Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '11

 
Kategori
İnançlar
 

İslamda 4 kadın meselesi

İslamda 4 kadın meselesi
 

Dünyada en güzel şeyi kadından sadece birine sahip olmak sizcede yeterince haksız, adaletsiz değilmi


İnsanımızın, toplumumuzun en çok tartıştığı konulardan biri de - İslamda 4 kadın meselesi - hiç kuşkusuz güzel okuyucum. 

Bu, hepimiz gibi, benim de üzerinde kafa yorduğum bir mesele. Ben bu konuda uzmanlık düzeyinde bilgi sahibi olmasam da, haddimi bilerek bu konudaki duygu ve düşüncelerimi seninle paylaşmak istedim güzel okuyucum 

- İnsanın yaradılışı, hele de erkeğin yaradılışı, hamuru gereği, nefsi ve mizacı gereği, tek eşlilik ters geliyor insana bence güzel okuyucum. 

- İnsan dışında gerçekleşen doğaya dikkatlice baktığınızda, canlıların çok çok büyük bir bölümünün çok eşli olduğunu görürsünüz. 

- İnsanı diğer canlılardan ayıran aklı ve nefsidir. Akıl, yaşam boyu sağlık gereği, insan ve kadın hakları gereği tek eşlilik şarttır. 

- Aksi halde insani eşitlik açısından baktığımda olguya, erkek de, kadın da 4 eş hakkına sahip olursa ancak; yeterince adil olur 

- İslamdan önceki türk toplumuna baktığınızda, kadınla erkek kesinlikle eşit. Ve hatta neredeyse anaergil bir toplum söz konusu. Türk'ün kesinlikle kadına 2.sınıf insan mumamelesi ve tavrı yoktur o dönemde. Kadın, özellikle 1545'te Şeyhül islam Ebu Suud'tan sonraki süreçte kademeli olarak değersizleştirilmiş, etkisizleştirirlmiş, pasifize edilmiştir toplumsal hayatımızda. 

- 1545'te kanuni Sultan süleyman döneminde Ebu Suud efendinin şeyhül islamlığı döneminden başlayarak günümüze kadar geçen sürede islamiyetin, özellikle de sünniliğin oldukça muhafazakar bir şekilde yorumlanmış hali egemen olmuştur Türk İslam toplumuna. Bundan sebeptir ki, 4 kadın meselesi en çok suistimal edilen konuların başında gelmiştir bu dönemde ne yazık ki! 

- İslamda 4 kadın izni, çok ağır şartlara bağlanmış ve olağanüstü dönemler ve durumlar için uygun görülmüştür aslında. Ancak benim de içinde olduğum erkek türü! bu konuyu sulandırıp, suistimal etmeyi uygun gördüğünden, yüzyıllardır mesele içinden çıkılmaz saçam sapan bir hal almıştır günümüze gelinceye kadar. 

- İslam: 

1- Savaş halinde erkek nüfusun çok azalması halinde,  

2- Özellikle savaş sonrası dul kalan kadınları sahipsiz bırakmamak, kötü duruma düşmelerini önlemek için tavsiye edilmiştir. 

3- Kısır olan eş sebebiyle; ancak onun kesin izniyle 2. eşe izin verilmiştir. 

4- Birden fazla eş ancak ekonomik durumu çok iyi ve sosyal sütatüsü itibarlı olanlar için söz konusudur. Öyle sofrasında 2 dilim ekmeği, 1 tas da çorbası olan her erkek birden fazla kadınla evlenemez. Kadının ekonomik refahı en temel şarttir. 

5- İslamın, kesinlikle erkekler - 4 kadınla evlenin - gibi kesin bir emri yoktur. Ve bu izin anlattığım çok istisnai durumlar için geçerlidir. 

- Bu gün bilimsel tespitlerle de kanıtlanmıştır ki erkek, çok eşliliğe doğası gereği kadından daha yatkındır. Bilimsel verilere göre, ekek bilinçaltı, daha çok dişiyi dölleyip, neslinin devamını ister. Kadın, yaradılışı ve biyolojik özellikleri gereği, erkekten çok daha seçicidir. Doğa da canlı türü ayırmaksızın, tüm canlılarda erkek, kadını için rakipleriyle mücadeleye mecbur kalmıştır. 

- Birden fazla kadın izni islamda, biraz da erkeğin çok çabuk kontrolden çıkan nefsini kontrol edebilmek için verilmiştir. Şüphesiz ki, erkek kadından çok daha çocuk ruhlu ve nefsinin esiridir. 

- Eşi çok ihtiyarlamış ve eşlik görevlerini yerine getiremiyorsa eğer, kesin kadının izniyle, diğer eşe, eşlere izin verilir. 

4 kadın almanın, ya da daha nezaketle söylersek eğer, 4 kadınla evlenmenin ne kadar doğru, ne kadar adil olduğu sorusunu da ayrı bir yazımda tartışacağım sizinle. Bu yazımda konuyu objektif, dini, nesnel gerekçelerini dikkate alarak yazmaya çalıştım. 

Düşüncelerimin samimiyet derecesinin ölçülüp, değerlendirilmesini de tamamen sizlerin takdirine bırakıyorum. 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..