Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '13

 
Kategori
İnançlar
 

İslam Dinini tümden yasaklayan Angola nerede?

İslam Dinini tümden yasaklayan Angola nerede?
 

Angola hükümeti, İslam’ı bir din olarak kabul etmediklerini duyurarak, ülkedeki camileri kapatmaya ve yıkmaya başlamış!

Hararetle İslam dinini sömürenlerden, dini gerekçe göstererek insanlara zulmedenlerden ses seda yok.

Hele bizim ‘İleri demokrasi’cilerden gık çıkmıyor.

‘Müslüman Kardeşler’ örgütü için Suriye’de binlerce insanın ölümüne neden olacak politikalar yürüt, ülkeyi kaosa sürükleyen teröristlere her türlü desteği ver, dünya’da yalınız kalınca çark et ve ülke bütünlüğünden yanayız diye açıklama yap!

Aynı örgüt için Mısır’la arayı boz, her fırsatta “Rabia” işareti yaparak, Mısır’da Mursi’ye verdiğin destek yüzünden, ülke ile ilişkileri tümden kopar…

Angola’da İslam dini din olarak görülmeyip, tümden yasaklanınca sesini soluğunu çıkarma!..

Gelelim Angola’ya:

Angola nerede?

Bu sorunun cevabını ülkemizde kaç kişi verebilir?

İşte bir Afrika ülkesi olan Angola’nın yeri: 

Angola güneybatı Afrika'da, Namibya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya ile komşu olan, batısında Atlas Okyanusu bulunan bir ülke olarak biliniyor. Angola'ya ait olan ve ülkeye sınırı olmayan yakındaki Cabinda ili de Kongo Brazaville ile sınıra sahiptir. Eski bir Portekiz sömürgesi olan ülkenin önemli ölçüde doğal kaynakları petrol ve elmas olarak bilinir. 

Başkenti Luanda olan Angola’nın toplam nüfusu 2009 verilerine göre 18 milyon 498 bin. Ülke 1975  yılında Portekiz’den bağımsızlığını kazanarak kuruldu. Yönetim şekli Cumhuriyettir. Kişi başı milli gelirin 6 bin dolar olduğu ülkenin gayri safi milli hâsılası 100 milyar dolar olarak biliniyor. Ülkede etnik grup olarak ise yüzde 37 Ovimbundular, yüzde 25 Mbundular, yüzde 2 Bakongolar, yüzde 1 Avrupalılar ve yüzde 22 diğer milletlerden topluluklar bulunuyor.

Ülke, unvan olarak bir demokrasidir ve Angola Cumhuriyeti (Portekizce Republica de Angola) adını taşır.

İşte bu ülkede camilerin yıkımına başlanırken İslam’la ilgili her şey de yasaklandı.

Afrika’nın güneybatısında yer alan Angola’da hükümet, İslam’ı bir din olarak değil bir kült(Kült, esas olarak "din" anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya ana arterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.) olarak gördüğünü belirterek, İslam’la ilgili olan her şeyi ülkede yasaklayacağını duyurdu.

dunyabulteni.net’te yer alan habere göre Ekim ayının başlarında Luanda şehrinde yaşayan Müslümanlar, camilerin minarelerinin izinsiz şekilde yıkıldığını gördüklerinde büyük bir şok yaşarlar. 3 Ekim sabahı Angola yönetimi yaptığı açıklamada camilerin yıkılacağını belirtir. Luanda yönetimi tarafından radyodan yapılan açıklamada, ‘radikal’ Müslümanlara müsamaha gösterilmeyeceğini ve İslam’ın yasal olarak kabul edilmeyeceği bildirilir.

Bunların ardından 19 Kasım Salı günü Angola Kültür Bakanı Roza Cruze Silvia yaptığı açıklamada, İslam’ın Adalet ve İnsan Hakları Bakanlığı tarafından yasal olarak kabul edilmediğini belirtir ve buna dayanarak bütün camilerin kapatılması gerektiğini ifade eder. Luanda bölgesinde yer alan iki camiye de belediye tarafından kapatılması için uyarı gönderilir.

Angola nüfusunun yüzde 95’ini Protestan Hıristiyanlar oluşturuyor. Ülkede bulunan Müslümanların sayısı ise 80-90 bin civarında ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor.

Gördüğünüz gibi dünya insan hakları savunucuları bu uygulamaya ses çıkarmıyor. Onlar çıkarmayınca da bizimkiler hiç orta yerde görünmüyor.

Her şeyden önce bu uygulamanın bir dini yasaklamadan ziyade, insan hakları kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Bir ülke nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturan toplumu yok saymak, hangi akla, mantığa sığar?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..