Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '11

     
    Kategori
    Öykü
     

    Islıksız ormanların kralı

    Islıksız ormanların kralı
     

    Dağlar ardında bir orman varmış. Bu ormanda bütün hayvanlar yıllarca demokrasi ve barış içinde yaşamışlar. Her ormanda olduğu gibi bu ormanın da kralı aslanmış. Bir karar alınacağı zaman aslan bütün hayvanları meydana toplarmış. Meydanda bütün konular konuşulup tartışılır ve en sonda orman sözcüsü bülbül tarafından halka okunurmuş. Bütün hayvanlar beğenilerini alkış, tepkilerini ise ıslıkla dile getirirlermiş. Sessizlik ise anlaşılmamanın bir ifadesiymiş. Sessizlik hiçbir zaman cevap olarak kabul edilmez, sessizliği her zaman ek açıklamalar izlermiş. Çoğunlukla halkın tepkileri karar almak için yeterli olurmuş. Ama bir kısım alkışa karşılık bir kısım ıslığın da olduğu olurmuş. O gibi durumda ıslıklar kesilene kadar karar değişirmiş, gür çıkmayan alkış kabulmüş ama ıslıklı karar kabul edilemezmiş. 

    Günlerden bir gün, tilki sesinin kısık olduğunu bu nedenle yönetime katılamadığını iddia etmiş. Özellikle çok ses çıkaramayan eşek, deve gibiler hak vermişler mazlum tilkiye, ayılarsa koruma içgüdüsüyle katılmışlar… Katılımlarla geniş bir kitle bulmuş tilki. Herkese gerçek demokrasi vaat etmiş. Ormanda seçim yapılmasına karar verilmiş, önce aslan dinlenmiş, sonra tilki uzun uzun anlatmış ve herklesin sesinin eşit çıktığı “ıslıksız” bir demokrasi vaat etmiş. Herkes “ıslıksız” derken herkese hitap eden kararlar olarak algılamış. Yani tilki öyle hükümler sunacakmış ki kimsenin ıslıklaması gerekmeyecekmiş bile. Büyük alkışlarla tilki seçilmiş krallığa. İlk toplantıda tilki ıslığı vaat ettiği gibi yasaklamayı önermiş, hatta ıslığa 40 kırbaç ceza telkin etmiş. Yine yanlış anlayan ahali büyük alkışlarla kabul etmiş. 

    İşte ne olduysa ondan sonra olmuş, her ıslıklayan 40 kırbaç yemiş ve çok kısa bir zamanda ıslık sesleri kesilmiş. Ve gerçek demokrasiyi, “ıslıksız” meclisi, yaratmış tilki. Artık orman halkı ya alkışlayacaktı ya da susacaktı. Susunca aynı konu alkış gelene kadar tekrar açıklanıyordu ve sonunda birileri sıkıntıdan da olsa muhakkak alkışlıyordu. 

    Sonunda tilki beklemekten ve tekrardan sıkılmış. “Islıksız” tam demokratik meclisin hızlı işlemediğine hüküm vermiş ve meclis kararlarını hızlandırmak için bir şakşakçı korosu kurmuş bir ağustos böceği sürüsünden. 

    Böylece ıslıksız meclis hızlı da işler olmuş... 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1177
    Kayıt tarihi
    : 18.01.11
     
     

    Kendimi tanıtmak hep zor gelmiştir. Ama kısaca bir şeyler yazayım. Endüstri mühendisiyim, bir firmad..