Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '08

 
Kategori
Siyaset
 

İsmet Berkan'dan bi cacık olmaz

İsmet Berkan'dan bi cacık olmaz
 

Çerkes İsmet Berkan'ın yayın yönetmeni olduğu Radikal gazetesi Gürcü müdahalesini objektif bir yaklaşımla yansıtmak yerine, menfi bir tutum takınarak komşu halkların bir birbirlerinin ebedi düşmanı olmalarını benimsemiş görünmektedir.

Radikal gazetesi Ermeni Türk yakınlaşması için hergün yayın yaparken neden Oset kayıplarını duygusal bir dille hikayeleştirip insanları Gürcülere karşı ajite ediyor. Konunun öncesinde sunduğu İstanbuldaki Oset lokantasının Gürcü Oset çatışması ile ne alakası var da spottan giriyor bu konuyu.

Radikal gazetesinin bu ikircikli ve çelişkili tutumunun sorumlusu, bu gazetenin çizgisini bilenler için gayet tabii gazetenin Çerkes idarecisi İsmet Berkan'ın olduğudur. Bu şekilde anlaşıldı ki kendisinin demokratlığı sadece Türkler ve ötekiler söz konusu olunca ortaya çıktığıdır.

Halbuki Kafkasya sorununda doğru olan, komşu halkların bir birlerinin çıkarlarını kendi çıkarları gibi görmesini sağlayacak bakış açısını aşılamak ve insanlık sahibi herkesin de bu anlayışı benimsemesi gerektiğini vurgulamaktır. Fakat Radikalde bu bakış açısının tersinden haberler çıkmaktadır.

Kafkasya sorununda bütün olay Gürcü lider Saakashvili'nin ABD kışkırtması ile Osetlere saldırarak, ABD menfaatine, Abhaz idaresi de Rus menfeatine hizmet ederek tamamen halklardan bağımsız suni bir nefret ortamı yarattığı gerçeğidir.

Gerçek durum böyle olduğu halde neden bizler piyonlaşmış aktörlerden birine karşı taraf olma ihtiyacı duyuyoruz da mevcut durumu suni olarak yaratan Rus ve ABD güçlerinin halkları bir birine kırdırarak çıkar elde etme politikalarını teşhir edip, yine o iki büyük güce de düşmanlık beslemeden halkların kardeşçe yaşamasını savunmuyoruz.

Bence, önce derin bir nefes almalı sonra konuyu bu zemini baz alarak düşünmeliyiz. Kanımca ancak o zaman insanlar bir birlerine sen beni şöle kestin böle kestin demek yerine, biz bir birimizle neden böyle olduk sorusunu soracak ve konuşma imkanını elde ederek kardeşlik hukuku için bir başlangıç yapmış olacaklardır.

 
Toplam blog
: 23
: 1560
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

1981 İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Tarih bölümü mezunuyum...