? İşitme engellilerin dünyasını yakından tanıyor mu? Bunun eğitimini almış insanımız var mı? Günümüzde normal insanlar arasında bile evlilikler uzun sürmezken engelli olsun engelsiz olsun evliliğinde uzun süreceğine inanmamaktayım. İşitme engellilerin evliliklerine yönelik bir araştırmada sessizlerin gene kendisi gibi sessizlerle evlenmeyi tercih ettikleri gözlenmiştir.

YORUMU- Evlilikte mutluluğun temeli esasında engelle alakalı değil, karşılıklı sevgi ve saygının olduğu ve karşısındaki insana empati ile bakabilmekte yatmaktadır. İnsan empatiyi, sevgi ve saygının hakikisini anlarsa o zaman hayat ona daha güzel olacaktır.

SORU- İşitme engellilerin toplumca kabul görebilmeleri için işitme engelli teşkilatları, sivil toplum örgütleri ve işitme engellilerin gelişmesine yönelik teşkilatlara ne gibi görevler düşmektedir ?

T. BAŞTÜRK- İşitme engellilerin toplumca kabullenebilmeleri için işitme engelli teşkilatları dışında sivil toplum örgütlerine, derneklere ve vakıflara büyük görevler düşmektedir. İşitme engellilerin sorunlarını tek başlarına çözmeleri mümkün görünmemektedir. İşitme engelliler için bir toplum bilinci oluşturulması ancak güç birliğinin sağlanması ile mümkün olabilecektir.

YORUMU- İşitme engelli teşkilatları ortak amaçlar etrafında toplanarak işitme engellilerin sorunları konusunda ortak hareket etmek zorundadırlar. Mesela kitap çıkarmak, seminerler düzenlemek bunlardan birkaç örnek.İşitme engelliler başarılı işitme engellileri kabullenerek onları moral olarak desteklerlerse onlarda karşılarındakine her konuda manevi destek vereceklerdir mutlaka .

SORU- İşitme engelliler konuşmaları duymadıklarına göre ; Çok okuyan işitme engelliler hayatta bunu yapmayanlara nazaran daha başarılı olmaktadırlar.Bunun sebebi sizce nedir?

T. BAŞTÜRK- Çok okuyan işitme engellilerin hayatta başarılı olmalarının sebebi, iyi eğitim almalarıdır.Bunun soncunda da iyi eğitimle kendi ayakları üzerinde durabilmeleridir. Her sorunun üstesinden gelebilmektedirler. Çünkü çok okuyan insanın bir bildiği vardır okumayana nazaran.

YORUMU- “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu” düsturundaki gibi okuyan insanlar okumayanlara nazaran her zaman daha iyi durumda olmaktadırlar. Ben hayatta işitme engellerini çok okuyarak hayatta sağlamlardan daha başarılı olan çok insan tanımaktayım.

SORU- Turgut Bey, bizlerin soruları bu kadar.Siz başka neler anlatmak istersiniz buradan işitme engelli kardeşlerimize ve onların ailelerine ve toplumumuza.?

T.BAŞTÜRK- Günümüzde en büyük özür grubunu işitme engelliler oluşturmaktadır. İşitme engellilere insanca yaşam hakkının tanınacağı, önyargıların tamamen ortadan kalkacağı toplumla aramızdaki iletişim sorununun kökünden çözüleceği bir Türkiye için “İşitme Engelliler ve Dostları Kulübü “ olarak Elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Gelecek kuşaklara engelsiz yarınlar bırakmak en büyük temennimizdir.Bunu da inşallah başaracağız.

YORUMU- İşitme engellilerin başarılarını iyi izleyerek , çocukları engelli olsun olmasın çocuklarına örnek göstermek ve engelli başarılı bireyleri sevdirmek çocuklarını başarıya bir adım daha yaklaştırmak olacaktır .

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..