Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '06

 
Kategori
Faizler
 

İslamda faiz

Bugün aklımda uzun süredir takılan başka bir konuyu size aktarmak, daha doğrusu içinden çıkamadığım bu düşüncemi sizinle paylaşmak, yorumunuda size bırakmak istiyorum.

Faiz İslam dinimizde harammıdır! Kuran-ı Kerim'e göre evet, peki ya günümüzün koşullarında ;

Param var atıl, herhangi bir işe yatırım yapmak aklıma gelmiyor, ben bu parayı iyisi mi bir İslam bankasına yatırayım milletime faydası dokunsun!

Dokunsunda bu bankalar parayı ihtiyaci olanlara Allah (cc) için mi veriyor, tabi ki hayır. Finansman adı altında kredi veriyor, komisyon adı altında faiz alıyor ve karpayı altında geri ödeme yapıyor. Hangi islam bankası faizsiz kazanç adı altında herhangi birimize karşılığında teminatını almadan zırnık verir. Peki yaptığımız iş battığı zaman ilgi bankalar paralarını geri alabilmek için yasal yollara baş vurup alacaklarını durumlarımızı gözardı ederek son kuruşuna kadar neyimiz varsa yoksa tahsil cihetine gitmiyorlar mı!! Bu durumda ilgi bankaların diğerlerinden bir farkı varmıdır !! peki bu işlemler faize girmezmi!! buraya yatırdığım paranın bana dönüşü veya aldığım kredi ile geri ödemeleri İslama uygunmudur!! yıl sonu karpayı tablolarına baktığınızda karpaylarını ve yüksek rakamları göreceksiniz, bu neyin karpayı, siz ne iş yapıyorsunuzda bu kadar karpayı dağıtıabiliyorsunuz diye sormayallımmı !! Para ile para kazanmanın bilmediğim başka bir adı varmıdır !!

Ben şunu bilirim, İslamda bir bireye veya kuruluşa yardımcı olmak için para ;

* Kar/ Zarar ortağı olarak alınır/ verilir, yani para kazanılır veya kaybedilirse miktarına göre borcu verene ana parasıyla iade/ tahsil edilir veya ortaklık devam edecekse kar payı ödenir veya zarar payı tahsil edilir.

* Yardım olarak kendi bütçemiz doğrultusunda geri alınmayabilir kaydıyla bir miktar verilir, gün gelir alan kişi kendi durumunu düzeltip iade etmek veya ihtiyaç doğdunda o kişinin o an imkanı varsa kendisinden geri istenilebilir. Alansa durumunu düzelltiğinde Allah (cc) katında iade etmekle mükelleftir.

* Ayrıca sadaka ve zekat olarak ihtiyacı olan insanlara ve kurumlara aktarılabilir.

* Günümüzde belli başlı varlıklı insanlarda yakın etrafında bulunan yardıma ihtiyacı olanlara aylık ödeme ve çocuklarının eğitimini üstlenmek gibi önemli icraatları da izlenilebilir.

Bunun dışındaki işlemler islam açısından bana mantıklı gelmiyor ve size tartışmaya açık bir çözüm soruyorum; atıl paramı herhangi bir bankaya en iyi şartları elde ederek faiz karşılığında yatırırsam, buradan gelecek faizlerin tamamını elimi kuruşuna sürmeden ihtiyacı olanlara dağıtırsam, bu yaptığım haram mıdır?

 
Toplam blog
: 27
: 4680
Kayıt tarihi
: 21.10.06
 
 

Sosyal adaletin varlığından şüphe eden, dünyanın birçok yerini gezmiş, varolmanın bizim seçimimiz..