Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '20

 
Kategori
Sosyoloji
 

İslamcılık

İSLAMCILIK (İSLAM BİRLİĞİ-PAN İSLAMİZM);

İslam ülkelerini Osmanlı Devletinin kontrolünde, bir bayrak altında toplayarak İmparatorluğu kurtarmak fikri ve görüşü, İslamcılık veya Pan İslamizm olarak bilinir.

............................

Cemalettin Efgani bu fikrin liderliğini yaptı. Padişah II nci Abdülhamit İslam Birliği görüşünü devletin resmi politikası haline getirdi.

............................

İslam Birliği fikrini, Mehmet Akif Ersoy bütün gücü ile savundu. Başyazarlığını yaptığı Sırat-ül Müstakim ve Sebil-ül Reşat dergilerinde yazdığı etkili yazılar ve şiirlerle Müslümanları Osmanlı Devletinin liderliğinde toplamanın İmparatorluğu kurtarabileceğini ileri sürdü.

............................

I nci Dünya Harbi başladığında, ana dili gibi konuştuğu Arapçası ile, Arapları ikna etmek üzere bir heyetle birlikte, Padişahın fermanı ile Arabistan’agönderildi.

............................

Arap kabilelerinin ve Mekke Emiri Şerif Hüseyin’in Lawrens ’den aldıkları altınlarla İngilizlerle nasıl işbirliği yaptığını, İslam aleminin mukaddes mekanı olan Kabe’yi ve Hz. Muhammed’in türbesini İngilizlere karşı koruyan Osmanlı askerini arkadan nasıl vurduğunu görünce M.A.Ersoy hayal kırıklığına  uğradı. Derin düşünceler içinde, yıllardır inandığı ve savunduğu fikirleri alt üst olmuş bir halde, İstanbul’a dönmek üzere Beyrut’a geldi.

............................

Hele II nci Gazze  Muharebesi sonunda Kudüs İngilizlerin eline geçtiğinde, M.A.Ersoy Beyrut’ta Otelde kalıyordu. Arapların gece yarısı sokağa dökülerek, “Yaşasın, Kudüs düştü, Kudüs Türklerden kurtuldu, İngilizlerin eline geçti” diye, tef çalarak eğlence yaptığını görünce hıçkırarak ağlamış ve üç gün üzüntüsünden hiçbir şey yememiştir.

............................

Anadolu’ya dönmüş, İstanbul hükümetinin verdiği bütün imkânları reddederek Anadolu’ya geçmiş, Atatürk’ün yanında “Anadolu’da bir Milli Devletin kurulması” fikrini benimseyerek Kuvay-ı Milliye’yi desteklemiştir.

............................

Bir daha İslam birliğini savunmamış, yaptığı konuşmalarda; “Türklükte Anadolu’da Müslümanlıkta Anadolu’da” demiştir. İslam Birliği fikri de I'inci Dünya Harbinin acı tecrübeleri içinde iflas etmiştir.

 
Toplam blog
: 19
: 1009
Kayıt tarihi
: 11.03.20
 
 

Sosyolog ve Araştırmacı-Yazar İnsanoğlunun aydınlanma serüvenine naçizane bir destekte bulunmay..