- Kategori
- Yemek - Mutfak
Ispanaklı Kıymalı Tepsi Böreği
Malzemeler
5 adet yufka
İçi için
½ kg ıspanak
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Yufkaların üzerine sürmek için
3 yumurta
1 su bardağı süt
½ su bardağı zeytinyağ
Ispanakları bol suyla birkaç kez yıkayın. Yapraklarını, kök ve sap kısımlarını ayırın. (Yapraklarını böreğimiz için kullanacağız. Kök ve saplarıyla da ayrıca bir yemek pişireceğiz). Soğanı yemeklik doğrayıp çok az zeytinyağında hafifçe çevirin.
Kıymayı ekleyip kavurun. Yıkanıp süzülmüş ve iri doğranmış ıspanak yapraklarını ekleyip, bir-iki kez karıştırarak tuzunu ve baharatlarını ayarlayıp tencerenin kapağını kapatın ve ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Çukur bir kaba yumurtaları kırıp çırpın. Süt ve zeytinyağını ekleyip çırmaya devam edin.
Fırın tepsisini yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışa taşacak şekilde yerleştirin. Üzerine biraz sütlü karışmla ıslatıp ikinci kat yufkayı yerleştirin. Üçüncü yufka ile de aynı işlemi tekrarlayıp. Ispanaklı kıymalı börek içimizin suyunu süzdürerek alıp tepsiye eşit miktarda yayın. Üzerine yufka ve sütlü karışım şeklinde, tüm yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. En son tepsinin dışına taşan yufkaları böreğin üzerine kapatın. Ve böreğimizin üzerine sütlü karışımı iyice sürün. Bir süre dolapta bekletirseniz, malzemeyi iyice içine çeker ve daha nefis olur.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Fırından çıktıktan sonra 10 dakika kadar dinlendirip arzu ettiğiniz şekilde dilimleyip servis yapın.
Afiyet Olsun.
Not: Benim fazla zamanım yoktu, tepsi böreği yaptım. Siz arzu ederseniz, aynı malzemelerle Gül Böreği, Kol böreği, Sigara Böreği şeklinde sarıp ikram edebilirsiniz.