Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '12

 
Kategori
Haber
 

İşitme engelliler için televizyonlarda altyazı kullanılması için yasa teklifi verildi

İşitme engelliler için televizyonlarda altyazı kullanılması için yasa teklifi verildi
 

CHP milletvekili Şafak Pavey, televizyondaki programların en az yarısında simultane (anında) altyazı kullanılmasını öngören bir yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sunmuş. İşitme engellilerin ve ailelerinin hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan teklif sinema eserlerini de kapsıyormuş. Bence çok yerinde bir teklif. Tebrik ederim. İşte CHP bu yolda olmalı. Hayata çözüm getirmeli, somut olmalı, yeni şeyler söylemli, yenilikçi konumunu bu şekilde sürdürmeli.

Türkiye'de 8.5 milyon engelli vatandaş bulunuyormuş. Dünya nüfusunun yüzde 10'u, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12'si engelliymiş. Ülkemizde her gün yaklaşık 600 ve her saat 27 adet trafik
kazası oluyormuş. Bu kazalarda günde 5-20 kişi ölüyor, 200 kadar kişi de yaralanıyormuş. Ortalama her yıl 5-6 bin kişi yaşamını kaybetmekte ve 100-200 bin kişi de yaralanmaktaymış.

Bugün çağdaş dünya engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için pek çok uygulama yapıyor. Örneğin engelli insanlar için iletişimde yeni tasarımlar yapılıyor. Bir engelli, bir işi için belediyeye veya bankaya gittiği zaman eğer bir tekerlekli sandalye kullanıyorsa, bu yerlere ulaşımda, özel yollar yapılıyor, tekerlekli sandalyeli insanlara aynı hizada masalarda karşılıklı hizmetler veriliyor. Son yıllarda bizde de bu tür uygulamalar başladı. Mesela artık otoparklarda engelliler için özel yerler ayrılıyor, şehirlerde görme engellilerin yollarda çubuklarıyla daha rahat yol bulabilmeleri için tırtıklı küçük yollar yapılıyor.

Engellilerin hayatını sürekli kolaylaştırmalıyız ve bunu sürdürmeliyiz. Bir ara Ankara'da engelliler için üst geçitlere asansörler yapılmıştı ama daha sonra bu asansörler bakımsızlıktan çürümüştü. Yani sürdürme sorununu da artık bir şekilde halletmemiz lazım.

Televizyonlardaki alt yazı olayı bence çok geç kalmış bir uygulama. Özellikle filmlerin orjinal dilde verilmesi lazım. Geçmişte, turistlerle konuşurken nasıl bu kadar rahat İngilizce konuşabildiklerini merak edip sormuştum. Onlar da bana ülkelerinde filmlerin orjinal dilinde verildiğini, oradan aşinalık kazandıklarını söylemişlerdi. Bence artık biz de bu sisteme geçmeliyiz. Yeni neslin çok daha iyi İngilizce (veya başka bir dil) konuşabilmesi için bu tür uygulamaların bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..