- Kategori
- Özel Lezzet Durakları
Ispanağın Faydaları ve Fırında Mantarlı Ispanak Böreği
Ispanak, sağlıklı yaşam için en gerekli yeşil yapraklı sebzelerdendir. İçerdiği kalorisi düşük fakat, gözler, kemikler ve kanser için çok etkilidir. Bol miktarda A vitamini içeren ıspanakta, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum içerir. Bugün yapılan araştırmalarda başka yararları da olan ıspanağın faydaları saymakla bitmez , magnezyum, potasyum, folik asit, B9, B2, B1, B6 vitamini,K vitamini bol miktarda bulunur. Ispanakta bulunan flavonoid bileşenleri iltihap önleyici ve anti kanser önleyicidir. Ispanak içinde olan lutein, zeaksantin, C vitamini, beta karoten, mangan güçlü antioksidanlardır. Antioksidanlar, kolon kanseri riskini düşürür. Beta karoten, folik asit, C vitamini mide ve bağırsakları koruyan antioksidanlardır. Ispanağın, beyin sağlığını korumada etkisi büyüktür. Kırmızı ete göre ıspanakta çok daha fazla demir vardır. Oksijen, kanda olan demir ile taşındığından bol miktarda alınmalıdır. Yoksa kansızlık oluşur. Ispanak serbest radikallerle savaşmaktadır. Koroner damarlarda, tıkanmaların önüne geçer, kalp sağlığını kuvvetlendirir.
.MANTARLI ISPANAK BÖREĞİ
Ispanaklar çok titiz bir şekilde yıkanır, süzülür, saplarından koparılır sadece yaprakları kalır. Tencerenin altı yakılır içine l kaşık sıvı yağ konur, küçük kıyılmış bir baş soğan ve önceden yıkanıp doğranmış mantarlar ilave edilir ve çevrilir mantarlar suyunu çekene kadar pişirilir. Sonra ıspanaklar konur, mantarlarla birlikte çevrilir. Suyunu çeken mantarlar hazır olduğunda üzerine hazırlanan baharatlar da eklenir. İsteye göre tuz karabiber kırmızıbiber konur. I kâseye 3 yumurta kırılır çırpılır. Mantar ve ıspanak karışımı ile iyice karıştırılır. Yağlanmış borcama yayılır üstüne kaşar rendesi ilave edilerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkartılıp soğutulan mantarlı ıspanak dilim, dilim kesilir servis tabaklarına konur afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ