Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '06

 
Kategori
Haber
 

İslam'ın şartı altı mıdır?

İslam'ın şartı altı mıdır?
 

“Siz İslam’ın 5 şartı olduğunu bilirdiniz. Ama artık Ortadoğu’da İslam’ın 6 şartı var: Şahadet getirmek, hacca gitmek, zekat vermek, namaz kılmak, oruç tutmak ve ABD’ye itaat etmek”

Bu memleketin, Müslüman ailelerinde yetişen çocuklarının büyük bölümünün, dinleri adına ilk öğrendikleri konuların başında, İslam'ın şartları gelir. Özellikle, yaşlı dedeler, yüzü pak nineler; torunlarını karşılarına alırlar ve başlarlar sormaya:

"İslam'ın şartı kaç bakıyım, evladım?"

Çocuk, ağzını doldura doldura karşılık verir:

"Beeeeşş"

"Say bakalım"

"Kelime-i Şahadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, zekat vermek"

"Afferin sana. Şimdi söyle bakalım, imanın şartı kaç?"

"Altııııı"

Bu diyaloglar, böylece sürüp gider, tertemiz, istismar edilmemiş ve yozlaştırılıp-yobazlaştırılmamış Anadolu İslam'ında. Düşünün bakalım size de sorulmadı mı bu sorular?

Şimdi diyeceksiniz ki nereden çıktı bu konu? Efendim, geçtiğimiz günlerde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Sayın Emre Taner, bir grup Türk parlamentere, Güneydoğu, Kuzey Irak ve Ortadoğu'da yaşanan terör olayları ile ilgili brifing verdi. Ve bu bilgilendirme toplantısında, gelen bir soru üzerine, çok enteresan bir tespitte bulundu. www.digimedya.com adlı siteden, aynen aldığım haber metni şöyle:

"Milli İstihbarat Teşkilatı, yaklaşık 15 gün önce Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu üyelerini ağırladı. MİT, milletvekillerini Türkiye içindeki ve bölgedeki terör faaliyetleri konusunda bilgilendirdi. Brifing alma ihtiyacını milletvekilleri hissetmişlerdi. Malum Avrupa’ya gidecekler ve Türk tezlerini aslanlar gibi savunacaklardı. MİT de vekillerin bu istediğini kırmadı, gerekli bilgilendirmeyi Meclis’te yaptı.

Komisyon üyeleri daha önce İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nden brifing almıştı. MİT spekülasyon olabileceği için Meclis’e gelmek yerine vekilleri kampüste ağırladı. 3.5 saat süren toplantının ardından vekillerin sorularını bizzat yanıtlayan MİT Müsteşarı Emre Taner, sunumu da kendisi yaptı.

Emre Taner brifing sırasında terörü, rengine, inancına göre ayırdı. Emre Taner terör örgütlerini “dini terör”, “ayrılıkçı terör” ve “aşırı sol terör” olarak üçe ayırdı.

Brifing sona erdi, sorular bölümüne geçildi. Bazı vekiller, ABD’nin Ortadoğu’daki pozisyonunu sorguladı. Özellikle merak edilen konu, ABD’nin terör örgütleri ile bağlantısı ve bölgedeki etkinliğiydi. Emre Taner, vekillerin bu merakını da zaman geçirmeden giderdi.Kendisine yöneltilen soru üzerine Taner vekillerin suratına tokat gibi çarpan şu değerlendirmeyi yaptı;

'Siz İslam’ın 5 şartı olduğunu bilirdiniz. Ama artık Ortadoğu’da İslam’ın 6 şartı var: Şahadet getirmek, hacca gitmek, zekat vermek, namaz kılmak, oruç tutmak ve ABD’ye itaat etmek' "

Yıllardan beridir, savunduğum, inandığım ve üzüldüğüm, söylemekten, konuşmaktan imtina ettiğim bu tespit gün gibi gerçektir. Noktasına virgülüne dokunmadan altına imzamı atıyorum. Ortadoğu'nun, petrol zenginliği ile sarhoş olmuş, üretmeyen, okumayan, işlemeyen, gelişmeyen, geliştirmeyen, zengin ve yöneten -daha doğrusu yönetir gibi yapan- hanedan aileleri maalesef halklarının da kaderleriyle oynamaktadırlar. Dün de böyleydiler, yarın da böyle olacaklar muhtemelen. Sadece patronlar değişmekte, ulusal ya da kabilesel itaat, sabit.

MİT Müsteşarı'nın sözleri sadece brife edilen milletvekillerinin ya da bu gerçekliğin sancısını içinde yaşayan bizlerin suratlarına tokat gibi çarpmakta kalmamalı esasen; İslam olmayı Arap'laşmak zanneden, Anadolu-Türk Müslümanlığı'nı hor görüp ya da hiçe sayıp adresi Bedevi çadırlarının, çok yabancı atmosferinde arayan, sözümona İslamcı'larımızın -ne demekse, turşucu, oduncu, tamirci gibi bir şey mi?- ta yüreklerinde sızlamalıdır.

Onurunla yaşamıyorsan, hür ve egemen değilsen İslam olmuşsun neye yarar? Şu insanlık tarihinin en onurlu, hürriyet ve inanç mücadelelerinden birini İslam Peygamberi yapmamış mıdır? "İslam'ın şartı kaçtır?" sorusu kadar önemli bence bu sorular ve cevapları.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..