Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '11

 
Kategori
Üniversiteler
 

İşletme Mühendisliği Öğrencisiyseniz!

İşletme Mühendisliği Öğrencisiyseniz!
 

İTÜ Maçka Kampüsü


Ülkemizde dönem dönem adı ve içeriği değişen üniversite giriş sınavlarına, sayısal öğrencisi olarak giren öğrenciler hariç genelde bilinmeyen bir bölüm var, tahmin edeceğiniz üzere başlıktaki İşletme Mühendisliği... 

1970'lerin sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi'nde kurulan ve bu adı korumak için YÖK ile mücadele vermiş; bu uğurda bir sene eğitim-öğretime ara vermiş ve hem ülkemizde hem de dünyada az sayıda öğrencisi olan bir bölümü tanıtmak, bu bölüme dahil olmuş birinin görevi olarak düşünüyorum. 

Ben de İşletme Mühendisliği'nde öğrenim görmüş ve gören birçok arkadaşım gibi Endüstri Mühendisliği'ni hedefleyip, az bir farkla kaçırınca bu bölümü tercih eden; ancak zaman geçtikçe “İyi ki İşletme Mühendisi olacağım!” diyenlerden biriyim. 

İşletme Mühendisliği öğrencileri neler mi yaşar? 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, Türkiye'nin belki de en güzel yerinde (solu Beşiktaş, sağı Taksim, arkası Nişantaşı-Şişli) ve en güzel binalarından birinde okumanın ayrıcalığını yaşarsınız. 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, genel bir kampus havasını Maslak'taki kampusta, ilk 3-4 dönemki müfredatta bulunan temel mühendislik derslerini alarak teneffüs edersiniz. Ancak sabah Maçka, öğleden sonra Maslak arasında 1 dönem koşturduğunuzda sonraki dönemlerde tam gün boyunca ya Maslak'ta ya da Maçka'da olmanızı sağlayacak bir ders programı yapmanız gerekecektir. 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, fizik kökenli ve analitik bakış açısının gerekli olduğu derslerden çok genel kültür tadındaki sosyal bilimler derslerini tecrübe edersiniz. Ancak sınav ortalamalarının yüksek olmasına alışmanız gerekecektir, bölümdeki öğrencilerin iyi olmasından da kaynaklandığı gibi derslerin temel mühendislik derslerine göre daha kolay olması da nedenler arasındadır. 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, çoğu bölüm öğrencisi her dönem "2 ara sınav 1 final" tecrübe ederken; "1 ara sınav 1 final" tatbik eder, dönem sonundaki projelerde kimi zaman nefes almakta güçlük çekebilirsiniz. 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, mühendis olmanızdan kaynaklanan Teknik stajınızı yapmak için bir yer bulmanız zor olur, muhtemelen torpile ihtiyacınız olacaktır. Çünkü şirketler Makine Mühendisi ve Endüstri Mühendisi'ni üretim alanında size tercih ederler, bu da çok doğaldır... 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, Teknik staj için şirketlerden red cevabı almaktan tam bir yıl sonra sıra Yönetim stajına geldiğinde, staj yapmak istediğiniz şirketleri kendiniz seçiyor olmanız çok uzak bir ihtimal değildir. Konu "Yönetim" olunca sadece bir yılda işler değişir; tercih sırası size gelir. 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, 4. sınıfa geldiğinizde "Eee ben ne yapacağım?" sorusunu sormanız kaçınılmazdır. Soruyu sormanız olumsuz nedenlerden çok, ne yapacağınıza karar verememenizden kaynaklanıyordur. Finansmanda, pazarlamada, satışta, kurumsal yönetimde, insan kaynaklarında, üretim yönetiminde, kalitede ve daha aklıma gelmeyen birçok departman ve direktörlükte; kısacası ister üretim sektörü olsun ister hizmet sektörü, bütün iş kollarında çalışabilecek konuma gelirsiniz, diplomayı almaya yakın bir dönemde... 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, bölüm hakkında bilgisi olmayanlar tarafından takdir edilmemeye alışık olmalısınız. Diğer mühendislik dallarında okuduğunuzu söylerseniz çok önemli bir saygı görecekken, "Olsun ya, o bölüm de güzeldir!" cümleleri ile teselli edilirsiniz! 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, bölümünüzü sorduklarında "Mühendisliği" kısmını ikinci kez ve vurgulayarak söylemek zorunda kalırsınız. 

İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, kendinizi önemli hissetmelisiniz, emin olun ayrıcalıklısınızdır... Çok önemli bir fırsat sunmuştur size hayat; bunu değerlendirip değerlendirmemek size kalır. Unutmayın ki diğer mesleklerdeki insanlar gibi İşletme Mühendisleri de işlerinde iyi, kendini sürekli geliştiren ve öğrenmeye açık olurlarsa çok değerli olurlar. 

Sonuç olarak İşletme Mühendisliği öğrencisiyseniz, benim muhtemel meslektaşımsınızdır! 

Serhat ÇETİN 

 

 
Toplam blog
: 12
: 5647
Kayıt tarihi
: 11.08.10
 
 

İTÜ mezunu İşletme Mühendisi ..