Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '17

 
Kategori
Kitap
 

İskender Pala - Karun ve Anarşist Kitap eleştirisi

İskender Pala - Karun ve Anarşist Kitap eleştirisi
 

İskender Pala romanlarını hep beğenerek okumuşumdur. Kitabın ismini görünce bu sefer biraz da merak ederek okudum. Uşak’lı olmam hasebiyle Karun hazinelerinin ilgi çekici, roman şeklinde tanıtılması beni çok mutlu etti.

Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde MÖ 500’lü yıllar yani zenginliği ile Musa Peygamber zamanındaki Karun’a benzetilen Krezüs devri, ikincide ise yakın tarihimiz olan darbe dönemi ele alınmış. Romanın sonuna geldiğinizde “-Gerçekten de tarih tekerrürden ibaretmiş.” diyorsunuz. Her iki dönemde de aynı kızı seven üç genç ve ustaları, romanın ana karakterleri. Karun zamanında yaşanan olayların, yaklaşık 2500 yıl sonrada bir benzerinin yaşanması ilginç şekilde işlenmiş.

Kitabın türünün roman olması, olayların kurmacadan ibaret olduğunu göstermez. Nitekim yazar kitabın sonuna kaynaklar bölümünü koyarak bunu kanıtlamış, gerçeklerden faydalanarak tarihi ete kemiğe büründürmüş. İlk bölümde yer adlarında Lidya imlasını kullandığı için kitabın sonuna bir harita ekleyerek günümüzdeki isimlerini de vererek okuyucunun olayın geçtiği yerleri kolayca bilmesine imkan sağlamış.

Lidyalılar zamanında yaşanan aşk, kin ve kirli oyunlar günümüze yansıyarak bir benzeri yaşantı can bulmuş. Bu yansımaya uygun olarak isimlerde ustaca seçilmiş. Bunu fark ettiğimde şaşırdım, tabi isim oyununu çözdüğümde roman bitmişti.

Okumanızı isterim. Hem bilgi verici hem de zevkle okunan bir eser olmuş. Okumak isteyenler için iyi okumalar!..

              

 
Toplam blog
: 6
: 1542
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

Tarih öğretmenliği mezunu.  Kitap eleştiri blogu. ..