Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İslami kesim ve sağlıklı beslenme

İslami kesim ve sağlıklı beslenme
 

Bazı hayvanların eti yenmez


Çevremdeki insanların gelir seviyesi arttı diye bir gözlemim oldu. Her komşumda ve iş arkadaşımda araba bulunması, sitelere ve dar sokak aralarına bile araçların sığmaz olması bir yana artık herkes lüks sitelerden 300 bin liralık daireler almaya başlıyor.

Bunun gıda tüketimine etkisini kısa bir çevre yoklamasıyla araştırdım.

Çevremdeki 10 insandan 6’sının et alımı konusunda güvenilir kasap aradığı ve özellikle İslami usullerle kesilen etleri tükettiklerini söylediler. Artık yerli dana eti açıklaması yerine market ve kasapların İslami usullere uygun ve hijyenik ortamda kesilmiş dana etleri diye açıklama yapması gerekecek gibi görünüyor.

İnsanlar 1 liraya pazardan sucuk almaktan vazgeçti mi? Hayır ama azaldı. Gelir arttıkça iyisini arama yanında geçen yıllardaki ithal sığırların bu incelemede etkisi olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda ülkemizde de HELAL et kaşesi kullanılmaya başlanması  bunu etkilemeye başladı.

Bir zamanlar bisküvilerde domuz eti kullanılmamaktadır diye yazan üretici firma şimdi ülkemizin en yüksek Pazar payına sahip ürünlerin sahibi olduğuna göre insanlar dini hassasiyetlerini bu yönde de kullanacaklardır.

Gerçi aldatmak için yola çıkanlarda olabilir ama yinede bilinçli tüketici dini hassasiyetiyle yani birbirlerine güvenilirlik konusundaki referans olmalarıyla bunu da aşacaktır.

Bir firma hakkında kötü yada yalan ifadedir diye bilgi yayılınca kısa sürede çıkanlar çok kısa sürede kaybolacaklardır. Dini hassasiyeti olmayan yerlerde insanlara taşıma hayvanlarının eti bile yedirilmekte olduğundan biraz daha vicdan hassasiyeti isteniyor.

Gerçi batı ülkelerinde böyle bir hile yapıldığını müşteri tespit ettirip tazminat davası açsa yüz binler dolar tazminat kazanır. Bizde at eti yiyen askerler dava açıp o şirketten kişi başına 50 bin dolar tazminat isteseler ülkemizde tek bir kasap, market ve üretici firma böyle bir kaçak ve yasak kesimi yapmaya yeltenemez sanırım.

Hayırlı çalışmalar ve sağlıklı uzun, bereketli ömür dileklerimle.

Muammer MURAT

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı 13.2.2012

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..