Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '18

 
Kategori
İnançlar
 

İslam'da Az da Olsa İçki İçmek Yasak mıdır?

İslam'da Az da Olsa İçki İçmek Yasak mıdır?
 

Bol Köpüklü Ayran


Müslümanım diyen her insan kitabımız Kur'an'da bize bildirilen yasaklara uymak zorundadır. Bu konulardaki yorumlar kesinlikle esnekliğe ve tartışmaya açık değildir. Bu satırları yazan bendeniz de üniversite yıllarımda içki hatasına düşmüştüm, Rabbim affetsin. Izgara balığın tadını yanında gerekirse sadece su ile daha iyi alabiliyor insan, net. Şimdiki hayatımda ise Tekel bayilerinden İstanbul Kart dolumu bile yaptırmayan bir kişiyim.
 
Bizler konuya hakim olmadığımızda araştırmalı veya bir bilene danışmalıyız. Aksi takdirde benim geçenlerde bulunduğum bir ortamdaki;
"Kuran-ı Kerim'de az miktarda içki içilmesine izin veriliyor, sarhoş olmayacak kadar içki içilebilir." gibi eksik bilgilere anında cevap veremeyebiliriz. Konuya o anda tam vakıf olmadığımdan cevap veremedim, eve gelip araştırdım. Konunun aslı şöyledir;
Kuran-ı Kerim'de 3 yerde içkiden bahsedilir. 
Öncelikle içkiyle ilgili ayetlerin peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e iniş sırası göz önünde bulundurulmalıdır. 
Kur'an-ı Kerîm'de içki yasağı tedrîc prensibine göre gelmiştir. Mekke'de inen ilk ayette yasak hükmü yer almaz: "Hurma ve üzüm ağaçlarının meyvelerinden içki yapıyor, güzel rızık ediniyorsunuz; bunda aklı eren bir kavim için elbet bir ibret vardır."(Nahl, 16/67).
Bundan sonra Hz. Ömer (ra)  bir gün Resulullah (s.a.s)'a gelerek şöyle dedi: "Ya Resulullah! Şarap malı helâk edici ve aklı giderici olduğu malumunuzdur. Yüce Allah'tan, şarabın hükmünü bize açıklamasını iste." Hz. Peygamber; "Ey Allah'ım, şarap hakkında bize açıklayıcı beyanını bildir." diye dua edince şu ayet indi:
 
1- "Sana içkiyi ve kumarı sorarlar, de ki. Onlarda hem büyük günah hem de insanlar için bazı faydalar vardır. Ancak günahları faydalarından daha büyüktür." (Bakara, 2/219).
Bu ayet inince, bazı sahabîler "büyük günah" diye içkiyi bırakmış bazıları ise "insanlara faydası da var" diyerek içmeye devam etmişlerdir.
2- "Ey iman edenler, siz sarhoşken ne söyleyeceğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın." (Nisa, 4/43)
Artık onu içenler yatsı namazından sonra içiyorlar, sarhoşlukları geçtikten sonra sabah namazını kılıyorlardı.
3-"Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın amelinden bir murdardır.
 
Bunlardan kaçınınız ki, felaha eresiniz. Şeytan içki ve kumarla aranıza kin ve düşmanlık sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazı kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?" (Mâide, 5/90-91)
 
"Aklı perdeleyen herşey içkidir." Bazı uyuşturucular da vücudu durgunlaştırır, sinirleri uyuşturur, ruhsal çöküntülere yol açar, ahlakı düşürür, iradeyi zayıflatır ve ferdi topluma faydasız hale getirir. Dolayısıyla sigara ve benzeri zararlı şeylerden de beynimizi uzak tutmalıyız.  
 
Konu çok derin ve günümüzde farklı kutuplaşmalar için kullanıldığını gözlemliyorum. Dikkat ediniz yüzde 99'u Müslüman olan bir toplumdaki içki tüketimi tehlikeli seviyelerdedir. Tecrübelerim ve gözlemlerim bu konuda daha caydırıcı önlemlerin alınmasının yanı sıra İslam ve Kur'an-ı Kerim'deki bu bilgilerin insanlara anlatılmasının yararı olacağını düşünüyorum.
 
Saygılarımla,
 
Önder Aydın
 
Toplam blog
: 4
: 221
Kayıt tarihi
: 28.10.17
 
 

Dünya (gerçekten-çok) küçük. Bunu inanarak söylüyorum, çünkü herkesi “bir yerden” tanıyoruz. Yılı..