Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '10

 
Kategori
İnançlar
 

İslam hakkında ne biliyorsunuz? (7)

İslam hakkında ne biliyorsunuz? (7)
 

gelin mi? satılmış köle mi?


*Çocuk doğmuş olandır. Doğmamış, hatta rahme düşmemiş olanı öldürmekten söz edilemez. (Hz. Muhammet’in de çok sayıda eşi olmasına karşın sadece iki kadından çocuğu olmuştur.)

Erkek, çocuğa ve çocuğun annesine bakmakla yükümlü tutulmuştur.

Doğum kontrolüne karşı olmanın, bakamayacağı sayıda çocuk sahibi olmanın, çocukları aç veya eğitimsiz bırakmanın dini temeli olduğunu zannediyorsanız ve sayı çokluğu ile öğünüyorsanız.

Kız çocuklarını değersiz görüyorsanız.

Çocuğa bakmakla yükümlü olanın ”devlet baba” değil, kadını hamile bırakan, biyolojik baba olduğunu düşünmüyorsanız.

<ı>“Annelerin yiyeceklerini ve giyeceklerini örfe uygun biçimde hazırlamak çocuğun babasına aittir. Hiçbir benlik yaratılış kapasitesi dışında bir şeyle yükümlü tutulamaz.”(Bakara, 92/2, 233)

<ı>“Bilin ki, şu iğreti dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden, bir süsten, aranızda bir övünmeden, mallarda ve evlatlarda çoğalma yarışından başka bir şey değildir.” (Hadid, 112/57, 20)

<ı>“Onlardan birine kız çocuk müjdelendiğinde yüzü simsiyah kesilir. Öfkeden yutkunur da yutkunur o. Kendisine muştulananın utancından ötürü toplumdan gizlenir. Hakaret/eziklik üzere tutsun mu onu yoksa toprağın bağrına mı gömsün onu. Bakın ne kötü hüküm veriyorlar!(Nahl, 70/16, 58-59)

<ı>“Ve sizi rahimlerde, belirlenen bir süreye kadar dilediğimiz bir şekilde bekletiyoruz. Sonra sizi bir çocuk olarak çıkarıyoruz.” (Hac, 88/22, 5)

*Evlenme kararı kadının ve erkeğin ortak kararıdır. Yine, kadının dul kalması veya boşanması durumunda ekonomik olarak zorluk çekmemesi için mehir adı verilen para, mal cinsinden peşin tazminat miktarına birlikte karar verirler. Bu kadını iyi gitmeyen, değer görmediği bir evliliği ekonomik nedenlerle sürdürmemesi için de güvencedir. (Başlık bir çeşit satış bedeli gibi ailenin alıp harcadığı paradır. Mehirle alakası yoktur.)

Erkeğin, önceki eşin rızası olmadan veya ikinci eşi istemeyen önceki eş boşandıktan sonra, kadın tekrar evleninceye kadar da nafaka ödemeden evlenebileceğini zannediyorsanız. (Örneğin Hz. Ali’nin, ilk eşi istemediği için, eşi yaşadığı sürece, ikinci bir eşi olmamıştır.)

Ya da örneğin, yaşlanan eşin yerine gencini alıp öncekine değer vermeme hakkı olduğunu, kadının da hem mehir, hem nafaka alıp “zenginleşmiş” olarak ayrılıp gitme hakkı olmadığını zannediyorsanız.

Üzerinde ot ve dikenden, taştan başka şey olmayan arazi parçası ancak değer verilir, zaman ve emek harcanırsa tarla olup, gözler ve gönüller açan ürün verebilir.

Ayrıca tarlaya ne ekerseniz onu biçersiniz; soğan eken, buğday biçemez.

Kadının tarlaya benzetilmesinin, kadının erkeğin isterse alıp satacağı, isterse satacağı tapulu malı olduğunu anlatmak için yapıldığını zannediyorsanız.

<ı>“O halde tam bir eğilimle bir yana yönelip de öbürünü askıdaymış gibi bırakmayın. (…)Eğer ayrılırlarsa Allah, geniş nimetinden her birini zenginleştirir.” (Nisa, 98/4, 129/130)

<ı>“Boşanmış kadınlar için örfe uygun bir geçim imkanı sağlanması Allah’tan sakınanlar üzerine bir borçtur.”(Bakara, 92/2, 241)

<ı>“Kadınlarınız sizin tarlanızdır. O halde tarlanıza dilediğiniz şekilde varın. Öz benlikleriniz için önceden bir şeyler gönderin. Allah’tan sakının ve bilin ki, O’na mutlaka ulaşacaksınız. İman sahiplerine müjde ver.”(Bakara, 92/2, 223)

*Kur’an saçtan, sakaldan söz etmez. Kadının göğüslerinin örtülü olması esastır. Ayrıca örtünmeyene herhangi bir ceza da öngörülmemiştir.

Örtünme konusu iki-üç yerde; yeryüzü, gökyüzü, yaratılmış olan düzenin öğrenilmesi, incelenmesi gerektiği konusu yüzlerce yerde geçer.

Kur’an’ın “bak!”dediği, tümünü öğrenilmesi gereken “kitap” olarak tanımladığı gökyüzünde bakılıp öğrenilecek yüz milyarlarca gezegen, yeryüzünde milyonlarca canlı, hepsini yöneten rakamlarla ve formüllerle açıklanabilecek “rakamlanmış” olarak adlandırılan düzen varken, onlarla ilgilenmeyip kadınların kılık kıyafeti ve cinsellik ile ilgileniyorsanız.

Müslüman erkeğin “güvenilebilecek kardeş” değil, sakınılması gereken kontrolsüz, kadınların ırzında gözü olan zavallılar seviyesine indirilmesini normal karşılıyorsanız.

Erkeğe, kadını taciz veya tecavüz etme hakkı verildiğini zannediyorsanız, ya da selüloitler, seksi kadınlar, kimin neresinin nasıl olduğu veya görünen kısımların miktarı konusu zamanınızın çoğunu alıyorsa.

<ı>“Şu bir gerçek ki, müminler sadece kardeştirler.”(Hucurat, 105/49, 10)

<ı>“Allah şu kişiler için bir affediş ve büyük bir ödül hazırlamıştır: Müslüman erkekler, Müslüman kadınlar, (...)sadaka veren kadınlar, sadaka veren erkekler, ırz ve iffetlerini koruyan kadınlar, ırz ve iffetlerini koruyan erkekler..”(Ahzab, 97/33, 35)

<ı>“Mümin erkeklere söyle: Bakışlarını yere indirsinler. Cinsiyet organlarını/ırzlarını korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Kuşkusuz, Allah. Yapmakta olduklarınızdan haberdardır. Mümin kadınlara da söyle: Bakışlarını yere indirsinler. Cinsiyet organlarını/ırzlarını korusunlar. Süslerini /ziynetlerini, görünen kısımlar müstesna, açmasınlar Örtülerini/başörtülerini göğüs yırtmaçlarının üzerine vursunlar. (Nur, 102/24, 30-31)

 
Toplam blog
: 174
: 4451
Kayıt tarihi
: 19.06.09
 
 

1958  doğumluyum. Arkeologum. Evliyim. Çocuğum yok. Çalışmıyorum. Yıllarca çalıştıktan sonra, zam..