Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '15

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
Okunma Sayısı
6844
 

İskorpit balığı hakkında kısa bir bilgi ve buğulaması!

İskorpit balığı hakkında kısa bir bilgi ve buğulaması!
 

İçi lezzetli, dışı zehirli nasıl olur?


Ben bir Karadeniz'li olarak balığı sevmiyordum...İlk sevmeye başladığım balık ise "kalkan balığı", "barbun", "mezgit ve iskorpit" oldu...

Eskiden beri balığın her türlü yemeğini (kızartma, buğulama, ızgara) yapardım. Bir kez merak edip ağzıma bile sürmedim. Şimdilerde ise TV reklamlarında bir genç "denizden babam bile çıksa yerim " diyor ya! O durumdayım...

Geçen gün kardeşim balığa gittiğinde bir kova dolusu iskorpit (çarpan) balığı getirdi. Bana da" birazdan gelip ayıklayacağım" dedi...Bende ona zahmet ettirmemek için ayıklamaya başladım. Bildiğim diğer balıklar gibi, değilmiş. Ayıklama konusunda kendi başıma kaldım, güzel ayıkladığımı zannediyordum taaki kardeşim gelipte "abla bu böyle ne pişer, ne de yenir "diyene kadar...

Neyse arkadaşlar, bu vesile ile ayıklamasını öğrendim. Ben çok keyif aldım, ama ara ara elime batan dikenleri hariç  (çok canı yanıyor insanın)

 

Ayıklama işine önce başını gövdesinden ayırmakla başladım. Daha sonra kuyruğunu kestim.  Sonra sırt kısmını mutfak makası ile ince kestim (zehirli dikenlerinin olduğu kısım) sonra içini temizledim...Asıl iş şimdi başlıyor, derisini soymak...Zor iş ama ben keyifle soydum...Balıkçılar balıkhanelerde farklı yöntem uyguluyor olabilir, evlerde hem kolay-hem zor iş...Benim ayıkladığım iskorpitler çok küçüktü varın siz düşünün gerisini...

Şekil budur işte...

Önce tava da kızartmasını yaptım, sonraki hafta internette çok araştırmalar yaptım. Ayıklamasından tutunda, pişirme aşamalarına kadar...Şimdi bu bilgi ve birikimi sizlerle paylaşmak istiyorum...

Sıra geldi yaptığım buğulama tarifine;

Yukarıdaki gibi ayıkladıktan sonra çarpanları, onlar süzgeçte süzülsün. Ben ince ince doğradığım soğanları zeytinyağında kavurdum, sonra ince ince doğradığım yeşil biberleri ilave ettim. Arkasından da doğranmış domatesleri ilave ettim. Hem sulanıp, hem de pişince içine süzgeçteki iskorpitleri ilave ettim. Beş on dakika gibi zamanda pişti. İçine karabiber ve maydanoz ilave ettim. Arzu ederseniz...

Sonra sonra ne yapabilirim! Tabii ki merakla yemeğe başladım. Tadı güzeldi, ne yalan söyleyeyim kızartması lezzet konusunda benim için bir adım önde idi...

Sizlerde denemek isterseniz yolunuz önce balıkçıya, sonra doğru mutfağa.

 

Afiyetle yemeniz dileğimle...

 

Son kararlarınız hep mutluluk versin!

 

Saygılarımla

 

abdurrahman balcilar bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Hımmm enfesss..elerine sağlık canım, sevgimle :)

Tülay EKER 
 06.11.2015 14:22
Cevap :
Canım arkadaşım, gel keyifle sana pişirir yediririm...Sevgilerimle...  06.12.2015 1:10
 

Sündüs Hanım, Ben iskorpit balığı hiç yemedim, tarifinize ve pişirme şeklinize göre lezzetli bir balık olsa gerek. Ben de denizden çıkan her türlü balığı sever ve yerim. Ayvalık Cunda'da yediğim 'papalina' (hamsiye benzer küçük bir balık) tadını unutamam. Herkes haftada en az bir kere balık yemeli, tyavsiye ederim. Sevgi ve selamlar. Abdurrahman Balcılar

abdurrahman balcilar 
 29.09.2015 10:22
Cevap :
Yakında Ayvalık tarafına bir ziyaretim olacak. Papalinayı notlarım arasına kaydettim. Balık kesinlikle yenmeli, yemeden geçirdiğim yıllarıma şimdi çok üzülüyorum ama ne fayda...İskorpit gerçekten lezzetli...Sinop'ta her akşam motorlar çeşit çeşit balıklarla dönüyorlar. Sanki balıklarla renk cümbüşü oluyor...Saygılarımla  01.10.2015 1:28
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 222
Toplam yorum
: 1529
Toplam mesaj
: 64
Ort. okunma sayısı
: 8342
Kayıt tarihi
: 10.11.11
 
 

Limiti koyan zihindir. Zihin bir şeyi yapabileceğini kestirebildiği kadar başarılı olur... Yüzde ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster