Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '16

 
Kategori
Sınavlar
 

İşlem soruları nasıl çözülür?

İşlem soruları nasıl çözülür?
 

İşlem Soruları Nasıl Çözülür?


İşlem hataları öğrencilerin en çok zorlandığı konuların başında gelmektedir. Bu durum öğrencileri 25-30 puana kadar etkilemektedir. Bilinen gerçek şudur ki, insan metabolizmasının uzun bir süre dikkatini belli bir işte yoğunlaştırması oldukça zordur. Bu nedenle abartılı olmayacak düzeyde yapılan işlem hatalarını doğal bir durum olarak görmek gerekir.

Peki, işlem hatalarının belli başlı nedenleri ve çözüm yolları nelerdir?

Soru çözerken aceleci davranmak

Sınavlarda öğrencilere bilgiyi kavrama ve yorumlama gücünü ölçen sorular yöneltiliyor ve bu soruları belli bir süre içinde cevaplaması isteniyor. Zaman kazanma isteği ile aceleci davranmak işlemler hatalarına neden olabiliyor. Bu durumda yapılması gereken hız ile zaman arasında dengenin kurulmasıdır. Bunun için önce soruyu dikkatlice okuma, verilen ipuçlarını değerlendirme ve daha sonra çözüme yönelik uygulamaya yapmak söz konusu dengenin kurulmasını sağlayacaktır.

İşlem sorularını zihinden yapmak

İşlem hatalarına neden olan bir diğer faktör kalem kullanmadan, zihinden yapılan işlem hatalarıdır. Bu tür hataların çözüm ise kadar basit olursa olsun işlem gerektiren soruların yazılarak yapılmasıdır. İşlem gerektiren sorularının bu tarzda çözülesi sınav sonrası yapılacak kontrollerde de öğrenciye zaman kazandıracaktır.

Yoğun işlemli soruların sona bırakmak

İşlem gerektiren sorular yoğunlaşmanın en üst düzeyde olduğu vakitte çözülmelidir. Sınav sonlarına doğru zihinsel yorgunluk olacağından dolayı işlem hatalarının yoğun olarak yaşanmasına neden olur. Bu durumda her öğrenci kendi durumuna göre bir çözüm stratejisi geliştirmelidir. Sınavda zaman zaman kısa molalar verme, oturuş pozisyonu değiştirme bedensel ve zihinsel rahatlatmalara neden olacaktır.

Soruyu özensiz çözmek

Soruyu gelişigüzel çözme, sınava önem vermeme işlem hatalarının bir diğer nedenidir. Özellikle gereğinden fazla ve bilinçsizce çözülen deneme sınavlarına karşı öğrenciler böyle bir tavır geliştirebilirler. Yeterli sayıda ve ortamlarda uygulanan deneme sınavları öğrencinin bu olumsuz tavırlarını ortadan kaldıracaktır.

Sınav stratejisini bilmemek

Eğer süreyi doğru kullanabilir ve sınavı bir süre erken bitirebilirseniz çözümlerinizi yeniden gözden geçirerek işlem hatasına düştüğünüz soruları düzeltebilirsiniz. Zamanı verimli kullanmak için bilinen soruları hızla yapmak, bilinmeyenleri ikinci tura bırakmak gerekir. Merkezi sınavlarda, zor soru çözene değil, çok soru çözen avantajlı olmaktadır.

 
Toplam blog
: 60
: 233
Kayıt tarihi
: 09.10.12
 
 

Her türlü eğitim yazıları, özellikle sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere gerekli olan bilgil..