Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '17

 
Kategori
İnançlar
 

İslam Dini Engelliler için İlham Kaynağı mı?

İslam Dini Engelliler için İlham Kaynağı mı?
 

İslam Dini Engelliler için ilham Kaynağı mı?


 İslamiyet tarihinde engellilik hiç konuşulmamış, farklı görülmemiştir. Meselenin özünde zihinsel engelli olan bireyleri istisna tutarak aklı bütün olan bireyler bedensel eksiklikleri dahi olsa dünya üzerinde imtihan halindedir.

Abdullah İbn-i Mektum doğuştan görme engelli olmasına rağmen Allah Resul’ünün yanında cemaatle namaz kılmıştır. Hatta ve hatta Allah Resulü onu sefere çıkarken yerine vekil bırakmış, Abdullah İbni Mektum da ezan okuyup ka- met getirmiş ve cemaatle namaz kıldırmıştır. Bu, engellinin sorumluluk alması gerektiği ve hesaba çekileceğinin en güzel örneğidir.

Neticede; ‘Biz gerçekten insanı en güzel biçimde yarattık’ (Tin, 4) ’Allah size şekil verdi ve şeklini en güzel yaptı’ (Teğabün, 3), ’Sonra insanı şekillendirip ona ruhundan üfledi. Sizin için işitme, görme ve idrak organları yarattı’ (Secde, 9) anlamındaki ayetler Allah-u Teâla’nın insanoğlunu en güzel ve en mükemmel biçimde yarattığını ifade etmektedir.

Varlıkların en mükemmeli, en üstünü ve en şereflisi olan, âlemde var olan her şey hizmetine sunulan insanın Allah katındaki değeri iman, ibadet, salih amel, takva ve güzel ahlak nispetindedir. Çünkü Allah-u Teâla insanları bu açıdan değerlendirmekte, onların fiziki yapılarına, renklerine, ırklarına, cinsiyetlerine, sağlam veya engelli oluşlarına bakmamaktadır.

Sevineceğimiz, huzur duyacağımız şeylerle karşılaşmayı nasıl tabii buluyorsak, zaman zaman bizi üzecek bir olayla, musibetle, hastalıkla, felaketle karşılaşmayı da tabii bulmalıyız. Musibetlere, felaketlere ya da başımıza gelen bir hastalığı tabii karşılamanın en iyi yolu sa- bırdan, hayatı pozitif görmekten, yeteneklerinizi keşfetmekten geçer.

Engelli İslam’daki engelinin hikmetini bilirse o zaman o onun için engel olmaktan çıkar. Mesela günahlardan engelinin onu uzak tutmasından alın da normal insanların onu gördüklerinde şükretmeleri, Allah’ı hatırlamaları engellinin kendisini bu dünyada bir vazifeli, bir görevli olduğunu anlaması dahi ilham alması adına yeterlidir. 

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..